ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag wil ik u om te beginnen herinneren aan de analyse van 31 januari jongstleden, een analyse die u overigens via de link historie nog altijd kunt lezen. In die analyse zagen we het grote hoofd- en schouderspatroon  dat u in de grafiek hierboven ook ziet en ik kwam tot de conclusie dat het toekomstbeeld van de AEX er slecht uitziet als we de neklijn B van dat patroon niet weten te breken om zodoende het patroon ongeldig te maken. Uit het patroon vloeit namelijk een koersdoel van 60 punten voort, te bereiken in de komende jaren. Er is ons dus alles aan gelegen om die neklijn niet alleen te bereiken, maar ook te doorbreken. We naderen inmiddels die lijn B, maar omdat deze grafiek niet voldoende detail heeft om dat goed te kunnen beoordelen heb ik hieronder ingezoomed op het laatste deel.

  • U ziet dat we de neklijn B, vetgedrukt vanwege zijn grote belang, al naderen en het is dus zaak dat we doorzetten. Dat dient meteen volgende week te gebeuren, staat u me toe uit te leggen waarom. De candle van deze week is een kleine candle die iets boven zijn voorganger in de zogenaamde "star position" staat. Hij staat als een ster aan de hemel boven de stijgende trend, dat is zo ongeveer de vertaling die je aan deze naam kunt geven. Deze candle kan de voorbereiding zijn voor de vorming van een toppatroon met de naam evening star, maar die kan alleen ontstaan als er volgende week een daling plaats heeft die ons onder de blauwe stippellijn op 366 brengt die we net doorbroken hebben. Er zou dan vrijdag een rode candle ontstaan die als derde candle van het patroon de formatie af zou ronden.

  • Hoe waarschijnlijk is een daling, dat is de vraag die het voorgaande oproept. Welnu, op dit moment is een daling nog niet erg waarschijnlijk. Het tegendeel is zelfs het geval. In de daggrafiek zagen we de afgelopen tijd herhaaldelijk candles in de star positie, denkt u bijvoorbeeld aan 2 en 7 februari, maar die vormden voor de optimistisch gestemde Nederlandse beurs geen beletsel om verder te stijgen. Trek ik dit door naar de weekgrafiek dan heb ik geen concrete reden meer om angstig te zijn aangaande deze ster. Ik hou de candle vanzelfsprekend wel in het achterhoofd, tekent zich dan begin volgende week toch een daling af dan moet ik me realiseren dat het onderdeel kan zijn van de vorming van een toppatroon. Meer wil ik er echter niet mee doen.

  • Gisteren daalden we onder de lijn u en het had voor de hand gelegen als dat een daling naar de stippellijn op 366 had opgeleverd om die lijn als steun te testen. Dat gebeurde niet, de daling onder de lijn u had geen enkel negatief effect. Hier deed zich het effect voor dat we al vele maanden achter elkaar bij dalingen onder trendlijnen zien, dat is dat zo'n daling over het algemeen maar één dag duurt en dat er dan krachten in de markt komen die voor een sterke stijging zorgen. Een daling onder een trendlijn vormt voor grote marktpartijen aanleiding om meer vraag in de markt te leggen om schade aan de AEX te voorkomen.

  • Hoe de stijging dan ook tot stand komt, feit is dat we verder naar boven gaan en nu op het niveau staan van december 2002. Feit is ook dat we sinds het slot van 2004 al ruim 6,5% zijn gestegen. Dat is voorwaar niet slecht, temeer daar we in de laatste maanden van 2004 al fors waren gestegen. Dat alles heeft zoals u in de grafiek kunt zien zonder enige serieuze winstneming plaats gehad en dat baart me zorgen. Als er geen winst meer wordt genomen wil dat zeggen dat men roekeloos wordt en dat moet vroeg of laat mislopen. De markt deelt mijn zorgen echter niet, de kopers waren letterlijk aan het eind van de week het meest actief.

