ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candles van vorige week wezen al enigszins op een daling omdat zij beiden zoals u vorige week heeft kunnen lezen de eigenschappen van een inverted hammer hadden, maar zeker van een daling kon ik toen niet zijn. Uiteindelijk bleken de candles toch het juiste signaal gegeven te hebben en volgde deze week een daling. Deze daling heeft ons ongeveer tot de stippellijn door het onderste punt van de eerste candle uit november gebracht die op 482,4 ligt, een lijn die nu uitermate belangrijk voor het vervolg gaat worden. Weten we volgende week te herstellen dan schept dat de mogelijkheid om de top rond 498,5 aan te vallen. Doen we dat echter niet en komen we onder 482,4 dan wordt de potentiële steun rond 478,4 het eerstvolgende doel.

  • De beweging van vandaag heeft ons onder het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 gebracht, dat is de tot dusverre stijgende magenta stippellijn die nu horizontaal is gaan lopen. De lijn zou bij een eventuele stijging weerstand kunnen gaan vormen.

  • Het is aan de hand van deze grafiek niet te zeggen of de index volgende week op kan veren, daarvoor zullen we naar de andere grafieken moeten kijken.

  • De eerste daarvan is de daggrafiek met Bollinger Bands waarin de index vandaag de onderste lijn heeft bereikt. Deze lijn is hierdoor wat naar beneden afgebogen, wat wil zeggen dat we volgende week de daling zouden kunnen hervatten. De indicator leent zich echter niet zo om vooruit te kijken, hij geeft geen zekerheid.

  • We hebben volgende week dus een objectieve maatstaf nodig en die vinden we in de dalende lijn o waar we vlak bij zijn. Blijven we maandag onder deze lijn dan zetten we de daling voort, wat dan bevestigt moet worden met een daling onder het laagste punt van vandaag dat we op 482,1 vinden. We zouden dan het gap van 4 oktober gaan sluiten dat in deze grafiek met zwarte stippellijnen aangegeven staat.

  • U ziet dat de beurs de dag in een optimistische toonzetting uitgegaan is, vanaf het moment dat Wallstreet open was zagen we een stijging. De kopers zien kennelijk licht gloren aan de horizon getuige hun koopacties zo kort voor het weekend en verwachten maandag klaarblijkelijk verder te kunnen stijgen. Ik zal niet zeggen dat dat niet gaat gebeuren, maar zolang we niet boven lijn o zijn ga ik voor alle zekerheid nog maar van een neerwaartse voortzetting uit.

  • Ik doe dat ook omdat we het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 494,4 - 482,1 hebben bereikt en dat is hoewel het er niet vaak een top gevormd wordt een niveau waar voldoende weerstand ligt om de AEX weer te doen keren. Denkt u maar aan de situatie van gisteren waarin ik in deze kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de daling 494,4 - 486,6 getekend had, vanochtend bleek dat we op het 23,6% niveau van die daling een top hadden gemaakt. 

  • Zou de index maandag toch verder stijgen dan bieden de Fibonacci lijnen ons meteen houvast aangaande de mogelijke koersdoelen, dat zijn dan het 38,2% niveau rond 486,8, het 50% niveau rond 488,3 en het 61,8% niveau rond 489,7. Ieder van deze niveaus kan de opmars stuiten.

Resumerend:

We zijn vandaag naar een belangrijk steunniveau rond 482,4 gegaan en zijn daar vervolgens na de opening van Wallstreet opgeveerd. Dit houdt in dat er in de daggrafiek nog geen lagere bodem staat waardoor we in principe de stijgende trend nog zouden kunnen vervolgen. Kijken we echter in de daggrafiek met Bollinger Bands dan zien we een eerste aanwijzing dat we verder zouden kunnen gaan dalen, al is die aanwijzing niet zo betrouwbaar omdat de indicator zich niet goed leent om vooruit te kijken. Betrouwbaarder is lijn o in de uurgrafiek, die kunnen we maandag goed gebruiken. Breken we door deze lijn heen dan gaan we proberen de stijgende trend te hervatten, waarbij er zoals we bij de kwartiergrafiek zagen rond 486,8, 488,3 en 489,7 weerstand zou kunnen liggen. Breken we niet door de lijn heen, iets waar ik zolang we nog onder de lijn zijn van uit ga, dan zetten we de neerwaartse beweging voort. Brengt dat ons onder 482,4 dan wordt de stippellijn op 478,4 het eerstvolgende richtpunt.

En dan nog dit...

De daling van vandaag is toe te schrijven aan een stijging van de euro die ten opzichte van de dollar door een belangrijke grens schoot, welke grens dat is zien we hieronder in de weekgrafiek van 18u vanavond.

  • Trendlijn h heeft de euro door de weerstand rond $1,2950 doen breken, waarmee de euro de stijging ten opzichte van de dollar na maanden met een zijwaartse beweging heeft hervat. Dit is uiteraard slecht voor onze export naar de VS waar in dollars wordt betaald en ook negatief voor bedrijven die hun zaken deels vanuit de VS doen.

  • De vraag is waar de euro nu naar toe gaat, de kans dat het de oude top rond $1,37 gaat worden is erg groot. De koers heeft met de doorbraak van vandaag namelijk meteen ook het 61,8% Fibonacci niveau achter of beter gezegd onder zich gelaten en dat vormt over het algemeen de start van een volledige correctie tot het 100% niveau. Voor alle zekerheid kunnen we rond $1,32 nog even kijken of er weerstand ligt, daar vinden we namelijk het niet in de grafiek aangegeven 76,4% niveau. Vooralsnog echter ga ik uit van een voortzetting naar $1,37, dit op voorwaarde dat de koers boven de net doorbroken weerstand blijft. U kunt dat desgewenst volgen op de valutapagina van dijksma.net, de leverancier van het nieuws op mijn homepage. -Ad Nooten-

 

Naar boven