ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We beleefden vandaag met het oog op het minieme verlies van 0,28% en de kleine candle die werd gevormd op het eerste gezicht een weinig sprankelende dag. Toch is er over het koersverloop wel het een en ander te vertellen, maar dat komt dan met name bij de uur- en kwartiergrafiek aan de orde. De vorm van de candle van vandaag toont door het lichaam aan de onderkant al dat de index na een lagere opening steeg, maar die winst niet vast wist te houden waardoor het slot dicht bij de opening lag. Dit klinkt niet positief.

  • Het heeft in deze daggrafiek overigens geen negatieve gevolgen aangaande de stijgende trend gegeven, zolang we immers boven lijn h zijn is de stijgende trend intact en behalve lijn h kan ook de stippellijn rond 436,4 nog steun betekenen. Dat betreft de bovenkant van de stijgende rechthoekige driehoek waar we op 21 december naar boven toe uit braken.

  • De Bollinger Bands geven enige verzwakking te zien, de bovenste lijn buigt namelijk wat naar beneden. Dit heeft echter nog niet veel om het lijf. We zagen dit eind november ook en het verhinderde de markt niet om verder te stijgen.

  • De uurgrafiek geeft eveneens enige verzwakking in de vorm van een lagere top en een daling onder lijn k. We zouden door deze combinatie van factoren kunnen gaan dalen in de richting van de steun rond 438 en die rond 436,4.

  • De daling onder lijn k van vanmiddag was niet de eerste daling onder die lijn. Vanmorgen volgde na een beweging onder lijn k de inmiddels gebruikelijke stijging die tegenwoordig vaak volgt op dalingen onder trendlijnen. Het is alsof kopers met de vinger op de knop klaar zitten om de index bij zo'n verkoopsignaal direct uit de penarie te helpen. Dat lukte vanochtend, maar vanmiddag zorgde negatieve invloed vanuit de VS alsnog voor een daling onder de lijn.

  • De index vond daarop wel steun rond hetzelfde niveau als vanmorgen, namelijk rond 438,8. Dat is dus een niveau dat we morgen moeten gebruiken om de opening in te schatten. Ligt die boven 438,8 dan gaan we pogen om weer boven lijn k te komen, hetgeen bij het huidige sentiment geen abnormale beweging meer zou zijn. Een daling onder een trendlijn mag gezien de reactie van kopende partijen momenteel immers niet meer als een verkoopsignaal gezien worden. Komen we onder 438,8 dan gaan we naar 438 en mogelijk naar de waarde 436,4 die we in de uurgrafiek zagen.

Resumerend:

Het technische beeld is vandaag ondanks de beperkte daling enigszins verzwakt. De bovenste lijn van de Bollinger Bands buigt wat af naar beneden en in de uurgrafiek is de index na de vorming van een lagere top onder lijn k gekomen. Dit alles behoeft echter nog geen probleem te zijn, de markt heeft de laatste maanden bij voortduring laten zien met name op dit soort momenten een stijging te kunnen laten zien. Morgen let ik om te beginnen maar op één waarde, namelijk op 438,8. Blijven we boven die waarde dan gaan we pogen boven lijn k te komen, zakken we onder 438,8 dan gaan we naar 438 en mogelijk naar 436,4 om daar de steun te testen. Zolang we boven lijn h in de daggrafiek zijn is de stijgende trend in ieder geval nog intact.

En dan nog dit....

De Amerikaanse inverted yield curve waar ik gisteren in mijn analyse over sprak was vandaag het onderwerp van gesprek. De 2-jaars rente kwam gisteren boven de 10-jaars rente en dat was een bijzondere ontwikkeling. Normaal gesproken ontvangen banken als zij geld uitzetten meer rente naarmate de periode waarover zij het uitlenen langer is. Hoe langer je iemand immers geld uitleent hoe meer rente je daarvoor wilt hebben, een langere tijd betekent namelijk ook dat je als uitlener meer risico loopt. Door het zelf tegen een lager rentepercentage voor kortere periodes te lenen slagen banken er in om op deze transacties winst te boeken. Zet je de rente in een grafiek uit tegen de tijd dan zal dat normaliter in een stijgende lijn resulteren. Doordat de korte rente gisteren boven de lange rente kwam dreigt deze lijn nu te gaan dalen hetgeen een inverted yield curve wordt genoemd. CNNMoney heeft hiervan op zijn site een mooie illustratie onder de titel Yield Curve Geometry

Over de consequenties die aan een inverted yield curve verbonden zijn lopen de meningen van economen uiteen. Feit is wel dat vrijwel alle keren dat het verschijnsel optrad een recessie volgde, het meest recente voorbeeld daarvan zagen we in het jaar 2000 toen voorafgaand aan de zware daling van alle aandelenbeurzen ook een omkering van de rentestructuur plaats had. Deze omkering heeft in ieder geval een tweetal praktische gevolgen, namelijk dat banken minder zullen verdienen hetgeen negatief is en dat bedrijven kortlopende leningen zullen vervangen door langlopende leningen waardoor hun liquiditeitspositie verbetert, hetgeen positief is. Ik kan eerlijk gezegd niet beredeneren waarom een renteomkering aan een recessie vooraf zou gaan, al zie je in de praktijk wel dat dit meestal het geval is. Als technisch analist waag ik me ook niet in die discussie, maar ik wil wel het volgende constateren. In onze AEX-index zijn de banken zwaar vertegenwoordigd en deze banken doen ook veel zaken in de Verenigde Staten. Wordt de winstmarge van deze bedrijven aangetast dan tast dat de motor achter de recente stijging van de AEX index aan, die namelijk met name werd gedragen voor koerswinst van financiële instellingen. Laten we de grafieken van die bedrijven de komende maanden daarom in het bijzonder gaan volgen. Of er al dan niet een recessie komt merken we in de loop van volgend jaar dan wel aan de hand van de kwartaalcijfers van het bedrijfsleven als geheel. De beurs maakt zich gezien de forse stijging van de aandelenkoersen in de maanden november en december in ieder geval nog geen zorgen. -Ad-

Naar boven