ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag omvat het lichaam van zijn voorganger volledig, we hebben te maken met een engulfing bearish line. Een engulfing bearish line is een toppatroon en dat brengt me tot de verzuchting dat we rond de huidige weerstand een ware collectie toppatronen aan het bouwen zijn zonder dat de index daarop reageert met een daling. We zagen eerder immers al een evening star en een inverted hammer, de situatie wordt zo langzamerhand absurd. De markt wil zo graag naar boven dat men het onderste uit de kan haalt om een daling te voorkomen en het resultaat is dat we blijven hangen rond 337. Het mag duidelijk zijn dat technisch gesproken een daling het meest voor de hand ligt, maar de beurs vecht daar uit alle macht tegen.

  • Dat blijkt onder meer uit de uurgrafiek waar een daling onder de lijn l -de lijn die de functie als steun van lijn h had overgenomen- net zo min als eerder de daling onder lijn h tot een neerwaartse beweging leidde. Niets lijkt de markt nog te kunnen deren. De bovenste stippellijn is eigenlijk de belangrijkste, die ligt op 337. Het gaat om de bovenkant van de evening star in de daggrafiek die vorige week donderdag werd gevormd. De index is wel boven deze lijn geweest, maar slaagde er niet in om er boven te blijven en hierdoor is er in feite twee keer sprake van een valse uitbraak. Over het algemeen leidt één zo'n valse uitbraak al tot een daling, een tweede zou daar technisch gesproken zeker toe moeten leiden.

  • Er is een lagere top gevormd en daardoor kon ik de dalende rechthoekige driehoek mm' tekenen. Het wordt eentonig, maar een dalende rechthoekige driehoek is een toppatroon. Het laat namelijk zien dat kopers weliswaar vanaf de onderkant de index weer naar boven hielpen, maar dat de verkoopdruk na een kortere stijging kwam als de vorige keer waardoor de dalende lijn m' ontstond. Het toont dat verkopers minder geïmponeerd raken of dat kopers sneller uitstappen. Het patroon leidt over het algemeen tot een daling.

  • De index is met name door de beweging in de slotveiling -waarin de beurs uiteindelijk toch koudwatervrees kreeg- onder 337 gesloten. Voor alle duidelijkheid, die slotveiling is de laatste candle en dat is met name het moment waarop de professionals onder elkaar de slotkoers uitmaken. Het lijkt erop dat het front dat men overdag vormde door de index van 336 op te laten veren en boven 337 uit te laten breken in die slotveiling toch brak, sommigen kozen eieren voor hun geld en verkochten. Het resultaat is zoals we ook bij de uurgrafiek al zagen een nieuwe valse uitbraak. 

Resumerend:  

Het wordt eentonig, maar er is vandaag in de daggrafiek wederom een toppatroon gevormd. Dit keer gaat het om een engulfing bearish line die op hetzelfde niveau ligt als de voorgaande twee toppatronen. De vorming van deze engulfing bearish line ging in de uurgrafiek gepaard met een valse uitbraak, de tweede op rij. Een valse uitbraak leidt over het algemeen tot een beweging de andere kant op, in dit geval naar beneden. Dit is nog niet alles. In de uurgrafiek is een lagere top gevormd waardoor het patroon van hogere toppen is doorbroken en er tevens een dalende rechthoekige driehoek is ontstaan. Zo'n driehoek resulteert over het algemeen in een daling. Al met al hebben we technisch bezien meer dan voldoende munitie om van een daling uit te gaan. De eerste stap van deze daling moet een beweging onder 336 worden, waarna we onder de waarde 334,7 zouden moeten gaan dalen die ik gisteren noemde. Omdat de opwaartse krachten echter nog erg groot zijn, daar ga ik hieronder op in, is een stijging niet geheel uit te sluiten. Komen we boven lijn m' die rond 338 ligt dan vervolgen we de weg naar boven in de richting van de vorige toppen op 338,8 en 339,35.

En dan nog dit.... 

Als het aantal e-mails dat ik de laatste dagen van u ontvang model staat voor het onbegrip dat er bij u leeft over de bewegingen van de beurs kan ik constateren dat er nogal wat mensen zijn die er niet veel meer van begrijpen. Laat ik voorop stellen dat ik zelf ook tot die groep behoor, maar ik wil toch proberen de bewegingen te duiden. Ik vermoed dat het uitblijven van de daling die zich technisch gesproken al dagen geleden aankondigde te maken heeft met de wens van de beurs om een eindejaarsrally op te starten. Je hoort het overal, je leest het overal en je krijgt zelfs e-mails van allerlei partijen die menen dat de index naar 350 of zelfs 450 zou moeten kunnen gaan. Een van de veel gehoorde argumenten is dat een beurs in de maanden november t/m maart meestal stijgt. Er is niet alleen in de media sprake van een offensief, maar er is ook een offensief dat op de beurs wordt uitgespeeld door vermogende partijen die de beurs keer op keer naar boven weten te zetten. We hebben dus niet te maken met kleine jongens, hier zit veel geld achter. De belangen zijn er dan ook naar. U zag vrijdag dat we in de logaritmische weekgrafiek precies op de dalende lange termijn lijn G sloten, door de zijwaartse beweging van de laatste dagen zijn we er al licht boven. De beurs doet alle mogelijke moeite om boven die lijn te blijven en zo eind van deze week een uitbraak te bewerkstelligen waarop een eindejaarsrally kan starten. Iedereen is er bij gebaat, institutionele beleggers, vermogensbeheerders, analisten, media, noem ze maar op. Allen hebben immers betere mogelijkheden als de beurs stijgt, bij vloed gaan alle schepen tenslotte drijven. Voor analisten geldt dan nog dat ze het jaar bij een rally nog wat kunnen redden, vrijwel allemaal voorspelden zij voor dit jaar immers een stijging. Wat het uiteindelijke resultaat van al dit financiële geweld op de beurs en het verbale geweld daarbuiten zal zijn kan ik niet zeggen. Er staat veel geld langs de zijlijn geparkeerd, als dat geld de markt in wordt gebracht zoals dat de laatste tijd bij dreigende dalingen gebeurt dan is het maar de vraag of alle toppatronen leiden tot een daling. Daar staat tegenover dat als het om wat voor reden dan ook wél zou komen van een daling we hard naar beneden zouden kunnen gaan, juist omdat de markt zoveel geld in het tot stand brengen van een stijging heeft gestoken. Er wordt hoog spel gespeeld op de beurs, een zeer gevaarlijk spel met een hoge inzet. -Ad-

Naar boven