ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Terugblikkend op het afgelopen jaar constateer ik dat we een aantal belangrijke stappen ter verbetering van het beursklimaat hebben genomen, te beginnen natuurlijk met de doorbraak in juli door de neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon dat vele jaren lang de grafiek domineerde. Dit patroon dat zich uitstrekte van eind 1997 tot halverwege 2002 vormde jarenlang een ernstige bedreiging voor de index daar het een forse daling voorspelde. De doorbraak van lijn B maakte dit patroon ongeldig waardoor ook het extreem lage koersdoel dat eruit voortvloeide ongeldig werd. Dit was de belangrijkste positieve ontwikkeling van het jaar.

  • De tweede positieve stap bestond uit de stijging boven het 38,2% Fibonacci niveau rond 403, iets dat we pas vorige maand voor elkaar wisten te krijgen. Deze beweging opende de weg naar het volgende Fibonacci niveau, het 50% niveau dat rond 460 ligt.

  • De stijging kreeg nog meer karakter toen de index vervolgens naar boven uit het kanaal gg' brak, dat was een derde positieve punt in de koersontwikkeling. Uiteindelijk wisten we ten opzichte van het slot van vorige jaar een winst van ruim 25% te realiseren en dat is een prestatie van formaat. 

  • Aan het eind van het jaar is er dan natuurlijk de vraag waar we over een jaar zullen staan. Laat ik heel direct zijn door te stellen dat ik dat niet weet, maar ik kan u wel een paar zaken aanreiken waar we het komend jaar wat mee kunnen doen.

  • Het meest belangrijke facet in deze grafiek is natuurlijk het proces van hogere toppen en hogere bodems dat we sinds begin 2003 kennen. Zolang dat proces intact is, is de stijgende trend dat ook. De laatste belangrijke bodem in deze grafiek was die uit april op 345, zolang de index boven die waarde is doen we er verstandig aan de stijgende trend ook bij een eventuele forse daling in die richting niet als beëindigd te beschouwen. Dit laat echter nogal wat ruimte en is dus niet erg praktisch.

  • Praktischer is het hanteren van de lijn g, de onderkant van het voormalige kanaal gg'. Zolang we boven die lijn zijn kunnen we sowieso van een stijgende trend spreken en deze lijn is daarom komend jaar bepalend voor de beoordeling van het koersverloop.

  • Kan er dan een daling komen, zo moeten we ons afvragen. Het antwoord op deze vraag is ja, zolang we ons onder het 61,8% Fibonacci niveau op 520 bevinden kan het van een daling komen. Zelfs een daling onder 218 is dan theoretisch nog mogelijk! We zullen bij de beide resterende Fibonacci niveaus, het 50% niveau rond 460 en het 61,8% niveau op 520, moeten speuren naar mogelijke topvorming. Vanuit de Fibonacci theorie zijn dat namelijk punten waar de huidige correctie op de daling 703 - 218 beëindigd zou kunnen worden. Let op mijn woorden, de stijging zou hier beëindigd kunnen worden, maar de theorie zegt niet dat dit ook werkelijk gaat gebeuren. Deze schrijft slechts voor dat we bij een stijging boven 520 'veilig' zouden zijn, er zou dan met grote waarschijnlijkheid een beweging naar 703 kunnen volgen. Zover is het nog niet, we naderen het 50% niveau op 460 waar zware weerstand verondersteld mag worden. Dit niveau is het eerste lange termijn koersdoel, vanaf dat punt kijken we verder aan de hand van de koersontwikkeling aldaar.

  • De maandgrafiek heeft ons de ruwe punten gegeven, het is tijd om dat wat te gaan verfijnen en dat gaan we aan de hand van de weekgrafiek doen. Allereerst proberen we de beweging naar boven in te schatten. Deze huidige rally heeft deze week zijn eerste rode candle opgeleverd en de kans op een periode van winstnemingen lijkt aanwezig. De beurs kent vanaf 28 oktober toen op 383,3 de laatste bodem werd gemaakt een ononderbroken stijging waarmee een winst van 15,2% werd geboekt. Op 28 oktober stonden we op een jaarwinst van iets meer dan 9%, maar we sluiten het jaar door deze rally af met een winst van ruim 25%. Het was feitelijk een enorme eindsprint die voor het mooie jaarresultaat heeft gezorgd waar het er twee maanden geleden nog minder goed voor stond.

