ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De regelmatige bezoeker kent deze lange termijn grafiek al. Iedere candle is een week en de schaalverdeling is logaritmisch. Wilt u weten wat het voordeel is van een logaritmische schaalverdeling klikt u dan in het overzicht op de letter L. Deze grafiek toont een gebroken trendlijn D met aan de bovenkant een duidelijk toppatroon, een zogenaamd hoofd- en schouders patroon (klikt u voor uitleg van dit patroon op de benaming), aangegeven met de letters S, H en S. De hoogte van het hoofd H is 320 punten en de neklijn B ligt op 380. We verkrijgen het koersdoel door de hoogte van het hoofd af te trekken van de neklijn en komen zo op een toekomstige AEX van 60 punten uit. Een koersdoel is natuurlijk slechts een richtsnoer, je moet immers bij ieder patroon nadien voortdurend verifiëren dat de koersontwikkeling past bij datgene wat je bij het patroon mag verwachten. Een patroon is immers slechts een grafische weergave van een intentie van de markt en het is tevens een moment opname. Het beeld van de markt kan altijd wijzigen, de economie wordt tenslotte door heel veel factoren beïnvloed. Voor bovenstaand patroon is het belangrijk dat de index onder de neklijn B blijft in de nabije toekomst.

  • Mocht u behoefte hebben aan extra uitleg over de berekening van het koersdoel dan kunt u hiervoor nog terecht op de maandgrafiek in de analyse van 30 september.

  • Er is wat discussie tussen technisch analisten omtrent de betrouwbaarheid van een dergelijk groot patroon. Sommigen menen dat je dit vanwege zijn grootte niet hetzelfde moet behandelen als bijvoorbeeld eenzelfde patroon in een daggrafiek. Ik deel die mening niet omdat het subjectiviteit in de analyse brengt en meen dit te ondervangen door de verificatie waar ik het in het eerste punt over had.

  • Daarnaast gebruiken sommige collega's voor de bepaling van het doel de logaritmische grafiek in plaats van de lineaire grafiek en klappen daar het hoofd om naar beneden om het koersdoel te bepalen. Zij komen dan rond 200 uit.

  • Nu we het lange termijn beeld hebben vastgesteld, zolang we onder lijn B blijven moeten we rekening houden met een forse daling op de lange termijn, zoomen we in op het laatste deel van de weekgrafiek om de analyse te verfijnen.

  • Wilt u een groter deel van deze lineaire weekgrafiek zien dan kunt u nog kijken naar de analyse van vrijdag 10 oktober, op de laatste candle na is deze grafiek hetzelfde. U kunt daar zien dat de index sinds de top daalt binnen het kanaal FF'.

  • Na de neerwaartse doorbraak van de stijgende lijn H, vier weken geleden, heeft de index slechts een geringe daling gekend. Dit is een ongewone ontwikkeling, normaalgesproken had een dergelijke breuk moeten leiden tot een forsere correctie. Kennelijk legt de markt zich niet neer bij een verdere daling en dit kan grote consequenties hebben omdat het om een lange termijn grafiek gaat. Natuurlijk kunnen we eventueel nog stijgen naar lijn F' zonder dat we het lange termijnbeeld moeten bijstellen, maar we moeten de zaak goed volgen. De laatste drie candles van de weekgrafiek vinden we in de daggrafiek terug, het is de stijging vanaf 306 met als steunlijn de lijn l.

  • Gisteren schreef ik in de analyse dat het vandaag erop of eronder zou zijn. Of de stijgende lijn l, ofwel de dalende lijn k' zou vandaag gebroken moeten worden. Hoewel we vandaag onder de lijn l kwamen sloten we er alsnog boven. Dat heeft met manipulatie van de index te maken, maar daarover bij de 15min grafiek meer. We zijn uiteindelijk tussen de lijnen k' en l gesloten, waardoor er nog geen beslissing is gevallen. Dat zal dus maandag alsnog moeten gebeuren. Ik zal u daar geen melding van kunnen maken omdat ik ga genieten van mijn herfstvakantie.

  • Kijken we naar de grafiek dan zijn er zowel redenen om een stijging als om een daling te verwachten. De daling zou je verwachten vanwege de eerdere doorbraak van lijn j die correspondeert met lijn H in de weekgrafiek. Die doorbraak ging gepaard met een gap en nu we dat gap tussen de blauwe stippellijnen vrijwel gesloten hebben zou een vervolg van de daling in combinatie met het ontstaan van een lagere top logisch zijn. Je kunt echter ook stellen dat er op 306 een hogere bodem is ontstaan, de correctie daar beëindigd is en er nu een hogere top zou kunnen komen. Heeft er iemand ooit gezegd dat technische analyse eenvoudig is ?

  • De index noteert boven de gemiddelde waardes EMA50 en EMA200. Beiden stijgen en tonen daarom het optimisme van de markt. Verder staat er nog steeds het koersdoel 370 van een eerder ontstaan omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat ik voor het eerst beschreef op 11 juni. Beide zaken pleiten voor een vervolg omhoog.

  • Op deze manier hebben we nog geen uitsluitsel, daarom gaan we dieper graven en dat doen we in de uurgrafiek.

