ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Fijn dat ik ook vandaag weer bij u binnen mag komen om u te vertellen hoe ik over de koersontwikkelingen van de AEX denk. Ik beloofde u enkele weken geleden de stand van de AEX in relatie tot de dalende lijn G langs de toppen in de logaritmische grafiek in de gaten te houden. Vandaag kan ik u vertellen dat de index nog steeds verder naar boven loopt, de lijn n' nadert en daardoor ook steeds dichter in de buurt van de lijn G begint te komen. Deze lijn ligt in de maandgrafiek deze maand rond 339 en het gaat er de komende weken dus om spannen. Het belang van lijn G ligt daarin dat de index door deze lijn heen moeten breken om het lange termijn beeld te verbeteren en een aanval op de neklijn B van het enorme hoofd- en schouders patroon -dat we onder meer in de analyse van 31 augustus hebben gezien- mogelijk te maken. Die analyse is nog beschikbaar via de link historie bovenin dit scherm.

  • U ziet zoals gezegd dat we de lijn n' naderen, dat is de bovenkant van het kanaal nn' dat we al maanden volgen. Ik bekijk dat nader in de lineaire weekgrafiek. Let wel, de lijnen liggen daar niet precies hetzelfde omdat de schaalverdeling daar niet volgens een logaritmische functie is verdeeld, maar in gelijke stukken. Ik maak die overstap naar de lineaire grafiek omdat ik het kanaal dan ook in de daggrafiek kan volgen, die daggrafiek is namelijk net als de uurgrafiek en de 15min grafiek ook lineair.

  • U ziet vanaf de onderkant van het kanaal een onafgebroken reeks groene candles en niets in deze grafiek wijst erop dat we de stijging zouden kunnen gaan beëindigen. Dat betekent dat de lijn n' binnen bereik is, die ligt de komende week op 339 en dat komt overeen met de positie van de lijn G in de eerste grafiek van deze pagina. We zullen twee vragen moeten proberen te beantwoorden, namelijk de vraag of we de lijn n' inderdaad gaan bereiken en die of er een mogelijkheid is dat we die breken.

  • Daartoe wil ik de daggrafiek nader bestuderen. Ik wil eerst nog even terughalen met welke technisch bijzondere koersontwikkelingen we zover gekomen zijn. Bij punt 1 zagen we een daling onder een stijgende wig, maar die daling duurde maar één dag en resulteerde in het ontstaan van het kanaal t't". Ook de daling onder dat kanaal bij punt 2 leidde niet tot een daling, die daling duurde eveneens maar één dag. Vervolgens vonden we lijn t" als weerstand en kwamen we onder het 61,8% Fibonacci niveau en het 200daags gemiddelde uit, maar bij punt 4 werd ook die daling teniet gedaan. Dit alles vindt plaats bij divergentie tussen de index en het MACD histogram, te zien aan de dalende rode lijn bij punt 3 langs de toppen van de indicator. Divergentie is over het algemeen de aankondiging van een top of een naderende top, maar de index stijgt desondanks verder. Zowaar een technisch gezien haast onwaarschijnlijke keten van gebeurtenissen. De markt vreet zich letterlijk vast in de stijging en alle negatieve tekens worden zo snel als men maar kan met kracht weggewerkt. Er stroomt heel wat geld in de markt om dit tot stand te brengen. Doorredenerend kun je stellen dat de markt nu men de tegenstand van verkopers zo vaak heeft weten te pareren ook door zou moeten kunnen zetten om door de lijn n' te breken, er is immers veel koopkracht en vastberadenheid in de markt.

  • De candle van vandaag creëert een niet vaak voorkomend patroon, namelijk een uit vijf candles bestaand voortzettingspatroon dat luistert naar de naam three methods. Dit patroon geeft aan dat we een verdere stijging mogen verwachten die ons naar de lijn n' zou kunnen brengen.

  • Er is zelfs een argument om met een stijging boven lijn n' rekening te houden, dat is namelijk het gegeven dat we vandaag het 61,8% Fibonacci niveau zijn gepasseerd. Dit maakt een 100% retracement mogelijk naar het bovenste punt van de beweging waarover de Fibonacci lijnen zijn getrokken,dat is 349. Om daar te komen zouden we door lijn n' heen moeten breken, we moeten dus ernstig rekening houden met deze mogelijkheid en er niet als vanzelfsprekend van uit gaan dat de lijn n' stand zal houden.

  • Een complicerend element daarbij is dat het MACD histogram bij een stijging naar lijn n' onder de rode dalende lijn zou kunnen blijven en de divergentie dan nog steeds op een top zou duiden. Theoretisch is het dus mogelijk dat we lijn n' aantikken en op basis van de dan nog steeds aanwezige divergentie naar beneden gaan. De kopers zullen de index tegen deze divergentie in naar boven moeten brengen en dat net zolang volhouden tot de divergentie verdwijnt en de indicator boven lijn 3 komt. Dat zal voorwaar niet meevallen.

  • Om het belang van een verdere stijging nogmaals te onderstrepen wil ik u ook de lijngrafiek laten zien.

