ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Voor het lange termijn beeld wil ik u verwijzen naar de analyse van de logaritmische weekgrafiek van vorige week vrijdag. Deze analyse is nog steeds geldig en te lezen via de link historie. De conclusie van vorige week komt er op neer dat ons de komende jaren een flink lagere index wacht, ik berekende het nu nog onwaarschijnlijk lijkende koersdoel van 60 punten voor de AEX index.

  • In bovenstaande grafiek concentreren we ons op het laatste deel van de lineaire weekgrafiek die ik vorige week eveneens plaatste. We zien dat de index door de stijgende lijn H is gezakt, hier hield ik gezien de divergentie al rekening mee. Het is een belangrijke beweging, omdat de trend omhoog wordt afgebroken voordat de dalende lijn F' werd bereikt. De mate van daling die gaat volgen zal ons moeten vertellen wat de werkelijke kracht is van de Amsterdamse graadmeter. Laten we de belangrijke grenzen daarvoor in de daggrafiek vaststellen.

  • Dat doen we met behulp van de Fibonacci lijnen over de stijging 218-344 die in deze grafiek staan. Voor de lange termijn is het 61,8% niveau op 267 van groot belang. Mochten we in de toekomst daaronder komen dan mogen we aannemen dat we de bodem op 218 nogmaals gaan testen. Op dit moment zijn we echter nog een stuk hoger, we zijn ter hoogte van het 23,6% niveau. Dit is een Fibonacci niveau waar een correctie normaalgesproken alleen eindigt als het gaat om een sterke trend. Omdat er nog geen duidelijke doorbraak is, we zijn er slechts licht onder, zou de correctie hier theoretisch nog kunnen eindigen. De index zou dan maandag meteen moeten gaan stijgen. Dalen we verder dan ligt het volgende Fibonacci doel op 296.

  • Even terug naar de analyse van gisteren. De spinning top gaf toen aan dat de bulls en de bears gedurende de dag geen winnaar hadden kunnen bepalen en dat was na de opening met een gap in feite winst voor de bulls. De candle van vandaag staat echter onder die spinning top en dat is uiteraard negatief.

  • Wat ook negatief is, is dat de index niet alleen onder de EMA50 op 323 (roze stippellijn) staat maar ook onder de rood gestippelde EMA200. De EMA50, een middellange termijn gemiddelde, draait weer naar beneden. Dit geeft aan dat het sentiment mogelijk aan het draaien is. Dit wordt bevestigd door het feit dat de index geen steun vond op het lange termijn gemiddelde. De EMA200 loopt op dit moment nog vlak, pas als het gaat dalen wil ik er een conclusie uit trekken. We zullen er dan eerst wat meer afstand van moeten nemen. We zien dat daar kans op is als we nog wat nauwkeuriger naar het koersverloop gaan kijken, dat doen we in de uurgrafiek.

  • In de uurgrafiek is sprake van een dalende beweging met de trendlijn y als bovenzijde. Bezitters van puts kunnen deze lijn prima gebruiken als een trailing stop. U verkoopt bij deze stoploss zodra de index de lijn y doorkruist. Dit heeft als voordeel dat uw winst door loopt zolang de index onder lijn y blijft en u heeft dan tevens een objectieve methode om uw uitstappunt te bepalen.

  • Eerder deze week sprak ik al over het hoofd- en schouders patroon met het  koersdoel van 310 waarvan we in bovenstaande grafiek de neklijn zien. Zolang we onder lijn y zijn blijft dat niveau het eerste koersdoel.

  • Toch is het niet helemaal zeker dat we daar zullen komen. Hoewel de index een lagere bodem heeft gemaakt deed het MACD histogram onder de grafiek dat niet. De indicator bevestigde de daling dus niet. Dit kan aangeven dat we een bodem hebben bereikt of snel gaan bereiken, maar het is niet verstandig hier al op te handelen omdat divergentie lang kan voortduren. Het is het best om te wachten op bevestiging en daarvoor zou een eventuele doorbraak door lijn y kunnen dienen. Hoewel de Amerikaanse beurs op het moment dat ik dit schrijf (19.00u) nog niet gesloten is ga ik aan de hand van de 15min grafiek kijken hoe groot de kans daarop is.

  • Die kans is niet groot vanwege het ontstaan van het kanaal ee'. Dit is te zien als een vlag en dat is een voortzettingspatroon. In de laatste candle hebben we het patroon ook al aan de onderkant verlaten en dit duidt op een vervolg naar beneden.
  • De wig cc' die ik gisteren nog tekende heeft door de koersontwikkeling geen belang meer nu we het patroon zowel aan de onder- als aan de bovenkant hebben verlaten zonder dat die uitbraken een vervolg kregen. De markt wist vandaag kennelijk even niet meer welke richting te kiezen, het is daarom beter voor de hele korte termijn te denken in niveaus. Op 316 ligt nu weerstand, die grens is belangrijk voor het vervolg.

Resumerend: De stijgende trend die we vanaf maart al kenden is deze week gebroken, hetgeen te zien is aan de doorbraak van lijn H in de weekgrafiek en lijn j in de daggrafiek. Tot nu toe is het een 23,6% correctie, die daarmee nog steeds bescheiden te noemen is. Normaalgesproken loopt een correctie op zijn minst door tot het 38,2% niveau, dat zou een verdere daling naar 296 betekenen. Ik verwacht wel dat we daar naar toe zullen gaan, maar twijfel nog over de snelheid waarmee we dat punt zullen gaan bereiken. De divergentie in de uurgrafiek baart me wat zorgen, net als het gap dat nog niet gesloten is. Beide zaken wijzen op een mogelijk herstel naar boven. Wat hoe dan ook deze week gebleken is, is dat er voor u nog geen aanleiding is om voor de lange termijn in te stappen, ook al deden vele marktpartijen u de laatste tijd anders geloven. De manier waarop de index naar beneden dook en daarbij maar liefst twee gaps heeft open gelaten spreekt boekdelen. Het toont namelijk hoe de professionals werkelijk denken over de markt, ze wilden met zijn allen tegelijkertijd door de uitgang naar buiten. Ik hoop dat u inmiddels het briefje heeft gemaakt waarover ik 5 september met u sprak, met daarop de namen van analisten en economen die wijzen op een voorspoedige toekomst. U heeft dan over een jaartje tenminste een idee wie u kunt vertrouwen en wie niet. Op dit moment zeggen de professionals namelijk het een, maar doen het ander. -Ad-