ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is naar boven uit de stijgende wig  i j gebroken, een belangrijke beweging. Een stijgende wig is namelijk normaalgesproken een bearish patroon en leidt meestal tot een daling. Er gaat van deze opwaartse uitbraak dus een enorm positief signaal uit. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de index het morgen niet ongedaan maakt.

  • De uitbraak gaat niet alleen in tegen de indicatie die de stijgende wig gaf, maar ook tegen de divergentie die al maanden zichtbaar was in de daggrafiek. Terwijl de index verder steeg kon je langs het MACD histogram een dalende lijn trekken en net als de stijgende wig was dat een reden om een daling te verwachten. Het tegendeel gebeurt nu. Het MACD histogram zet bij de uitbraak van vandaag weliswaar een staafje boven de rode stippellijn neer, maar ten opzichte van de waarde in juni is het nog steeds een lager niveau. Het is al met al onbegrijpelijk dat de index gewoon verder stijgt.

  • De index neemt op deze manier steeds meer afstand van de EMA200 en het is te verwachten dat dit gemiddelde binnenkort dan ook zal gaan stijgen. Dit zou een toenemend optimisme weerspiegelen, dit 200-daags gemiddelde is een indicatie voor de lange termijn verwachting van de belegger.

  • De index stijgt binnen het kanaal nn'. Ik tekende de lijn n' eerder vandaag parallel aan lijn n en doordat de lijn vandaag de hele dag als weerstand dienst deed kan ik hem handhaven. Zolang de index binnen dit kanaal blijft kunnen de bulls fluitend rond blijven lopen.
  • Ik heb langs de toppen van het MACD histogram een dalende rode lijn getrokken en tijdens het ontstaan van die lijn is de AEX gestegen. De indicator ondersteunt de stijging dus niet, hetgeen in een normaal functionerende markt tot een pullback zou moeten leiden. De markt negeert de laatste tijd echter voortdurende elke optredende divergentie en dat baart me zorgen omdat het in combinatie met patronen en trendlijnen lang een goed bruikbaar instrument is geweest. Dat lijkt nu te zijn veranderd.

  • De laatste candle van vandaag weerspiegelt nervositeit, de index brak er de stijgende lijn d mee. Dit is de lijn die we in de uurgrafiek ook zien en die daar lijn o heet.
  • Na de opening met een gap heeft de index dat gap deels gesloten. De onderkant van die beweging fungeert als steun.
  • Omdat lijn d gebroken is heb ik voor alle zekerheid al de Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst, vooruitlopend op een eventuele pullback.

Resumerend: Wat is er met de markt aan de hand ? Waarom werken doorgaans betrouwbare patronen en indicatoren niet meer ? Als ik het wist dan zou ik het u vertellen. Er moet iets structureel mis zijn met de aandelenbeurzen, maar ik kan de vinger niet op de zere plek leggen. Vanaf de bodem op 217,8 is de index met als steun de lijn h in de daggrafiek inmiddels naar een hoogste koers van 329,2 gestegen, een winst van maar liefst 111,4 punten oftewel ruim 51%. Alsof dat de normaalste zaak van de wereld is breekt de index vandaag dan ook nog eens naar boven uit een stijgende wig. Zo'n patroon behoort eigenlijk tot de voortzettingspatronen, hetgeen wil zeggen dat normaalgesproken de daling die aan het patroon vooraf ging hervat had moeten worden, na een doorbraak aan de onderkant. In plaats daarvan breekt de index naar boven uit en omdat dat een bijzondere en niet vaak voorkomende beweging is uit een stijgende wig heeft dit grote consequenties. De markt vertelt ons dat er na die 51% nog veel meer in het vat zit. Dit is maar moeilijk te begrijpen in het licht van de economische verwachtingen. Ook de resultaten van het bedrijfsleven rechtvaardigen een dergelijke stijging niet omdat die met name te danken zijn aan kosten besparingen. Divergenties en toppatronen geven de laatste tijd voortdurend verkeerde signalen, bij dat alles komt dan nu ook nog eens de opwaartse uitbraak uit een stijgende wig. De beurzen reageren de laatste maanden alleen op positieve berichten, negatieve berichten worden genegeerd. Zo tellen bijvoorbeeld de enorme kosten van de stroomstoring in de US kennelijk niet mee, net zo min als de bomaanslag op het UN-kantoor in Bagdad, tot op dit moment althans(18.15u). Was het echter een gerucht geweest dat Saddam gepakt zou zijn dan zou dat vast tot een enorme stijging hebben geleid. Al met al is het behoorlijk frustrerend aan het worden. Steeds opnieuw zie ik tekenen van een aanstaande daling, maar elke keer weer stijgt de index verder alsof er niets aan de hand is. De markt heeft altijd gelijk, maar ik heb erg veel moeite dat gelijk te erkennen. Het zou namelijk ook betekenen dat mijn methode van werken, de technische analyse, minder waarde heeft dan ik tot noch toe dacht. U begrijpt dat dat voor mij als auteur van de site met de naam technischeanalyse.nl een pijnlijke zaak zou zijn. De markt zal het dus voor me moeten gaan oplossen door alsnog te gaan dalen, beter laat dan nooit. Wishfull thinking ? Jazeker. -Ad-