ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX lineaire weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 18 juli

  • De analyse van de logaritmische grafiek is ten opzichte van vorige week niet veranderd, daarom plaats ik deze week tweemaal een lineaire weekgrafiek. De belangrijkste conclusie is nog steeds dat er ons door het afgeronde hoofd- en schouders patroon (aangeven met de letters S, H en S) op de lange termijn enorme dalingen te wachten staan. Zelfs een stijging naar 380 zou dit lange termijn perspectief niet veranderen. U kunt de analyse van vorige week nogmaals lezen via de link historie in de titelbalk.  

AEX lineaire weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 18 juli

  • In deze grafiek ziet u het laatste deel van de bovenste lineaire weekgrafiek in detail. De AEX is er deze week in geslaagd boven lijn F" te komen, maar van een echte doorbraak is jammer genoeg nog geen sprake. De index heeft nog niet voldoende afstand genomen van de lijn. De onzekerheid over het vervolg van deze weekgrafiek blijft daarmee voortduren tot volgende week vrijdag. Lukt het volgende week beter dan is lijn I het eerste doel en daarboven kunnen we nog naar bijna 380 oplopen zonder dat de lange termijn dalende trend in gevaar komt. Lukt het daarentegen volgende week niet dan zou er een daling kunnen komen die ons zelfs naar lijn F zou kunnen brengen. 

  • De lijn I is zoals gezegd een lijn die een rol zou kunnen gaan spelen als de index verder stijgt, hij vormt samen met lijn H een stijgende wig en dat is per definitie bearish. U vindt de lijn ook als lijn i terug in de daggrafiek.

  • Aan de Fibonacci lijnen van de daling van 370,4 naar 217,8 zien we dat we op 61,8% zijn geweest. Dat punt ligt bij 312 en het feit dat we daar nog niet doorheen zijn gebroken is van belang. Gaan we vanaf dit punt dalen, bevestigd als de index door lijn H zakt, dan hebben we een lange technische correctie op die daling achter de rug en kunnen we de weg naar beneden vervolgen. Die bevestiging hebben we deze week niet gekregen.

AEX daggrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 18 juli

  • Op deze expiratiedag is de index weer fors opgelopen en is een engulfing bullish line ontstaan. Als een dergelijk patroon na een dalende trend komt is het een bodempatroon, daarvan is hier geen sprake. Het patroon toont echter wel dat de bulls allerminst verslagen zijn.

  • We blijven letten op de EMA200 (de rode stippellijn). Doorbraak van dat gemiddelde zou een positief signaal van betekenis zijn voor de langere termijn. Aangezien de index weer in de buurt van die lijn is gekomen blijft de kans op zo'n doorbraak groot.

  • De index loopt ook weer terug naar de blauwe stippellijn die weerstand vormt op 312,5. De bulls blijven hardnekkig proberen de graadmeter daar doorheen te krijgen.

  • Mocht ze dat volgende week wel lukken dan  vormt lijn i de eerstvolgende weerstand. Deze lijn vormt een stijgende wig met lijn h en dat houdt meestal in dat een daling volgt. Het is verstandig hier pas op te handelen bij gebleken weerstand van lijn i en als u op veilig wilt spelen zelfs pas bij de doorbraak van lijn h.

  • We bevinden ons in een stijgend trendkanaal met hogere bodems. Er dient voor een vervolg omhoog een hogere top gemaakt te worden. Dat dat maar niet lukt zegt ons dat er in de markt niet voldoende vertrouwen is in een positieve toekomst, die twijfel uit zich op deze manier. Toch blijven de bulls de index steeds weer in de buurt van de laatste top brengen. Hoe langer dat zo blijft, hoe groter de kans op een hogere top wordt.

  • We hebben nog steeds een lagere top in het MACD histogram. Deze divergentie geeft aan dat er mogelijk een top is ontstaan op dat niveau of snel zal gaan ontstaan mocht de index verder stijgen. Divergentie op dagbasis is redelijk betrouwbaar. Een waarschuwing is echter op zijn plaats, divergentie kan alsnog verdwijnen bij een vervolg omhoog. Het is om die reden goed om te wachten op andere tekens dat de top gemaakt is en die zijn er op dit moment nog niet, het tegendeel is het geval.

AEX uurgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 18 juli

  • Een applausje voor de bulls, ze hebben onze beurs weer boven lijn g gebracht en daarmee de uitbraak van gisteren tot een valse uitbraak gemaakt. Kenmerk van een valse uitbraak is dat er vaak een beweging de andere kant op volgt, met andere woorden een uitbraak naar boven. Op basis van dit gegeven mogen we een poging verwachten om boven de deze week gemaakte driedubbele top te komen.

  • De index heeft opnieuw een hogere bodem gemaakt. Het patroon van hogere toppen en bodems toont een solide stijgende korte termijn trend.

