ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is vandaag gestegen, ik hield daar in de slot analyse van gisteren al rekening mee. De vraag waarvoor we staan is of deze stijging het voortbouwen op een bodem op het 50% Fibonacci niveau is met als doel een stijging naar lijn n' of dat dit herstel van tijdelijke aard is en we de daling op een gegeven moment weer zullen hervatten.

  • Om deze vraag te kunnen beantwoorden volg ik het herstel met behulp van de Fibonacci lijnen die ik over het laatste stuk van de daling heb getrokken. De index zal boven het 61,8% niveau op 329,7 moeten komen om de weg naar lijn n in de daggrafiek te kunnen vervolgen en daar ziet het op dit moment niet naar uit.

  • De index is namelijk gekeerd door de lijn j' die ik de afgelopen dagen als lichtgrijze lijn met een vraagteken in de grafiek had staan. Er is op deze wijze een dalend kanaal gevormd en dat past in het beeld dat de afgelopen tijd is ontstaan. De kanalen volgden elkaar namelijk op, van het kanaal t't" zijn we via de kanalen bb' en hh' uitgekomen bij het kanaal jj'. Het ligt nu voor de hand te veronderstellen dat de index verder naar beneden gaat.

  • Hierbij past wel één restrictie. Er staat in de 15min grafiek namelijk een patroon dat bij afronding een omgekeerd hoofd- en schouders patroon zou kunnen worden, ik heb de schouders en het hoofd met vraagtekens aangegeven. De AEX is aan het slot van de handel onder de potentiële neklijn op 326,6 gebleven, maar we zouden er met een goede opening zomaar boven kunnen komen te staan. Het hoofd is ongeveer 4,7 punten hoog en dat zou bij doorbraak van de stippellijn op 326,6 een koersdoel van ruim 331 geven. Het is dus zaak dit goed in het achterhoofd te houden.

  • De professionals die handelden in de slotveiling denken echter niet in die richting, uit de laatste candle blijkt dat zij negatief zijn. Het gaat in deze laatste minuten om grote jongens en er gaat nog aardig wat volume om, daarom wil ik dit gegeven niet onbesproken laten. Dat deze partijen in de laatste minuten nog even snel verkopen wekt geen vertrouwen.

  • De gemiste kans bij het bereiken van de potentiële neklijn wekt evenmin vertrouwen. De mogelijkheid die de bulls vanmiddag kregen was als een schot voor open doel, een haast niet te missen kans. Wat extra orders en de index was door 326,6 gebroken om zo voor een stevig koopsignaal te zorgen. De bulls brachten echter geen extra orders in de markt en misten deze mooie gelegenheid. Waarom? Waren ze toch niet helemaal zeker van hun zaak? We zullen het nooit weten, maar het roept wel de vraag op waarom ik uit zou moeten gaan van een stijging als de beurs op zo'n kritiek moment niet meer durft te kopen. We moeten natuurlijk nog wel afwachten wat de Amerikaanse beurzen vanavond gaan doen, misschien brengt dat nog nieuw elan in onze markt.

Resumerend:  

De index is vandaag licht opgelopen, maar heeft daarbij in de uurgrafiek het dalend kanaal jj' gevormd. Ik ga er vooralsnog van uit dat we in dit kanaal zullen blijven en verder zullen dalen. Dit ontleen ik aan het gegeven dat we er niet in zijn geslaagd in de uurgrafiek het 38,2% Fibonacci niveau op 326,7 te passeren en dat we geen gebruik maakten van een ideale mogelijkheid om een koopsignaal te genereren door in de 15min grafiek een omgekeerd hoofd- en schouders patroon af te ronden. Een eventuele daling onder lijn m in de 15min grafiek zie ik als de bevestiging van dit scenario, een scenario dat vanzelfsprekend vervalt als de index morgen toch nog boven 326,6 zou weten te komen.

En dan nog dit.... 

Op CNNMoney.com stond vandaag een interessant artikel met de titel The truth about jobs. Het is een contrair artikel, dat zijn we van hen niet gewend en het trok daarom mijn aandacht. Het artikel handelt over de vraag wie er gelijk heeft over de staat van de banengroei in de VS, de economen of de consumenten. Die laatste groep is gezien de daling van het consumenten vertrouwen kennelijk niet zo overtuigd van het aantrekken van de economie en de mogelijkheden een baan te vinden en dat ontlokt analisten de vraag of er misschien iets is dat de economen over het hoofd zien. Consumenten vormen hun mening op een heel praktische manier, ze kijken om zich heen, praten met anderen en kijken wat er in hun portemonnee zit. Misschien geeft dat wel een beter beeld van de werkelijke situatie dan de cijfers die men krijgt.

Het deed me denken aan de enquête resultaten die vorige week bekend werden gemaakt waaruit bleek dat de Nederlandse consument het financieel niet bepaald gemakkelijk heeft en het leven met de euro als aanmerkelijk duurder ervaart dan voorheen. Er is vrijwel geen politicus of econoom die dit beaamt, de cijfers zeggen namelijk anders. De consumenten -wij dus- weten al lang wat de gevolgen zijn geweest van de invoering van de euro, maar de inflatie cijfers vertellen een ander verhaal. Wij voelen ook dat het niet goed zit met de economie en zijn daarom voorzichtig met onze uitgaven. Wie heeft er gelijk, de consument of de door economen geproduceerde cijfers? Ik ervaar het in ieder geval als uitermate irritant dat men niet luistert naar de ervaringen van de "gewone" mens, nog erger, dat men er gewoon aan voorbij gaat. Het is alsof ze zeggen "wat weten jullie nou van de gevolgen van de invoering van de euro, laat dat nou maar aan ons over en zeur niet zo.....". Misschien voelt de consument het toch beter aan dan men denkt en komt de waarheid nog eens boven tafel. -Ad-

Naar boven