ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De bearish counterattack line van gisteren gaf, net zoals alle patronen die een daling voorspellen de laatste tijd deden, een verkeerd signaal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik langzamerhand moedeloos van al die mislukkende patronen begin te worden.

  • We stijgen naar de bovenzijde van de grote stijgende wig tussen de lijnen i en j, de lijn i ligt morgen net onder 324. Een uitbraak naar beneden is normaalgesproken het meest waarschijnlijk bij deze formatie. Ik moet eerlijk zeggen dat me de laatste tijd wel enige twijfel bekruipt of dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren gezien de verbetenheid waarmee de beurs steeds opnieuw omhoog wordt gebracht.

  • De uitbraak naar beneden verwacht ik ook, zoals de vaste bezoekers weten, op grond van de divergentie in deze grafiek. De index zette vanaf juni hogere toppen neer, maar langs het MACD histogram onder de grafiek is een dalende lijn te trekken. De indicator bevestigt de stijging dus niet en ook bij de stijging van vandaag is dat zo gebleven. Het is uitermate verbazingwekkend dat een index zolang met divergentie een stijgende trend vast kan houden.

  • De index is boven lijn h (lichtgrijze lijn) gekomen, waardoor deze lijn zijn functie als weerstand in de grafiek is kwijtgeraakt. Ik zal de lijn morgen verwijderen.

  • Het meest belangrijke deel van de grafiek zijn de laatste twee candles. De lijn i was een betrouwbare lijn vanwege zijn lengte en het aantal steunpunten. Toen de index daar vorige week onder dook nam ik daarom aan dat de lijn als weerstand zou gaan fungeren bij een poging terug boven die lijn te komen. In de voorlaatste candle is de AEX er echter in geslaagd boven de lijn te komen, een bijzondere prestatie die de kracht en vastberadenheid van de bulls toont.
  • De index is tevens weer binnen het kanaal mm' gekomen dat we gisteren pas verlaten hadden. De lijn m' fungeert vooralsnog als weerstand.
  • Tevens heeft de index een nieuwe top gemaakt.
  • De divergentie in deze grafiek is minder krachtig geworden. De indicator (MACD histogram) onder de grafiek zette eerder nog een lagere top neer terwijl de index verder steeg, maar vandaag werd die top geėvenaard. Dit betekent dat de divergentie wat is afgezwakt, er is morgen immers maar een heel geringe stijging nodig om alsnog een hoger staafje te laten ontstaan waardoor de indicator de koersstijging zou bevestigen.

  • Ik zal deze grafiek voortaan zonder het MACD histogram plaatsen, omdat deze indicator me de laatste tijd herhaaldelijk op het verkeerde been heeft gezet. De index blijft immers gewoon doorstijgen ondanks de aanwezigheid van die divergentie.
  • Vanmiddag is er een dalende wig gevormd en de index brak daar als een raket uit naar boven. Ik moet constateren dat de dalende wig in deze markt dus wel zijn waarde heeft, maar de stijgende wig niet. Die zagen we immers enkele malen, maar dat leidde niet tot dalingen. Ik ben er niet in geslaagd de reden van dit verschil te vinden, het intrigeert me mateloos. Aan de wig ging een stijging van drie punten vooraf, hetgeen betekent dat het koersdoel op ongeveer 321 komt te liggen. Met een top van 320,3 zijn we daar al aardig in de buurt geweest, het is daarom alleen op grond van dit patroon niet met zekerheid te zeggen of we nog verder zullen stijgen.
  • De lijn d is de nieuwe "begeleidende" lijn voor de korte termijn stijging en kan eventueel als meelopende stoploss worden gebruikt voor bezitters van calls.

Resumerend: De AEX is op weg naar de bovenkant van de stijgende wig in de daggrafiek. Die bovenkant ligt morgen net onder 324, dat zal een belangrijk punt worden mochten we daar inderdaad komen. Ik moet opnieuw constateren dat een bearish patroon, de counterattack line, een slecht voorspeller bleek. De manier waarop de beurs steeds weer opnieuw signalen die een daling aankondigen teniet doet vervult me met zorg. Het knabbelt beetje bij beetje het vertrouwen in de voorspellende waarde van de technische analyse weg, althans van mijn interpretatie van dit vakgebied. Maar misschien is er niets mis met de technische analyse, maar met de manier waarop de koersstijgingen tot stand komen. Ze lijken georchestreerd, maar helaas kun je daar je vinger niet opleggen. Als de grote partijen in de markt een afspraak zouden hebben om de indices omhoog te brengen zul je dergelijke afspraken nooit in de grafieken ontdekken, hoelang je er ook naar kijkt. Uit het feit dat de indices tegen alle negatieve indicaties in blijven stijgen moet ik wel haast de conclusie trekken dat zoiets aan de hand is. Dit alles is reden genoeg om u aan te raden voorzichtig te zijn met neerwaartse posities, het is vechten tegen de bierkaai. Als men zich heeft voorgenomen de index boven de stijgende wig te brengen dan zal dat ook gebeuren, of er nu negatieve signalen in de grafieken staan of niet. Alleen een sterk negatief bericht dat als "trigger" dienst doet kan hen die macht ontnemen. -Ad-