ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik na deze beursdag de analyse moet beginnen. Het gebeurt me niet vaak, maar vandaag schrijf ik de analyse met tegenzin. Tegenzin omdat ik een aantal koersbewegingen heb gezien die ik op geen enkele manier kan verklaren en dat stuit me als analyticus tegen de borst. De index zette met een forse candle de stijging voort en ging daarmee, ik heb het de laatste dagen al vaker gememoreerd, weer tegen enkele overduidelijke negatieve tekens in. Daarover bij de uurgrafiek en de 15min grafiek meer. Hoe dan ook, we zetten de stijging voort en ik heb daarom nieuwe lijnen in de grafiek geplaatst. Het kanaal oo' zag u gisteren al in de uurgrafiek en het kanaal rr' is een nieuw kanaal dat ik heb geplaatst om een koersdoel vast te kunnen stellen. Het ligt in deze daggrafiek na de uitbraak van vandaag waarmee we ons hebben losgemaakt van het cluster aan toppatronen dat ik gisteren beschreef voor de hand dat we naar de lijn r' gaan die morgen rond 346 ligt.

  • Zowel het 50daags gemiddelde (EMA50, magenta stippellijn) als het 200daags gemiddelde (EMA200, rode stippellijn) stijgen weer en dat illustreert dat de markt voor de komende maanden positiever begint te worden, het ziet er steeds meer naar uit dat we -zoals iedereen inmiddels roept- een eindejaarsrally zouden kunnen gaan zien. Over het algemeen stoppen bewegingen juist als iedereen dit gaat roepen, maar dat terzijde.

  • We zijn in de logaritmische weekgrafiek inmiddels een flink stuk boven de dalende lijn G geraakt, het ziet er dus naar uit dat we deze dalende lijn morgen definitief zullen gaan breken. Dit houdt een forse verbetering van het sentiment in, ik roep u in herinnering dat dit het ons mogelijk zal maken in de richting van de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon te gaan dat al heel lang in die grafiek staat. Een aanval op die neklijn die rond 380 ligt is absoluut noodzakelijk om het lange termijn perspectief verder te verbeteren, de stijging door lijn G maakt die aanval in ieder geval mogelijk. Ik schrijf dit alles met enige zorg, want ik kan het vervelende gevoel dat deze stijging de markt door krachten van buitenaf als het ware wordt opgelegd maar niet van me afzetten. De stijging is me te geforceerd.

  • Kijkt u maar eens wat er vandaag bij punt 1 gebeurde. De index daalde onder de lijn o die met drie raakpunten betrouwbaar genoemd kon worden, de daling onder die lijn had dan ook moeten leiden tot een vervolg naar beneden. Dat bleek niet het geval, kort na de daling onder de steunlijn schoot de AEX gevolggevend aan een snelle stijging van de S&P futures naar boven door de lijn o heen. Er werd zoveel kracht ontwikkeld dat de index meteen door de weerstand van gisteren heen brak. Manipulatie? Zeker, maar dat hoort tegenwoordig bij de markt. Dit soort bewegingen vinden steevast plaats na dalingen onder trendlijnen, toppatronen, divergentie of andere negatieve signalen. Het blijkt in de praktijk in een dunne markt heel gemakkelijk om de S&P futures naar boven te brengen en dan volgen alle Europese markten. Het heeft plaats op momenten dat heel veel traders, waaronder ik, uitgaan van een daling. Zij zijn dan door de plotseling ontstane koopgolf genoodzaakt hun positie te sluiten en dit verschijnsel, een short-squeeze genoemd, versterkt dan de stijging. Het zit tactisch heel slim in elkaar, ook het moment van vandaag kon niet beter getimed worden. Hier zijn vakmensen aan het werk die niet alleen heel goed weten wat ze doen, maar ook uiterst doortrapt te werk gaan. De stijging wordt afgedwongen.

  • Het gevolg is dat allerlei instrumenten niet meer werken. Alle toppatronen van de afgelopen week zijn verloren gegaan, maar daar is het niet bij gebleven. De index brak vandaag naar boven uit een stijgende wig, ook al zoiets dat je normaal niet ziet. De lijn p had in een technisch normale situatie de stijging moeten stoppen en de index had naar beneden uit moeten breken en niet naar boven.

  • Bovendien hebben we ook nog eens te maken met divergentie. Ik heb rode stippellijnen getrokken door de toppen van het staafdiagram onder de grafiek. Deze indicator, het MACD histogram, moet iedere stijging eigenlijk bevestigen door een nieuwe top te maken boven de voorgaande. Dat doet de indicator niet, iedere keer ontstaat een top onder de rode stippellijn door de voorgaande top. We noemen dat divergentie en het is in een volgens de theorie functionerende markt de aankondiging van een top, zeker als de divergentie zich over zoveel dagen uitstrekt als nu. Die top komt desondanks niet.

  • De 15min grafiek geeft vandaag geen extra informatie, u ziet alleen met meer detail wat er is gebeurd. Het mag duidelijk zijn dat de lijn p morgen als steun moet gaan dienen, zou de index onder die lijn komen dan zou namelijk hetzelfde gebeuren als vanmorgen bij punt 1, maar dan in omgekeerde richting. Dat zou negatief zijn, al zou de markt zich daar misschien net als vandaag zich niets van aantrekken.

Resumerend:  

De beurs kende vandaag een flinke stijging waarmee de index boven het slot van vorig jaar is gekomen dat op 337,65 lag. De stijging wordt naar mijn mening afgedwongen met een zeer slimme, maar doortrapt opgezette strategie met S&P futures, al doet dat aan het resultaat natuurlijk niets af. Dat is wat telt. De doorbraak door recente toppen is een feit, de stijging kan in de daggrafiek op zijn minst doorgaan tot 346 waar de bovenkant van het kanaal rr' ligt. Voorwaarde is dat de index morgen boven de lijn p in de uur- en 15min grafiek blijft, die ligt bij de opening morgen op 341,5. -Ad-

En dan nog dit.... 

Een kruik gaat net zo lang te water tot zij barst.

Naar boven