  • Kijkt u maar naar de laatste candle in deze uurgrafiek, de candle die vanaf 17.00u tot stand komt en dus in feite maar iets meer dan een half uur handel weergeeft. Er waren tijden dat beleggers voorafgaand aan een weekend zich wat voorzichtiger opstelden, maar die tijden behoren tot het verleden. Onbezorgd blijft men tot de laatste minuut toe kopen, daarmee een uitbraak boven de zone waarin we ons de hele week bevonden creërend. Dit is vanzelfsprekend een koopsignaal, zoals een nieuwe top dat altijd is.

  • Diegenen die mijn uurgrafiek van gisteren hebben gezien zullen wellicht de lijn m' missen. We daalden gisteren onder die lijn, maar dat bleek vandaag geen beletsel om verder naar boven te gaan en er weer boven te komen. Daarom heb ik de lijn maar weggehaald.

  • Toegevoegd is de nieuwe lijn w, al heb ik me ernstig afgevraagd of ik dat wel moest doen. Geen enkele daling onder een steunlijn heeft nog negatieve gevolgen, het is daarom nog maar de vraag of het zin heeft steunlijnen te tekenen. Laat me evenwel maar consequent blijven en de lijnen daar waar mogelijk blijven tekenen en uit een eventuele daling onder zo'n lijn voorlopig geen negatieve conclusie trekken.

  • Het belangrijkste dat telt is het klassieke patroon van hogere toppen en hogere bodems dat nog altijd intact is en de basis vormt voor elke stijging. Zolang we dat patroon volhouden gaan we verder naar boven.

  • Het leidt geen twijfel in welke richting de grote professionele beleggers de markt willen zien bewegen. Zij domineren van oudsher het laatste deel van de handelsdag en u ziet aan de felle stijging vanaf 17.00u wat zij vandaag deden, zij kochten flink. Zelfs de slotveiling, eigenlijk bedoeld om verschuivingen als deze te voorkomen, werd gebruikt om de index hoger te zetten. Deze partijen maken de dienst uit, dat is wel duidelijk.

  • Gedurende de dag was al duidelijk dat men de beurs niet wilde laten dalen. De daling onder 368,5 was in principe een negatief teken, maar werd gevolgd door een snelle stijging. Grote beleggers sprongen direct in de markt om erger te voorkomen. Het grote geld moet hier achter zitten, want men kreeg het namelijk gemakkelijk voor elkaar. Toen daarna Wallstreet vervolgens ook nog steeg capituleerden verkopers voor deze kooplust en sloten hun posities, daarmee bijdragend aan de snelheid van de stijging. Het draagt bij aan het beeld van gretige beleggers dat deze grafiek uitstraalt.

  • De vorige top rond 370 is door deze laatste beweging tot mogelijk steunniveau gepromoveerd waar de index nu eigenlijk boven zou moeten blijven. De stippellijn op 369,2 is nog belangrijker, we mogen na deze snelle stijging vanzelfsprekend niet meer terugvallen in de zone waarin we de hele week gevangen hebben gezeten en zeker niet meer onder de laatste bodem op 368,2 komen.

Resumerend:  

Na een week van zijwaarts bewegen hebben de professionele beleggers in het laatste half uur van de week hun visitekaartje afgegeven. De index steeg in die korte tijd met een half procent en brak naar boven uit. We zetten daardoor in de weekgrafiek de broodnodige stijging in de richting van de neklijn op 380 voort en zullen dat zoals we zagen ook volgende week moeten doen. Er is voldoende koopbereidheid in de markt, dat is wel gebleken. Verder zetten we de beweging van hogere toppen en bodems voort en zolang dat het geval is volgt daaruit dat de beurs de blik naar boven gericht houdt. Zolang we maar boven de zojuist verlaten zone blijven waarvan de bovenkant op 369,2 nu steun moet bieden gaan we verder naar boven. Ik hou mijn opmerking over het mogelijke toppatroon dat volgende week in de weekgrafiek zou kunnen ontstaan daarbij voor alle zekerheid wel in het achterhoofd, maar doe daar pas wat mee als daar aanleiding toe mocht zijn in de vorm van een daling onder de laatste bodem in de 15min grafiek.

En dan nog dit.... 

Leen altijd geld van een pessimist, 

hij verwacht het toch niet terug.

(Uit VEB agenda)

Naar boven