ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op 29 oktober vertelde ik u over het belang van de lijn G in de logaritmische maandgrafiek, we lagen er op dat moment precies tegenaan en de dalende trend in deze grafiek was dus intact. De afgelopen maand zijn we in navolging van de weekgrafiek door die lijn gebroken en dat is technisch bezien een belangrijke ontwikkeling. Het maakt het ons theoretisch mogelijk naar de lijn B te stijgen, op die lijn kom ik zo terug. Ik moet namelijk eerst kwijt dat de doorbraak nog maar erg beperkt is. Hoewel we een behoorlijk stuk boven lijn G zijn geweest zijn we er met de laatste candle niet zo ver boven gesloten. U kunt dat aan de candle zien, de bovenkant van het dikke deel van de candle is het slot van deze maand. De candle overtuigt dus niet echt en wil de beurs het koopsignaal bevestigen dan zal de index de uitbraak de komende maand moeten bewijzen door alsnog verder naar boven te gaan.

  • Dan over naar de lijn B. Die lijn is de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon waarover ik ook al meermalen schreef. Het patroon heeft in de logaritmische grafiek een koersdoel van 200 dat ik heb bepaald door de grootte van het hoofd -de afstand van lijn B naar lijn 1- te meten en dat onder de lijn B uit te zetten als lijn 2. Overigens is dat vanwege het feit dat het om een logaritmische grafiek gaat niet de theoretisch juiste methode om het koersdoel te bepalen, dat hoor je eigenlijk in een lineaire grafiek te doen.

  • Herhaal ik dezelfde exercitie in de lineaire maandgrafiek dan komt de lijn 2 aanmerkelijk lager te liggen, dat komt omdat ik de daling dan niet in procenten neem, maar in punten. Theoretisch is het dus mogelijk dat we in de toekomst op een AEX van 60 punten uitkomen. U moet daarbij bedenken dat een patroon een momentopname is. De markt kan om wat voor reden dan ook van gedachten veranderen en dat zou zich direct uiten in deze en de vorige grafiek. Zou de index daardoor boven de neklijn B op 380 weten te komen dan zou dat het hoofd- en schouders patroon direct ongeldig maken. De stijging boven lijn G in de vorige grafiek geldt als een poging de weg naar die lijn B te zoeken.

  • Het valt nog te bezien of we die weg daadwerkelijk gaan vinden. De markt heeft dan wel zijn goede wil getoond door boven lijn G in de eerste grafiek te komen, met de uitbraak uit het kanaal nn' wil het in deze lineaire grafiek nog niet echt vlotten. Lijnen in een maandgrafiek luisteren veel minder nauw als die in een week- of een daggrafiek en lopen ook nooit exact gelijk. Valt een punt in een maandgrafiek in de daggrafiek in het begin van de maand dan zal de lijn die je in die daggrafiek tekent anders lopen dan wanneer het punt in het eind van de maand ligt. Zo kan het gebeuren dat er in de maandgrafiek nog geen sprake is van een duidelijke uitbraak uit het kanaal nn' terwijl dat in de daggrafiek al lang wél het geval is. Vanuit het perspectief van de lineaire maandgrafiek kan de daling dus nog voortgezet worden.

  • Dat houdt in dat we in de daggrafiek onder de lijn n' zouden moeten komen, terwijl we ons daar nog duidelijk boven bevinden. Ik kan en wil daar nog niet van uitgaan, de uitbraak uit het kanaal nn' blijft in principe geldig tot het tegendeel bewezen is. We doen er wel verstandig aan een daling onder lijn n' niet geheel uit te sluiten. 

  • De inverted hammer van gisteren is gevolg door een lange rode candle, er is dus een duidelijke top gezet. 

  • We zijn verder ook weer onder de lijn b' gekomen, de uitbraak uit het patroon bb' is een valse uitbraak gebleken en het plan van de markt om de weg naar boven in te slaan vooralsnog mislukt. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat we de daling in de richting van lijn r zullen vervolgen, al zullen we daarvoor eerst onder de steun rond 336 moeten komen. 

  • Zaken als een valse uitbraak maken de analyse er bepaald niet gemakkelijker op. De vreemde koersbewegingen hangen samen met de geforceerde pogingen van de markt om een eindejaarsrally op te starten. We sloten vorig jaar op 337,65 en als de beurs zijn zin krijgt sluiten we daar dit jaar natuurlijk boven. Grote beleggers halen daarvoor alles uit de kast en het leek hen in eerste instantie -tot gisterenmiddag- ook te lukken de index naar boven te brengen. Er zitten echter grote risico's aan dit gedrag, het oppompen van de beurs temidden van allerlei negatieve economische factoren kan uiteindelijk niet straffeloos gebeuren. Ik kan helaas niet uitsluiten dat de markt een nieuwe poging zal wagen, temeer daar het sentiment in de VS niet kapot schijnt te kunnen. Het blijft zaak om rekening te houden met onverwachte opwaartse bewegingen.