  • We kenden gedurende deze eindejaarsstijging geen enkele periode van winstnemingen, hetgeen werd veroorzaakt door een technisch uiterst slim opgezette tactiek van de zijde van kopende partijen. Op ieder verkoopsignaal werd gereageerd, u heeft daarvan in mijn analyses vele voorbeelden gezien. Op dalingen onder trendlijnen bijvoorbeeld -vroeger een verkoopsignaal- ontstonden steeds weer stijgingen en hetzelfde gebeurde bij de vorming van vlaggen die op een daling wezen. Geen toppatroon uit de candle techniek ontstond of er werd direct op gereageerd. Tijdens de stijging werd de theorie dat gaps altijd gesloten worden tot vijf maal toe getart, er staan in de daggrafiek nog altijd vijf gaps open. Zo kan ik nog vele andere voorbeelden noemen. Het was uiterst frustrerend om te zien hoe de technische analyse als het ware tegen de technische analisten werd gebruikt door krachtige partijen die sterk genoeg bleken om ieder 'onheil' direct te bezweren. Het leidde in de onderliggende uurgrafiek tot een haast eeuwigdurend proces van hogere toppen en hogere bodems waaraan nog geen einde is gekomen. Dit kan natuurlijk niet voortduren, op een gegeven moment moeten er winstnemingen volgen. Daarvoor is wel een 'trigger' nodig, een bericht waarmee het proces wordt gestart waarna beleggers elkaar volgen. Zolang dat uitblijft kunnen we de stijgende trend in de richting van 460 voortzetten. De lichtgrijze stippellijn die ik voorlopig parallel aan kanaal gg' getekend heb kan daar in dat geval ook nog een rol in gaan spelen, er zou een breder kanaal kunnen ontstaan.

  • Komt het de komende weken van een daling dan betekent dat nog niet dat we het lange termijn koersdoel van 460 direct moeten vergeten, er is namelijk nog voldoende steun om de stijgende trend vast te kunnen houden. Ik denk dan aan de bovenkant van het kanaal gg', de lijn g' die als steun zou kunnen gaan fungeren, en aan de horizontale steun die er rond de voorgaande toppen in het gebied 403-408 zou kunnen liggen. Oude weerstand wordt nieuwe steun zegt een van de belangrijkste wetten uit mijn vakgebied en dat geldt zeker voor oude toppen uit een lange termijn grafiek. Als het ook daar mis zou gaan hebben we dan tenslotte nog altijd lijn g die voor een hervatting van de opwaartse beweging zou kunnen zorgen. U ziet dat we ruimte hebben voor een daling naar ruwweg 390 zonder dat de lange stijgende trend er schade van ondervindt. Ik maak hier de kanttekening bij dat je in dat geval natuurlijk geen garantie hebt dat een dergelijke lijn ook daadwerkelijk de benodigde steun gaat geven, het is niet geheel van gevaar ontbloot om daar al bij voorbaat van uit te gaan. Is er in de maandgrafiek immers onder 520 een top gevormd dan is op grond van de Fibonacci theorie zoals we bij die grafiek zag een daling onder 218 mogelijk, na iedere correctie kan de voorgaande trend -in dit geval de grote daling 703-218- tenslotte hervat worden. De eerste steun bij een eventuele daling wordt gevormd door lijn g'.

  • De volgende hieruit voortvloeiende vraag is dan wanneer we weten dat we naar lijn g' toe gaan, het antwoord daarop vinden we in de daggrafiek. In deze grafiek tekende ik vorige week de steunlijn h, komen we onder deze lijn dan is dat de start van een daling naar lijn g'. Zolang we boven lijn h blijven doen we er verstandig aan van een voortzetting naar boven uit te gaan waarbij 460 het koersdoel blijft.

  • We bevinden ons feitelijk in een klein stijgend kanaal. Tot vandaag hadden we nog geen concrete aanwijzing om de bovenkant van dit kanaal te tekenen en hanteerde ik de voorlopige grijze stippellijn die u de afgelopen dagen steeds zag. De daling van vandaag heeft echter voor een afgetekende top gezorgd waardoor ik een definitieve lijn langs de toppen kon tekenen en het kanaal hh' ontstond.

  • Daar binnen dat kanaal ook nog horizontale steun ligt rond 436,4 is de kans op een voortzetting naar boven momenteel het grootst. We moeten gezien de lengte van de rode candle van vandaag een daling onder lijn h echter niet uitsluiten, het is de langste rode candle uit deze rally en dat betekent dat er enige onrust in de markt is.

  • Tot slot wil ik u in deze daggrafiek de openstaande gaps nog laten zien waar ik bij de weekgrafiek over sprak, ze zijn van 1 t/m 5 genummerd. Hoewel deze koershiaten tussen de candles inmiddels al oud zijn wil ik niet uitsluiten dat we er alsnog terug zullen keren om ze te sluiten. Zekerheid kan ik u niet bieden, maar uitsluiten kan ik het evenmin. Ik houd het in de gaten.

  • De Bollinger Bands geven een verandering in het beeld te zien. De banden versmallen en de index is onderweg naar de gestippelde middellijn. Zolang de index maar boven die middellijn blijft die maandag rond 435 ligt is de trend wat deze indicator betreft intact. Een daling onder 435 zou een beweging naar de onderste lijn veroorzaken. Naarmate de banden dichterbij elkaar komen wordt de kans op een grote beweging langzamerhand groter, zonder dat het overigens te zeggen is in welke richting dat zal zijn. Zolang we boven de middellijn zijn is de kans op een stijging natuurlijk het grootst.

