ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel men zegt dat geduld een schone zaak is zou ik zo langzamerhand de markt wel eens richting willen zien kiezen. Ons geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld nu we weer een week rond het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling 366-307 zijn blijven hangen. Dit niveau is van essentieel belang. Een correctie op een beweging bedraagt namelijk over het algemeen 38,2%, 50% of 61,8% en wordt er op een van die punten een top gevormd dan houdt dat in dat de voorgaande beweging -in dit geval een daling- kan worden vervolgd. We zagen enkele weken geleden bij punt 1 een toppatroon, namelijk een dark cloud cover. Ik zou vanaf zo'n patroon, dat ik in een weekgrafiek als heel betrouwbaar zie, een daling verwachten, temeer daar het zich op het 61,8% Fibonacci niveau bevindt. Die daling kwam tot op heden nog niet. Er is sprake van een controverse onder technisch analisten, velen van hen verwachten namelijk een stijging. Zij gaan daarbij zowel voorbij aan de Fibonacci als de candlestick techniek, niet verwonderlijk omdat die technieken niet door iedereen worden gebruikt. Gebruik je die methodes niet dan kun je inderdaad veronderstellen dat niets een stijging van de index in de weg staat en dat resulteert in nogal wat koopaanbevelingen van analisten die ofwel de lijn r' als koersdoel aanhouden of soms zelfs de waarde 366. Dit draagt ongetwijfeld bij aan de vasthoudendheid waarmee kopers blijven proberen de index hoger te brengen.

  • Ik ben daarentegen een aanhanger van zowel de Fibonacci als de candlestick methode en combineer die met de klassieke grafische analyse. Ik constateer dat de dark cloud cover niet bij toeval op het 61,8% Fibonacci niveau is gevormd, het punt is in mijn ogen van wezenlijk belang. De inverted hammer die deze week is ontstaan bevestigt de weerstand op dit koersniveau en ondersteunt in feite de dark cloud cover. Vanuit de candlestick methode bezien zou een daling het meest voor de hand liggende vervolg voor de index zijn.

  • Ook in de daggrafiek is het conflict tussen de klassieke grafische analyse en de candlestick methode duidelijk zichtbaar. De lijn x vormt een fraaie steunlijn die de rol van lijn r over heeft genomen en vormt met de horizontale stippellijn op 346 in wezen een stijgende rechthoekige driehoek. Een klassiek analist zal op grond hiervan uitgaan van een stijging, een doorbraak naar boven zou dan uitmonden in een stijging naar lijn r'. Daar zou dan een stijgende wig afgerond kunnen worden die bestaat uit de lijnen x en r', mocht de markt tenminste niet door lijn r' heen komen.

  • De analist die daar van uitgaat gaat daarmee echter voorbij aan de toppatronen die er, naast die in de weekgrafiek, gevormd zijn op dit Fibonacci niveau. Het gaat om een engulfing bearish line (1), een dark cloud cover (2), een evening doji star (3) en na vandaag kan er nog een vierde aan toe worden gevoegd, namelijk opnieuw een engulfing bearish line (4). De laatste candle omvat maar liefst drie voorgangers en dat is een negatief signaal. De start van de dag was hoopgevend, maar meteen ook vrijwel het hoogste punt, waarna de beurs tot onder zijn voorgangers zakte. Alle kopers van de afgelopen drie dagen die hun stukken nog hebben staan daarmee op verlies, dat is de reden dat dit patroon een negatieve connotatie heeft.

  • De beurs heeft me gisteren wel op het verkeerde been gezet, het leek erop dat de beurs zich niets aan zou gaan trekken van al deze toppatronen. Vandaag bleek dat ze toch hun waarde hebben, al moet nog worden bezien of dat zo blijft.

  • De index bevindt zich namelijk nog steeds boven de lijn x die ik vanuit de daggrafiek in de uurgrafiek heb overgenomen. Een daling onder die lijn zou pas de bevestiging zijn van de top rond 346. Onder lijn x liggen nogal wat horizontale steunen, het is daarom lastig een koersdoel te bepalen bij een daling onder lijn x, komen we onder 339,3 dan zou de onderkant van de range uit de daggrafiek het doel zijn, hier is te zien dat die onderkant op 336,7 ligt.

  • Blijven we maandag boven lijn x dan volgt nogmaals een poging om 346 uit te nemen, maar de stippellijn op 344,7 zal dan eerst weerstand zijn.

  • De index ondervond die weerstand vanmiddag al bij punt 5 in de grafiek, het ging om een test van de daling onder de stippellijn op 344,7. Het heeft er alle schijn van de markt op grond van deze test verder naar beneden zal gaan. Mocht dat niet gebeuren dan zal de index voorbij 344,7 moeten komen voordat we weer aan een poging kunnen gaan denken om door de weerstand net onder 346 te breken.

  • Er is echter ook in deze grafiek een toppatroon afgerond, namelijk een M-vormige top. Dit toppatroon heeft zoals de naam al zegt de vorm van de letter M en is gevormd doordat de index na een dubbele top op 345,7 door de bodem van 344,5 heen is gegaan.

Resumerend:  

De beurs grossiert werkelijk in toppatronen, er is voldoende materiaal om met één grafiek een hele cursus te vullen. Het gaat om een dark cloud cover en een inverted hammer op het 61,8% Fibonacci niveau in de weekgrafiek en maar liefst vier toppatronen in de daggrafiek, te weten tweemaal de engulfing bearish line, eenmaal de dark cloud cover en eenmaal de evening doji star. Toch is de beurs tot op heden niet gedaald. Dit heeft naast de wens van de markt om tot de zo zeer gewenste eindejaarsrally te komen onder meer te maken met een controverse tussen technisch analisten die technieken als de Fibonacci methode en candlesticks niet gebruiken en zij die dat wel doen. Tot die laatste groep behoor ik. Ga je uit van de klassieke technische analyse dan kun je constateren dat er een stijgende rechthoekige driehoek in de daggrafiek staat die moet leiden tot een uitbraak naar boven, er zijn daarom veel technisch analisten die koopaanbevelingen geven. Betrek je de andere technieken echter in het plaatje dan is zo'n uitbraak opeens veel minder zeker. Het 61,8% Fibonacci niveau vormt een goede verklaring voor de strijd die rond dit koersniveau woedt, het is een belangrijk punt waar de opwaartse correctie zou kunnen eindigen. Voeg daar alle toppatronen aan toe en de stijging wordt ineens een stuk minder waarschijnlijk. Vandaag is aan die candlestick patronen een klassiek Westers patroon toegevoegd, namelijk de M-vormige top in de 15min grafiek. De kans op een daling is hierdoor toegenomen. Probleem is dat we ons nog steeds boven de lijn x bevinden, daarmee is een voortzetting naar boven dus nog altijd mogelijk. Ik kies er daarom voor om maandag aanstaande twee grenzen in de gaten te houden, dat zijn de lijn x die bij opening op 342,7 ligt en de horizontale weerstand op 344,7. Komen we met een candle duidelijk zichtbaar onder lijn x dan ga voorzie ik allereerst een daling naar 339,3 en later mogelijk naar 336,7. Blijven we ondanks alle krachtige negatieve voortekenen toch boven lijn x en komen we vervolgens boven 344,7 dan gaan we wederom naar 346.

En dan nog dit.... 

Vroeger dácht ik altijd dat geld belangrijk was,

maar nu weet ik het zeker.

(Ingestuurd door een lezer)

Naar boven