ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De stijging van vandaag zat er wel in, gezien de forste stijging van de Dow Jones tot boven de psychologische grens van 10.000 punten. Het heeft ons op een belangrijke positie gebracht, namelijk precies op de lijn c. Die lijn was de lijn die ik tot begin oktober als weerstandslijn in de grafiek had, later heb ik na de stijging door lijn c de lijn e' daar nog aan toegevoegd. Er zijn twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat de lijn c zijn functie als weerstand vast houdt en het uitstapje van begin oktober boven de lijn maar tijdelijk is geweest. De breuk van de trendlijn c zou dan een korte breuk zijn, een term die ik begin dit jaar voor soortgelijke kortdurende uitbraken door stijgende trendlijnen verzon. De lijn c zou in dat geval zijn taak als weerstandslijn hervatten alsof de doorbraak er nooit is geweest. De andere mogelijkheid is dat we toch door lijn c gaan waardoor lijn e' een rol kan gaan spelen als weerstandslijn. We staan dus op een cruciaal punt.

  • Kijken we naar de candles dan zien we dat we in deze grafiek eveneens een belangrijke lijn naderen, namelijk de lijn n'. We kwamen in oktober kort boven deze bovenkant van het grote kanaal nn' waarin we sinds begin dit jaar heen en weer bewegen. Wat er de komende dagen met de koers gaat gebeuren is dus van groot belang.

  • Verder ligt rond 335 de dalende lijn G in de logaritmische weekgrafiek die ik afgelopen vrijdag plaatste, we zijn daar nog maar vijf punten van verwijderd en het zou dus wel eens uit kunnen draaien op een poging deze lijn te doorbreken. Een doorbraak van die lijn zou een uitermate positieve ontwikkeling zijn, het zou het me mogelijk maken iets optimistischer naar de toekomst te kijken.

  • De beurs doet onder leiding van de Amerikaanse beurzen zijn uiterste best om het zover te laten komen, dat staat buiten kijf. Kijkt u maar naar het gap dat vandaag is ontstaan als gevolg van de positieve ontwikkelingen in de VS. Het bijzondere van zo'n opening is dat de koers later vrijwel altijd nog terug komt in het overgeslagen gebied tussen de twee candles en dat betekent dat we in het achterhoofd rekening moeten houden met een daling naar dat gap. 

  • Daarnaast vertoont de stand van de candle van vandaag opnieuw sterke overeenkomst met soortgelijke sprongen vanuit een dalende trend op 17 juli, 5 augustus en 19 oktober. In al die gevallen volgde een daling, hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat dat nu ook weer zal gebeuren is de kans daarop verhoudingsgewijs dus groot.

  • Voor een stijging pleit daarentegen dat we vandaag moeiteloos het 50daags gemiddelde EMA50 zijn gepasseerd, dat is de magenta stippellijn. De rode stippellijn is het 200daags gemiddelde en biedt bij een eventueel vervolg naar boven weerstand rond 332,3. Voor uw informatie, de lijn n' ligt morgen in de buurt van 333. We zijn daar erg dicht bij en dat maakt de komende beursdagen extra spannend.

  • We hebben nog wel een stevige barrière te nemen voor we die EMA200 (200daags gemiddelde), de lijn n' en eventueel de lijn G in de logaritmische weekgrafiek aan gaan vallen. De stijging van vandaag werd namelijk net onder het 61,8% Fibonacci niveau gestopt. Zolang een dergelijke correctie het 61,8% punt niet heeft gepasseerd kan de index altijd nog de daling hervatten, zo zegt de Fibonacci theorie ons. We zijn vandaag wel dichtbij dat punt gebleven en dat toont dat de beurs optimistisch gestemd is. Een veel mooiere kans om de dalende trend te breken zullen zij dan ook niet krijgen, de opwaartse doorbraak ligt als ware voor het grijpen. Dat dit alles plaats vindt wekt mijn grote verwondering, denk maar aan de deze week voortdurend tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie, een Europese economie die nauwelijks groei kent, een Chinese groei die door een renteverhoging wordt afgeremd, gigantische tekorten in Amerika, een ondanks de daling nog altijd hoge olieprijs, politieke onzekerheid in Europa, ziekte van een van de belangrijkste Arabische leiders en tot slot een zwakke dollar. Men ziet op de beurs kennelijk iets wat ik niet zie of maalt niet om al deze gegevens omdat grote spelers een andere agenda hebben. Het is uitermate bevreemdend.