  • We zagen in de daggrafiek het kanaal hh', in deze uurgrafiek zien we dat als het ware uitvergroot. We hebben een dubbele top gevormd hetgeen de start van een daling kan zijn, maar hebben nog steun rond de stippellijn op 436,4 en natuurlijk nog van lijn h. Beide lijnen zijn van belang voor de opwaartse beweging op korte termijn. 

  • Weten we op te veren van 436,4 en nemen we vervolgens de weerstand rond 438,8 uit dan kunnen we verder naar boven om te proberen de dubbele top te passeren en naar lijn h' te gaan. 

  • Komen we onder 436,4 dan komt alles op lijn h aan. Ik heb voldoende argumenten genoemd die een daling onder lijn h zouden kunnen rechtvaardigen, maar dat wil nog niet zeggen dat die er ook komt. Kopers zijn zoals ik al schreef tegenwoordig erg bedreven in het op de juiste momenten plaatsen van kooporders van voldoende grootte om eventuele dalingen te pareren, dat zal volgend jaar niet van het een op het andere moment anders zijn. Ik wacht maar af wat de markt doet. We kennen zowel het scenario bij een voortzetting naar boven als dat bij een daling onder lijn h, we zijn dus gewapend. 

  • Zo zijn we uiteindelijk bij de meest gedetailleerde grafiek van deze analyse aangekomen, de kwartiergrafiek. Deze grafiek geeft ons bij de hervatting van de handel volgend jaar direct een eerste aanwijzing. De stippellijn onder de huidige koers is namelijk de belangrijke steun op 436,4 die steun zou kunnen geven, onder die waarde gaan we naar lijn h in de uurgrafiek die rond 435 ligt, een waarde die samenvalt met de middellijn van de Bollinger Bands hetgeen het belang van lijn h bevestigt.

  • Stijgen we en komen we boven het laatste topje op 437,5 dan hervatten we de opwaartse beweging binnen het stijgend kanaal hh' en gaan proberen de weerstand rond 438,8 te breken.

Resumerend:

We hebben een uitstekend jaar achter de rug waarin de AEX index een winst van ruim 25% optekende. Er deden zich meerdere positieve ontwikkelingen voor, waarbij ik denk aan de doorbraak van de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon, de stijging boven het 38,2% niveau en de opwaartse uitbraak uit kanaal gg'. Een groot deel van de winst was te danken aan de eindejaarsrally van de laatste twee maanden, aan het begin van die eindsprint stonden we namelijk nog op een winst van iets meer dan 9%. Regelmatig terugkerende bezoekers van deze site zijn middels mijn analyses getuige geweest van de manier waarop deze rally in stand werd gehouden, ik durf de stelling aan dat het om een volledig kunstmatig opgezette rally ging waaraan door grote partijen op een technisch uitstekende manier middels een kristalheldere strategie uitvoering werd gegeven. De belangrijkste component van deze strategie bestond uit het reageren op verkoopsignalen als bijvoorbeeld dalingen onder trendlijnen of vlaggen, deze werden steevast terug gedraaid. Hoe het ook zij, de stijging staat er en daar moeten we het in de technische analyse mee doen, maar het geeft zeker stof tot nadenken. Mocht volgend jaar uit de economische ontwikkelingen blijken dat deze stijging onterecht was dan komt dit gedrag als een boemerang naar ons terug. Voor het moment zijn we echter onderweg naar 460, een lange termijn doel dat geldig blijft zolang we in maand-, week- en daggrafiek boven lijn g blijven. We hebben wat dat betreft dus nog ruimte tot ruwweg 390 zonder dat het noodzakelijkerwijs de lange termijn trend met het bijbehorende koersdoel aantast. Boven lijn g hebben we zowel mogelijke steun van lijn g' als van oude toppen in de regio 403-408, vooralsnog is het dus nog geenszins zover dat de lange trend gevaar loopt. Het tegendeel is het geval, zolang we ons in dag- en uurgrafiek in het kanaal hh' bevinden is de stijgende trend veilig. Gezien de stevige grip die kopers de laatste maanden op de markt hebben is het zeker mogelijk dat we volgend jaar direct boven 437,5 komen om te gaan proberen de stijgende trend voort te zetten, de opgebouwde belangen dwingen beleggers immers het opgebouwde bezit te verdedigen. Komen we daarbij boven 438,8 dan zetten we de opwaartse beweging voort. In een voor de korte termijn minder positief scenario dalen we onder lijn h en de middellijn van de Bollinger Bands om naar lijn g' te gaan. Vraagt u mij wat het meest logisch zou zijn dan antwoord ik dat we een daling naar lijn g zouden moeten gaan zien om al die gaps te sluiten die we in onze haast om naar boven te komen hebben open gelaten, dat zou ons in het eerste deel van volgend jaar rond 390 kunnen gaan brengen. Logica is echter niet altijd aan de markt besteed. Of er nu een daling of een stijging komt, ik hoop dat volgend jaar samen met u te kunnen gaan volgen als we hier allen weer in goede gezondheid terugkeren. Ik wens u een fijne jaarwisseling! -Ad-

En dan nog dit....

Mijn goede voornemen? Een goede glazen bol kopen, weet u nog een adresje ?

Naar boven