ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vrijdag en dus begin ik de analyse met de weekgrafiek. In die weekgrafiek zien we een rode candle waarmee we onder de steun zijn geëindigd die ons vorige week nog ondersteunde. Een week geleden leek het er nog op dat de beurs van plan was de neklijn van het hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek nogmaals aan te vallen, na deze week kunnen we dat echter niet meer zeggen. De index lijkt op weg naar de steunlijn r.

  • Dit is een slechte ontwikkeling. Het hoofd- en schouders patroon dat ik op 010405 voor het laatst besprak in een analyse die via de link historie nog beschikbaar is heeft voor de komende jaren als koersdoel een AEX van 60 punten, een dramatisch lage stand. Het zou dus veel beter zijn geweest als we de neklijn hadden gebroken, dan had het patroon tenslotte ongeldig geweest. De neklijn is evenwel niet gebroken en de AEX is er verder onder komen te liggen.

  • Ons resteert gelukkig nog wel de lijn r die in deze weekgrafiek de daling nog zou kunnen opvangen om ons vervolgens opnieuw naar de neklijn te leiden. Die lijn r is dus een lijn die ik de komende weken goed in de gaten zal houden.

  • Boven lijn r is er nog maar één steun van betekenis en dat is de lijn l. Lijn l is de onderste lijn van de dalende wig waar we nog maar kort geleden naar boven uitbraken, vandaag zijn we weer terug in dat patroon gekomen en blijkt het ons dus op het verkeerde been te hebben gezet. Het patroon duidde op de voortzetting van de stijgende trend, maar die stijging heeft uiteindelijk maar drie dagen geduurd alvorens een daling intrad.

  • Hierdoor is er een nieuwe situatie ontstaan. Ik zal de lijn l' volgende week uit de grafiek verwijderen, de lijn l blijft staan zolang we erboven zijn. Het is immers nog mogelijk dat we vanaf deze lijn toch weer op gaan veren, dat zal van de slotstand van de Amerikaanse beurzen afhangen, maar ook van kwartaalcijfers die volgende week komen. Het is gevaarlijk daarop vooruit te lopen. Positief ziet het er echter na de daling onder de stippellijn rond 366 bepaald niet uit.

  • Hieraan draagt ook de daling onder het 50daags gemiddelde EMA50 bij. De koers beweegt zoals het woord gemiddelde zegt op en neer boven de lila stippellijn, als de koers dan onder zo'n lijn komt kan dat negatieve consequenties hebben voor de toekomstige ontwikkelingen. Blijft de index onder dat gemiddelde dan trekt het dat naar beneden en kan een dalende trend ontstaan.

  • Toch is er ondanks al het bovenstaande toch nog een kans op een herstel. Er is vandaag namelijk een opening ontstaan tussen de voorgaande candles en die van vandaag, een gap, en de ervaring leert dat een index hier meestal terugkomt. Een enkele keer mislukt dat, zoals bijvoorbeeld bij het gap tussen 374,4 en 375,6 tussen de zwarte stippellijnen op 10 maart dat we met de top in april net niet hebben gehaald. Ik ga er vooralsnog echter van uit dat dat een uitzondering was en dat we nog in het vandaag overgeslagen gebied terug zullen keren, ik kan alleen niet zeggen wanneer dat zal zijn.

  • In de Bollinger Bands zien we een bijzondere ontwikkeling, de index heeft namelijk de onderste band niet alleen bereikt maar is daar ook licht doorheen gekomen. De band is daarmee wat naar beneden gekruld, hetgeen een voortzetting van de daling suggereert. De index zou de onderste band als het ware naar beneden duwen, waarna index en band gezamenlijk optrekken naar lagere regionen. De smalle band gaf de laatste dagen al aan dat er een flinke beweging zou komen, nu die beweging met een daling is gestart ligt een voortzetting naar beneden voor de hand. Maandag moet blijken of dit een juiste veronderstelling is.