  • In deze grafiek is iedere candle de koersontwikkeling van één uur en zien we 9 candles per dag. De index bewoog de afgelopen dagen binnen het stijgend kanaal nn' en brak daar gisteren naar beneden uit. Vervolgens werd vanochtend geprobeerd weer boven de lijn n' te komen, maar dat mislukte. Men noemt dit het testen van de uitbraak en het had de aanzet moeten zijn voor een vervolg naar beneden. Dit gebeurde echter niet, dat had te maken met de optie expiratie zoals we in de 15min grafiek hieronder kunnen zien.

  • We zien dat aan de beweging onder het cijfer 1. Dit is een beweging die veroorzaakt werd door de optiehandelaren. In de aanloop naar de expiratie was de index al iets opgeklommen en om half vier bleek waarom. De optiehandel had er kennelijk belang bij de AEX boven 330 te laten expireren. Zij brachten de index dus zonder scrupules omhoog en hielden hem tussen half vier en vier uur net boven 330. Dit is de gebruikelijke praktijk rond de expiratie, al viel het vandaag wel extra op. Men wilde kennelijk de puts okt 330 waardeloos laten aflopen en tegelijkertijd de calls oktober 330 niet al teveel waarde laten krijgen, de oplossing daarvoor was om de index licht boven 330 te laten expireren. Na vier uur liet men de graadmeter vervolgens weer los. Koersmanipulatie is ook in deze tijd nog steeds een "normaal" verschijnsel, niemand die er ook maar een woord aan vuil maakt.
  • In de laatste candle werd het spelletje nog eens herhaald om te voorkomen dat de index onder de lijn l in de daggrafiek zou sluiten.
  • Wat bleef is de steunlijn t, overeenkomend met de lijn o in de uurgrafiek. Komen we volgende week onder die lijnen dan breken we lijn l in de daggrafiek alsnog en kunnen we naar lagere regionen. Blijven we erboven dan breken we de lijn k' in diezelfde grafiek en de kans is dan groot dat we naar 344 zullen lopen om te proberen die top te breken.

Resumerend:  Ik kijk vandaag met enige weerzin naar de grafieken. Dat komt met name door de 15min grafiek waarin goed zichtbaar is hoe ongegeneerd de AEX index vanmiddag rond de expiratie van de oktober series werd gemanipuleerd. Beslist u zelf maar hoe u dit gedrag van de heren optiehandelaren wilt kwalificeren, ik wil me op deze plaats beperken tot de opmerking dat het nogal riekt. Het viel me ook op dat men bijvoorbeeld in het beurscommentaar op de radio hierover alleen zei dat er in de middag beweging in de index kwam vanwege de optie expiratie. Het is kennelijk voor iedereen (ook voor het merendeel van de journalisten, een enkeling daargelaten) een geaccepteerde praktijk dat men de graadmeter daar zet waar het voor de optiehandelaren het meest voordelig is. Ik moet eerlijk zeggen dat dit een aspect van de beurs is waar ik nogal moeite mee heb. Deze koersontwikkeling zorgde er ook voor dat er in de daggrafiek nog geen beslissing is gevallen omtrent de te nemen richting. We bevinden ons nog steeds tussen de lijnen l en k' die inmiddels erg dicht bij elkaar komen en de doorbraak door een van beide lijnen zal maandag plaats moeten vinden. Gezien de eerdere doorbraak van lijn H in de weekgrafiek en de geringe daling die daarop volgde zou ik een vervolg naar beneden het meest logisch vinden. Maar logisch is de beurs de afgelopen tijd allerminst. Toppatronen sneuvelen aan de lopende band en divergentie wordt volledig genegeerd, u heeft er regelmatig op deze site over kunnen lezen. Het heeft me zelfs af en toe tot de verzuchting gebracht dat technische analyse niet meer zo bruikbaar lijkt als vroeger. Dat ligt overigens niet aan de technische analyse, maar aan de aan de manier waarop de koersontwikkeling tot stand komt. Er is de markt kennelijk alles aan gelegen een daling te voorkomen. Je ziet dat aan de snelheid waarmee ieder verkoopsignaal door het inzetten van extra koopkracht snel teniet wordt gedaan. De markt heeft altijd gelijk, zo luidt een bekend beursgezegde. Blijft de professionele handel in de nabije toekomst de index omhoog brengen dan is het zaak om hen te volgen. Maar dat wil niet zeggen dat ik geloof dat we de bodem hebben bereikt zoals de meeste analisten en economen zeggen, men zal de index daarvoor eerst boven lijn B in de weekgrafiek moeten brengen. Ik ga ervan uit dat voor die tijd de pijnlijke waarheid over de staat van de economie wel duidelijk zal worden. Ik wens u ondanks deze sombere boodschap een prettig weekend en een succesvolle beursweek toe. -Ad-

Agenda: De site zal in verband met de herfstvakantie vanaf maandag 20 oktober t/m maandag 27 oktober niet worden ververst. Maandagavond 27 oktober zal ik de eerste analyse weer plaatsen, ik hoop u dan weer als bezoeker te mogen begroeten.