ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek bijgewerkt t/m maandag 9 juni

  • De AEX heeft vandaag een groot deel van de stijging van vrijdag teniet gedaan en daarmee ook de uitbraak boven 295. Die uitbraak is daardoor vooralsnog een valse uitbraak geworden en zoals we weten wordt een valse uitbraak vaak gevolgd door een beweging in de andere richting. Er is dan sprake van een bull-trap, diegenen die kochten op de uitbraak zijn als het ware in de val gelopen.

  • De trendlijn g vormt steun, waardoor de stijgende trend nog net intact is gebleven.

  • Het omgekeerd hoofd- en schouderpatroon van de punten (1) naar (4) is met de koersontwikkeling van vandaag op losse schroeven komen te staan. We zullen moeten afwachten of de index morgen boven lijn g blijft, alleen dan kan het patroon zijn waarde behouden. Komt de index onder lijn g dan moeten we concluderen dat er inderdaad sprake is van een bull-trap.

  • De index bevindt zich wel boven de inmiddels weer duidelijk stijgende EMA50, zolang dit het geval is toont het een optimistische markt.

AEX uurgrafiek bijgewerkt t/m maandag 9 juni

  • In deze grafiek kunnen we de koersontwikkeling iets nauwkeuriger bestuderen. We zien hier de lijn a, die min of meer overeen komt met de lijn g in de daggrafiek. Deze lijn is gebroken, nadat de uitbraak boven lijn a' van afgelopen vrijdag een valse uitbraak was geworden. We moeten wel ruimte houden voor wat marge, daarom is de daggrafiek waar we nog geen uitbraak hebben belangrijker. Desalniettemin is de doorbraak van lijn a geen goed signaal en de kans dat de daling morgen wordt voortgezet is daarom groot.
  • Tussen de grijze stippellijnen zien we een tweetal gaps die nog niet gesloten zijn. Deze vormen als het ware een magneet voor de index.

AEX 15 min grafiek bijgewerkt t/m maandag 9 juni

  • We zien de vorming van het dalend kanaal. We zullen de komende dagen moeten nagaan of dit een korte technische correctie of de start van een iets langer durende daling gaat worden. Aan de Fibonacci lijnen in de grafiek kunnen we  zien dat de stijging nog door zou kunnen lopen zolang de index maar boven 292 blijft.
  • Het eerste gap dat nog gesloten moet worden ligt onder 292, we mogen er daarom vanuit gaan dat de index bij het sluiten van het gap door zal dalen naar 287.

Ik wil vandaag beginnen met een opmerking van algemene aard. Op vrijdag 16 mei schreef ik naar aanleiding van de bekendmaking van cijfers in de US het volgende: "We hebben een aantal cijfers uit de Verenigde Staten zien komen deze week, het kwam in het kort erop neer dat de bedrijven minder produceren, de voorraden toenemen en de prijzen afnemen. Een kind kan begrijpen wat de combinatie van deze feiten betekent. Men kan de produkten niet kwijt in de markt, waardoor men verplicht is de prijzen te verlagen om de verkoop te stimuleren. Het bedrijfsleven produceert alvast minder omdat ze van de groothandel minder orders krijgen in verband met de oplopende voorraden." Vanmiddag kregen we cijfers waaruit bleek dat de groothandelsvoorraden zijn gedaald. Wat lees je dan in de Nederlandse pers ? Men plaatst de volgende kop: "Groothandelsvoorraden april dalen onverwacht". Naar mijn mening is dit helemaal niet zo onverwacht, het vloeit voort uit de cijfers die in de week voor 16 mei bekend werden. Het bedrijfsleven produceerde toen al minder, vooruitlopend op een lagere vraag. Vandaag is gebleken dat de groothandels inderdaad hun voorraden in lijn met die verwachting van de producenten hebben teruggebracht. Er is dus bepaald nog geen reden om optimistisch te zijn over de Amerikaanse economie en dus ook nog niet over de onze. Dat zou wel eens wat vaker geschreven mogen worden, het lijkt soms wel alsof men in de pers niet objectief meer kan zijn.

Resumerend: De stijging die we op grond van de uitbraak van afgelopen vrijdag technisch gezien hadden mogen verwachten is op losse schroeven komen te staan, er is mogelijk sprake van een bull-trap. Het optimisme kent de laatste tijd ook geen grenzen, het wordt in de publiciteit op geen enkele manier geremd zoals ik net al constateerde. Wie kan het dan de belegger kwalijk nemen dat hij instapt bij een doorbraak ? Het is allemaal geregisseerd, maar het is de vraag of men die regie vast kan houden. We hebben vandaag de eerste aanzet voor een daling gezien, morgen zou dat een logisch vervolg moeten krijgen als de index onder lijn g in de daggrafiek komt. Er zijn nog twee gaps die gesloten moeten worden en er zou daarom een redelijke daling in het verschiet kunnen liggen.  -Ad-