  • Het kanaal oq dat gisteren nog de leidraad was is onttroond door een nog steiler dalend kanaal, het kanaal ss'. De index vertoont tot op heden nog geen enkele neiging om binnen dit kanaal naar de bovenkant te gaan en gaat hoe dan ook een nieuwe lagere bodem maken, alles optellend ligt de beurs er bedroevend slecht bij.

  • Veel hangt maandag af van wat we met het kanaal ss' doen. Blijven we boven lijn s' dan is het dalingsrisico beperkt tot een half indexpunt, zouden we onder lijn s' komen dan gaat het technische plaatje opnieuw achteruit. Alleen als we binnen het kanaal ss' blijven en herstel weten te bewerkstelligen maken we een kans om naar het gap tussen de zwarte stippellijnen te komen om dat te sluiten. In dat geval moeten we eerst de weerstand rond 365,7 passeren.

Resumerend:  

Het was een slechte dag en een slechte week voor onze beursgraadmeter. De winst van de vorige week in de weekgrafiek werd niet alleen ingeleverd, maar de index kwam ook onder de steun van vorige week. Hierdoor maken we op korte termijn waarschijnlijk geen kans meer om te proberen de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon te breken en ligt in de weekgrafiek een daling naar lijn r voor de hand. Ons rest de steun van lijn l in de daggrafiek op 364. Komen we onder dat punt dan bestaat het gevaar op een daling naar lijn r die -afhankelijk van het moment waarop we die lijn bereiken- rond 354 zal liggen. De onderkant van het kanaal ss' in de 15min grafiek zou de dalingssnelheid dan nog wat beperkt kunnen houden, daarover kan ik nu nog niets zeggen. Openen we maandag evenwel meteen hoger of blijven we boven 364 dan zouden we een herstel kunnen gaan zien naar de bovenkant van het kanaal ss' en zo in de buurt van het gap van vanmorgen komen, om dat zelfs wellicht te sluiten. De dalende trend zou wat in kracht afnemen als we boven kanaal ss' zouden komen, maar zou pas beëindigd zijn bij een koers boven lijn o. Daar zijn we voorlopig nog een eind verwijderd.

En dan nog dit....

Ik krijg zo af en toe vragen waaruit blijkt dat er lezers zijn die om reden van patronen die niet uitkomen -zoals de dalende wig ll' in de daggrafiek- hun vertrouwen in de technische analyse verliezen, alle reden om hierover met u te spreken. Een patroon is een momentopname van het marktsentiment, het is een grafische weergave van de denkrichting van de markt. Die grafische weergave is in navolging de markt gevoelig voor invloeden van buitenaf. Verandert de markt door tegenvallende resultaten van bedrijven, negatieve bewegingen van andere belangrijke beurzen, slechte economische berichten of andere externe oorzaken van mening dan weerspiegelt zich dat in de grafiek in patronen die niet op de gebruikelijke manier worden opgevolgd, door valse uitbraken of door snelle wendingen. Deze week zagen we zo'n wending. De markt was vorige week nog van plan de weerstand rond 380 aan te vallen, deze week bleken de beleggers vorige week te optimistisch te zijn geweest. We zien dat ook terug in de maar kort durende stijging na de dalende wig in de daggrafiek en de terugkeer in die wig. Dit wil niet zeggen dat we een volgende keer niets meer met zo'n wig zouden moeten doen, het laat ons zien dat we na ieder patroon -of dat nu in lange of korte termijn grafieken is- zullen moeten controleren dat de koersontwikkeling past bij de verwachting die we aan het patroon ontleend hebben. Blijkt dat niet zo te zijn dan toont het ons dat de markt van gedachte is veranderd, waarop wij er goed aan doen in navolging van die markt eveneens van mening te veranderen. Dat is waar het in de technische analyse om draait, kijken wat de anderen doen en dan zo snel mogelijk meedoen. -Ad-

Naar boven