  • Bevreemdend is ook het koersverloop van de afgelopen tijd, we springen letterlijk van dag naar dag. Er staat in de uurgrafiek maar liefst acht gaps, ik heb ze voor u genummerd. Dat is uiterst ongewoon als je beseft waardoor zo'n gap ontstaat. Een gap wordt gevormd als er nabeurs nieuws bekend wordt of koersbewegingen plaats vinden waarop de beurs niet heeft geanticipeerd. De beurs moet dat dan als het ware inhalen door met een sprong naar boven of naar beneden te openen en zo de nieuwe informatie in te calculeren. Vergelijk het maar met een coureur in een raceauto die steeds opnieuw de bochten te laat ziet en op het laatste moment moet corrigeren om de bocht goed door te komen. Hij wordt steeds weer verrast en moet dan snel corrigeren. Het komt neer op een inschattingsfout van de beurs, de ene keer ziet men het te optimistisch, de andere keer te pessimistisch en in beide gevallen moet men de koersen erop aanpassen. Het geeft aan dat de beurs zijn richting niet op een juiste manier weet te bepalen en dat maakt de beurs onbetrouwbaar. De gaps maken het tevens erg lastig om te handelen op de bewegingen, temeer daar de beurs er na zo'n gap regelmatig zo confuus van is dat de rest van de dag slechts een zijwaartse beweging volgt.

  • Dat was vandaag ook het geval, we bleven de gehele dag net onder het 61,8% niveau hangen. We gaan die beweging nader bekijken in de 15min grafiek.

  • We hebben in ieder geval in deze korte termijn grafiek te maken met een patroon van hogere toppen en hogere bodems, de zijwaartse beweging heeft dat niet verstoord. De meest waarschijnlijke richting is op grond hiervan een beweging naar boven.

  • We hebben echter nog steeds het nog niet gesloten gap dat enige aantrekkingskracht zou moeten hebben omdat gaps nu eenmaal vrijwel altijd gesloten worden. We kunnen de steun die vanmiddag op 329,8 ontstond morgen prima gebruiken, komen we daar namelijk onder dan vormt dat het startschot om het gap te gaan sluiten. Komen we boven 331,5 dan vallen we de eerder genoemde weerstanden aan.

  • Zolang we boven lijn g zijn is de stijgende korte termijn beweging intact, al zou een daling onder de lijn h al een minpuntje zijn.

Resumerend:  

De Amsterdamse beurs heeft zich met hulp van de nog immer zwaar optimistisch gestemde Amerikaanse beurzen in een ideale positie gemanoeuvreerd om enkele dalende weerstandslijnen aan te gaan vallen. U moet dan denken aan het 200daags gemiddelde op 332,3 uit de daggrafiek, de bovenkant van het kanaal nn' op 333 in diezelfde grafiek en de dalende lijn G op 335 in de logaritmische weekgrafiek. Vraag me niet waar die Amerikanen hun optimisme vandaan halen, ik kan er los van interventies met alle economische malaise die ik bij de uurgrafiek noemde geen enkele reden voor bedenken. We staan met onze AEX klaar voor de start, precies onder het 61,8% Fibonacci niveau dat in de uurgrafiek op 331,7 ligt. Breken we dat dan volgt een aanval op de net genoemde punten, een aanval waar heel veel van af zal hangen. Met name een doorbraak van de lijn G in de logaritmische weekgrafiek zou een erg positieve ontwikkeling zijn, zonder zo'n doorbraak zitten we namelijk vast aan het dalingspercentage van die lijn dat op 14% per jaar ligt. Er is zeker ook een kans op een daling, juist vanwege het feit dat we het 61,8% niveau niet gepasseerd zijn. Blijven we onder dat punt dan kunnen we ons opmaken voor een hervatting van de neerwaartse beweging. Verder speelt het nog niet gesloten gap nog een rol, we zullen nog een keer terug moeten komen om het te sluiten. We zagen dat een daling onder 329,8 daar de aftrap voor zou geven. Gezien het korte termijn patroon van hogere toppen en hogere bodems is een stijging het meest waarschijnlijk, we maken ons op voor een paar uiterst spannende dagen. Openen we morgen met een gap naar beneden dan zou ik daar overigens ook niet van staan te kijken hoor, het trackrecord van de beurs is de laatste tijd tenslotte niet zo best. -Ad-

En dan nog dit.... 

De Palestijnse leider Yasser Arafat is zwaar ziek en dat riep bij mij meteen de vraag op wat het gevolg van zijn overlijden zou kunnen zijn, mocht dat als gevolg van deze ziekte plaats hebben. Ik vroeg me onder meer af of dit gevolgen zou kunnen hebben in de Arabische wereld, dacht daarbij meteen aan politieke onrust en de olieprijs. Het is voor mij als belegger een vanzelfsprekendheid bij nieuwsberichten over de eventuele gevolgen na te denken. Ik doe het niet eens met opzet, het is in de loop der jaren een automatisme geworden. Ik ben hier waarschijnlijk erg ouderwets in, de belegger lijkt zich tegenwoordig pas druk ergens over te maken als het daadwerkelijk gebeurt. De beurs hield zich dan ook in het geheel niet met Arafat bezig, de instelling van de belegger is daadwerkelijk veranderd. Tja, waarom zou je je ook druk maken als het niet nodig is.....

Naar boven