  • De voorlaatste candle is een zogenaamde long-legged doji. Het is een teken dat zowel kopers als verkopers in dat uur aan de winnende hand zijn geweest, maar er uiteindelijk geen beslissing viel. Het betekent een wijziging ten opzichte van de rest van de dag waarin de kopers het voor het zeggen hadden en het markeert zodoende weerstand op dat niveau.

AEX 15 min grafiek bijgewerkt t/m vrijdag 18 juli

  • Het ontstaan van het kanaal mm' is toeval (ik volg het alfabet), maar wel erg toepasselijk voor vandaag. De term market maker (MM) bestaat officieel niet meer sinds de schermenhandel is ingevoerd, maar het zijn waarschijnlijk wel die partijen die vanwege expiratie belangen de stijging van vandaag tot stand hebben gebracht. Aan het eind van de handel is de index na het ontstaan van de long-legged doji zijwaarts uit dit kanaal geschoven.
  • De index is boven het hier niet meer getoonde 61,8% Fibonacci niveau gestegen, hetgeen normaliter een 100% retracement naar 312,5 tot gevolg zal hebben.
  • Of dat maandag ook het geval zal zijn betwijfel ik echter omdat er divergentie is tussen index en MACD histogram. Terwijl de index steeg in kanaal mm' is er langs de toppen van de indicator een dalende lijn te trekken. Dit kan de voorbode zijn voor topvorming. Divergentie is niet altijd een even betrouwbaar hulpmiddel de afgelopen weken, pas als de index maandag snel onder 307,8 (onderkant doji uurgrafiek) daalt is dat een teken dat er inderdaad een korte termijn top is.

Resumerend:  Ook deze week hebben we geen uitsluitsel over de te volgen richting de komende weken, laat ik het hele plaatje nog een keer schetsen. We bevinden ons in een lange termijn dalende trend, het kanaal FF" in de weekgrafiek, en het lange termijn vooruitzicht is op grond van het hoofd- en schouders patroon in de bovenste grafiek op deze pagina uitermate slecht. Binnen die lange dalende trend zien we op dit moment een herstel, dat in de daggrafiek te zien is als kanaal hh'. Dit herstel zou ook nog de vorm van een stijgende wig aan kunnen nemen, maar daar is nu nog niets over te zeggen. Voor de Amsterdamse beurs is de rally die we vanaf het dieptepunt op 218 zien een beweging tegen de lange trend in. Daarmee verdient het de term bear market rally. Zelfs een stijging naar 380 zou hier nog niets in veranderen, al zou een doorbraak van de EMA200 in de daggrafiek wel een belangrijk signaal zijn. Het probleem bij technische analyse is dat je trendwisselingen pas achteraf kunt herkennen. In de weekgrafiek zou een doorbraak van lijn B het lange termijn vooruitzicht aanmerkelijk verbeteren, maar zolang dat nog niet gebeurd is kan ik niet bij voorbaat uitgaan van een doorbraak. Ik moet de huidige lange dalende trend het voordeel van de twijfel geven bij het vaststellen van de richting voor de komende jaren, de index gaat dan fors omlaag. De stijgende middellange termijn trend hh' is nog volop intact en zo komen we steeds dichter bij het moment waarop in Amsterdam ofwel de opwaartse doorbraak van de weerstand op 312,5 ofwel de neerwaartse doorbraak van lijn h plaats moet vinden. Daaraan gekoppeld is het al dan niet doorbreken van de dalende lijn F" in de weekgrafiek. Over het scenario dat plaats vindt als die lijn niet gepasseerd wordt en de index onder lijn h daalt kan ik kort zijn. Het zou de deur openzetten voor een daling naar lijn F, waarbij de index getuige de weekgrafiek ruim onder het 200-niveau zou kunnen komen. Stijgt de graadmeter door 312,5 dan ontmoeten we al vrij snel de lijn i in de daggrafiek en als die weerstand vormt volgt een nieuwe aanval op lijn h. Een doorbraak door lijn i zou de deur open zetten voor een stijging naar 350. U ziet het, we kunnen nog alle kanten op. De keuze is niet objectief te maken, het is kiezen tussen de lange dalende trend en de kortere stijgende beweging. Zolang de index boven lijn h blijft neemt de kans op een opwaartse doorbraak met de dag toe, maar door het feit dat er divergentie in de daggrafiek is verwacht ik eigenlijk dat deze bear market rally binnenkort zal stoppen en de index in lijn met de lange dalende trend weer zal dalen. Maar misschien kan ik in dit geval de keuze net zo goed met behulp van het opgooien van een munt maken en zien hoe die valt. Wat zal het worden, kop of munt ? Ik wens u een prettig weekend.  -Ad-