  • Na de valse uitbraak uit het patroon bb' zou een vervolg naar beneden desalniettemin veel logischer zijn. Dalen we onder de stippellijn waar we nu op steunen dan ligt het volgende korte termijn doel bij de stippellijn op 335,3. 

  • Er is een technische aanleiding om nu al van een vervolg naar 335,3 uit te gaan. De magenta stippellijnen in de 15min grafiek zijn de Fibonacci lijnen over de beweging 335,3-342,9. U ziet dat de index onder het 61,8% niveau is gekomen en dat maakt een vervolg naar 335,3 voor een 100% correctie waarschijnlijk.

  • Verder is in de grafiek ook een hoofd- en schouders patroon gevormd. Het is een onregelmatig patroon met een rechterschouder die veel kleiner is dan de linkerschouder, maar het patroon is desondanks bruikbaar vanwege het gegeven dat er een lagere top is ontstaan en er hoe dan ook een lagere bodem gevormd zal gaan worden. Het patroon dat zijn neklijn heeft op 338,2 heeft een hoofd met een hoogte van 4,7 punten, als ik aanneem dat we vanaf de neklijn ook 4,7 punten gaan dalen komt het koersdoel op 333,5 uit. Om dat te bereiken zullen we dus eerst de steunen op 336,7 en 335,5 uit moeten nemen en op zijn minst onder 338,2 moeten blijven. Komt de index namelijk boven die waarde dan verliest het patroon zijn geldigheid omdat de koers bij dit patroon onder de neklijn dient te blijven.

Resumerend:  

Er is weer een maand om en daarom begon ik de analyse met de maandgrafieken. Enkele weken geleden zagen we al een doorbraak van de lijn G in de logaritmische weekgrafiek, vandaag is de doorbraak van diezelfde lijn in de logaritmische maandgrafiek gevolgd. De doorbraak is echter doordat we niet ver boven de lijn zijn gesloten alles behalve overtuigend, Amsterdam zal er de komende maand hard aan moeten trekken om de doorbraak uit te bouwen en te pogen de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek te bereiken. Het is de vraag of dat gaat gebeuren. De belangen zijn natuurlijk groot, het overgrote deel van de partijen die bij de beurs betrokken zijn zal de index op 31 december graag boven het slot van vorig jaar -337,65- willen zien eindigen. Dat garandeert immers de meeste instroom van nieuw geld in januari en het geeft velen daarnaast de mogelijkheid het gezicht nog enigszins te redden. We zien voortdurend pogingen om een eindejaarsrally op te starten, kijk bijvoorbeeld maar naar wat gisterenochtend gebeurde. Die pogingen gaan ook gepaard met veel verbaal geweld van analisten die bij hoog en bij laag beweren dat we verder naar boven zullen gaan. Ik zeg niet dat dat niet mogelijk is, maar wel dat we de kans op een daling zeker niet uit moeten vlakken. Het is dus zaak scherp op te letten in deze laatste weken van het jaar. De techniek wijst op een daling omdat we in de 15min grafiek het 61,8% Fibonacci niveau zijn gepasseerd en er in diezelfde grafiek een hoofd- en schouders patroon is afgerond dat 333,5 als koersdoel heeft. Om daar te komen zullen we dan eerst onder de steunen op 336,7 en 335,5 moeten komen. De techniek is onder de omstandigheden van een eindejaarsstrijd echter niet alles. Blijven we door bijvoorbeeld een goed slot van Wallstreet of een nieuwe tactische stijging voorbeurs van de S&P futures boven 336,7 dan hangt het vervolg af van de vraag of we onder 338,2 blijven. Komen we boven dat punt dan verliest het hoofd- en schouders patroon zijn waarde en moet ik een nieuwe analyse gaan maken, blijven we onder 338,2 dan blijft de kans op een daling het grootst.

En dan nog dit.... 

Vanaf maart volgend jaar zal niet alleen de samenstelling van de AEX index zoals gebruikelijk veranderen, maar ook de maximale weging die aandelen binnen die index mogen hebben. Die zal namelijk 15% worden tegen 10% op dit moment. Zou het 10% zijn gebleven dan zouden vijf fondsen in aanmerking zijn gekomen voor de maximale weging en daarmee zou het verschil in grootte tussen de fondsen niet juist weergegeven zijn. Dat is de reden dat Euronext heeft besloten de weging aan te passen. Koninklijke Olie zal hierdoor voor 15% in de index mee gaan tellen, ING blijft net onder 15% steken. Verder zal Van der Moolen uit de AEX index verdwijnen. Omdat de voormalige plaats van Gucci nog open gebleven is zullen er twee fondsen aan de index worden toegevoegd, dat zullen naar verwachting P&O Nedlloyd en Vedior zijn. De definitieve selectie -om maar in voetbaltermen te spreken- zal begin volgend jaar bekend worden. -Ad-

Naar boven