ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week weer eens de logaritmische grafiek voor de bepaling van het lange termijn beeld, met lange termijn bedoel ik dan de komende jaren. Met de letters S, H en S is een hoofd- en schouders patroon aangegeven dat een enorm negatief toekomstbeeld schetst. Als je de hoogte van het hoofd (ruim 320 punten) aftrekt van de neklijn (ongeveer 380) kom je op een koersdoel van ongeveer 60. Dit beeld vervalt pas als de index boven lijn B zou komen. Er zijn ook analisten die in de logaritmische grafiek het hoofd als het ware omklappen naar beneden en zo op een koersdoel van ongeveer 200 uitkomen en er zijn zelfs analisten die helemaal geen waarde hechten aan een patroon dat zo enorm groot is. Ik probeer de technische analyse zo zuiver mogelijk te gebruiken en ga er daarom voor alle zekerheid van uit dat de AEX een van de komende jaren naar 60 gaat dalen. Dat stemt me overigens bepaald niet blij, het betekent dat ons wellicht nog een diepe recessie te wachten staat. Na al het optimisme van dit moment zou dat extra pijnlijk zijn.

  • Er is een fraai patroon van lagere toppen en lagere bodems, hetgeen de neerwaartse tendens bevestigt.

  • Nu is het niet zo dat we rechtstreeks zullen dalen naar die lagere regionen, dat zal met ups en downs gaan. Daarom kijk ik naar grafieken met verschillende timeframes, ik probeer dan vast te stellen hoe we binnen die grote daling op en neer bewegen.

  • In deze lineaire weekgrafiek zien we dat we het 61,8% Fibonacci niveau zijn gepasseerd, hetgeen zou duiden op een 100% retracement naar 370 zoals ik vorige week al constateerde.

  • Ook het feit dat we de lijn F" in middels ruim gepasseerd zijn wijst in die richting, het suggereert namelijk een vervolg naar lijn F'. Kanaal FF' is een lang dalend kanaal, u kunt dit goed zien in de analyse van vorige week vrijdag (zie hiervoor eveneens de historie)

  • We hebben de stijgende wig tussen de lijnen I en H aan de bovenkant verlaten. Omdat een stijgende wig normaalgesproken een bearish patroon is betekent dit een koopsignaal. De stijgende wig zou zich om kunnen gaan vormen naar het parallel trendkanaal HH', die mogelijkheid zien we beter als we inzoomen op de daggrafiek.

  • Op 11 juni schreef ik al over het omgekeerde hoofd- en schouders patroon in deze grafiek. De neklijn werd die dag gebroken waardoor een koersdoel van 372 kon worden berekend. Ik ben kort daarna op vakantie gegaan en gedurende die vakantie heeft de index de neklijn van het patroon getest en is daarna gestegen. Toen ik terugkwam heb ik dit over het hoofd gezien, waardoor ik alleen maar keek naar de stijgende wig die op dat moment werd gevormd.

  • De AEX brak naar boven uit de stijgende wig  i j en dat is een ongewone beweging. Ik realiseerde me gisteren dat ik deze uitbraak had kunnen verwachten als ik rekening had gehouden met dat eerder ontstane bodempatroon met koersdoel 372. Achteraf is zo de uitbraak naar boven prima te verklaren.

  • De index is zowel boven de EMA50 als boven de EMA200. Ook de tweede, het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde, begint te stijgen. Dit geeft aan dat de markt voor de lange termijn positiever begint te worden. Het is belangrijk om vast te stellen dat dit strijdig is met het lange termijn beeld dat we krijgen uit de weekgrafiek. Een weekgrafiek is van groter belang dan een daggrafiek, maar we zagen daar al dat er binnen de grote dalende beweging nog ruimte is voor een verder herstel.

  • In daggrafiek zagen we een ononderbroken stijging vanaf 7 augustus, de stijging die ons uiteindelijk boven de wig bracht. In deze uurgrafiek zien we dit terug als kanaal nn'. De index brak vanmiddag in een climax door lijn n', maar wist niet boven die lijn te blijven. Dit heet een valse uitbraak en in de praktijk moet je dan rekening gaan houden met een beweging de andere kant op.
  • De divergentie tussen index en MACD histogram ondersteunt dit beeld. We kunnen langs de toppen een dalende lijn trekken en dat is strijdig met de stijging van de index in diezelfde tijd. Divergentie heeft de afgelopen maanden geen goed signaal gegeven, dat moet ik erbij zeggen.
  • De bovenste drie candles, de eerste is die waarmee de index door lijn n' brak, vormen samen een duidelijk toppatroon. Het lijkt veel op een evening star, maar de verhoudingen zijn anders. Dat doet echter aan de waarde van het patroon niets af, candle patronen hoeven niet altijd perfect van vorm te zijn. In combinatie met de voorgaande twee punten ziet het beeld er voor de korte termijn niet zo positief uit.

  • In de 15min grafiek wordt dat beeld ondersteund. De voormalige steunlijn d die, sinds we er onder zijn gekomen, dienst doet als een soort stijgende weerstandslijn vormt samen met de lijn k een stijgende wig.  De index heeft dat patroon aan de onderkant verlaten en de stijging in het laatste half uur kunnen we zien als een test. Komt de graadmeter maandag morgen niet meer boven lijn k dan is dat een negatief signaal voor de korte termijn.

Resumerend: Zoals ik in de analyse van gisteren al schreef heb ik de afgelopen weken een patroon over het hoofd gezien waarmee ik de opwaartse uitbraak uit de stijgende wig had kunnen voorspellen. Voorspellen is een zwaar woord, maar ik had er in ieder geval rekening mee kunnen houden. Met dat gegeven erbij passen de stukjes van de puzzel namelijk in elkaar. Op 11 juni schreef ik over het omgekeerd hoofd- en schouders patroon met het koersdoel 372. Vorige week vrijdag kwam daar de stijging boven het 61,8% Fibonacci niveau in de weekgrafiek bij en schreef ik over een mogelijke 100% retracement naar 370. Deze week kwam dan de uitbraak uit de stijgende wig die als bevestiging dient van de tijdelijke bodem. Ik schrijf met opzet tijdelijk, omdat ons op grond van de weekgrafiek de komende jaren nog veel koersdalingen te wachten staan. Het is binnen dat beeld goed mogelijk dat we eerst naar 370 gaan om vervolgens de weg naar beneden te hervatten. Er leiden tenslotte meerdere wegen naar Rome. Een koersdoel is overigens niet heilig, het is maar een richtpunt. We zijn vanaf de bodem op 218 al 118 punten gestegen naar een hoogste koers van 336, een stijging van maar liefst 54%. Het ligt voor de hand dat dit op een gegeven moment winstnemingen uit gaat lokken en het is haast niet voor te stellen dat we eerst nog verder gaan naar 370. Bij die winstnemingen zal de EMA200 in de daggrafiek samen met de lijn j steun moeten gaan bieden. In de korte termijn grafieken op deze pagina zien we al een eerste teken van die mogelijke pullback, namelijk de valse uitbraak door lijn n' en het toppatroon in de uurgrafiek en de daling onder de korte termijn stijgende wig in de 15min grafiek. Dit maakt een pullback naar lijn n in de uurgrafiek als eerste stap op de korte termijn het meest waarschijnlijk. Nog even mijn verwachting op een rijtje: op lange termijn (jaren) gaan we veel lager, op middellange termijn (maanden) mogelijk naar 370 en op korte termijn (dagen tot weken) winstnemingen. -Ad-