  • U ziet in één oogopslag wat hier aan de hand is, de index nadert de lijn c die al twee keer eerder de opmars heeft gestopt. De grafiek is alleen gebaseerd op slotkoersen, daarom wijkt deze lijn wat af van de lijn n'. Hij kan echter een goede voorwaarschuwing geven, een slot boven lijn c zou een goede zaak zijn. Vele beleggers kijken immers niet naar candle grafieken waarin opening, hoogste en laagste koers zijn verwerkt, maar slechts naar deze relatief eenvoudige en daardoor wat toegankelijkere lijngrafiek. De lijn c ligt maandag rond 336 en daarna iedere dag iets lager, we gaan hem volgende week zeker samen volgen.

  • We gaan terug naar de candle grafieken en verder zoeken naar informatie en komen daarvoor bij de uurgrafiek uit.

  • Om het u gemakkelijker te maken de verbinding met de daggrafiek te maken heb ik de punten 1, 2 en 4 uit de daggrafiek overgenomen. De beweging bij punt 4 is uiterst interessant. We zagen immers na een daling onder de lijn t bij punt 1 een vervolg van de stijging, daarna na de daling onder lijn t" bij punt 2 eveneens een voortzetting naar boven en nu zien we dat ook een daling onder de opvolgende trendlijn a geen negatief effect had op de markt en gevolgd werd door een opwaartse koersbeweging. Er staat een keurig patroon van elkaar opvolgende hogere bodems en hogere toppen, dit ondanks de dalingen onder de diverse stijgende lijnen. De markt wist alle negatieve ontwikkelingen weg te werken en dat is een prestatie, met name omdat het technisch zo ongewoon is. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat hier technisch analisten aan te pas moeten zijn gekomen om voor de bulls de momenten te bepalen waarop ze extra gas moesten geven, maar die gedachte is zo gek nog niet. Niets lijkt de markt te kunnen deren.

  • Het enige probleem is dat er nog divergentie in deze grafiek staat. De index zette een nieuwe top neer, maar het MACD histogram kwam niet boven de rode stippellijn en wijkt dus in gedrag af van de index. Het is maar de vraag of de markt zich hierdoor zal laten keren, nu ze zoveel kleine tegenslagen achter elkaar hebben verwerkt kan dit er ook nog wel bij en moet het een eitje zijn om verder te stijgen en de divergentie weg te werken door de indicator boven de rode stippellijn te laten komen.

  • Duiken we echter in de 15min grafiek nog verder in de koersdetails dan zien we dat de index verzeild is geraakt in de stijgende wig ee' en daar aan het eind van de handel al een heel klein beetje naar beneden is uitgebroken. Het patroon is er een dat over het algemeen resulteert in een daling, dat maakt een vervolg naar boven voor maandag een stuk minder zeker.

  • We moeten ook nog meenemen dat het vandaag de dag was waarop de september opties expireerden, dit heeft vanwege de belangen van optiehandelaren vaak koersbewegingen tot gevolg die technisch niet verklaarbaar zijn en veroorzaakt worden doordat de index in een bepaalde richting werd gestuurd. Ik heb de laatste dagen voortdurend het gevoel dat een expiratie boven 330 gewenst was, vandaag bleek dat zelfs boven 335 te liggen. De koersontwikkeling van vandaag kan volgende week daarom minder relevant blijken te zijn, het is zelfs niet ondenkbaar dat de beurs de hele beweging weer teniet doet nu de buit voor de handelaren binnen is. Dit blijft zoals gewoonlijk koffiedik kijken, het is lastig te beoordelen of de stijging van vandaag uit puur enthousiasme ontstond of door opwaartse druk vanuit de optiebeurs. We zullen het maandag weten.

Resumerend:  

De index stijgt nog altijd en nadert een zeer belangrijke lijn, namelijk de dalende lijn G in de logaritmische lange termijn grafiek. In de maandgrafiek ligt die lijn deze maand op 339, een slot erboven op 30 september betekent een uitbraak waardoor het perspectief voor de lange termijn aanzienlijk zou verbeteren. Het genoemde punt valt samen met het niveau waarop de lijn n' in de weekgrafiek zich komende week bevindt. We gaan dus een enerverende tijd tegemoet waarin bewegingen plaats zullen hebben die bepalend zijn voor de toekomstige ontwikkeling van onze index. Er zijn een aantal zaken waar we volgende week op moeten gaan letten. Allereerst is daar de lijn c in de lijngrafiek, die ligt maandag op 336 en een slot boven deze lijn zou in de aanloop naar lijn G positief zijn. Om boven 336 te komen moeten we voor de korte termijn boven lijn e in de 15min grafiek komen en maandag ofwel boven 335,2 openen of niet al teveel verliezen en dan snel de stijging weer oppakken. Komt de index dan boven lijn c in de lijngrafiek dan zal de divergentie in de daggrafiek moeten verdwijnen omdat anders de kans blijft bestaan dat we niet boven lijn n' uitkomen. Er is echter ook de mogelijkheid dat de stijging van vandaag meer op het financiële welbevinden van de handelaren dan op werkelijk optimisme in de markt was gestoeld, dat zou zich dan volgende week uiten in een daling. De stijgende trend zou pas bij een daling onder lijn b in de uurgrafiek en de laatste bodem in de 15min grafiek op 330,7 breken, wat dat betreft hebben we nogal wat ruimte voor het er echt negatiever uit gaat zien. -Ad-

En dan nog dit.... 

Waar twee ruilen moet er een huilen.

Naar boven