ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel ik op vrijdag normaalgesproken met de weekgrafiek begin start ik vandaag met een daggrafiek van de AEX index, om precies te zijn met de lijngrafiek. Hier heeft namelijk een belangrijke ontwikkeling plaats gehad, de doorbraak van lijn d. Lijn d was de lijn die ons sinds november vele keren steunde en door de daling van augustus weerstand was geworden. Ik veronderstelde tot vandaag dat die weerstand fors zou zijn en ik ging er daarom van uit dat de kans op een daling vanaf dit punt groot was. Ik vergiste me. De markt was er namelijk op gebrand deze weerstand uit te nemen. Het beeld in de lijngrafiek is hierdoor veranderd, een stijging naar lijn c behoort op grond van deze doorbraak tot de reële mogelijkheden. Waarom dit belangrijk is zien we in de logaritmische weekgrafiek.

  • Een verdere stijging zou ook betekenen dat we naar lijn G zouden kunnen gaan, de lijn die ik in deze grafiek langs de toppen heb getrokken. We zagen in de analyse van dinsdag 31 augustus (beschikbaar via de link historie in de titelbalk) dat deze lijn voor het lange termijn beeld erg belangrijk is. Dat beeld ziet er niet goed uit en een doorbraak van lijn G is noodzakelijk om dat perspectief te verbeteren. Een eerste vereiste is dan dat we bij die lijn in de buurt komen voordat we überhaupt kunnen proberen hem te breken. Daarom was het zo belangrijk voor de beurs om de weerstand van lijn d in de lijngrafiek uit te nemen en heeft men daar zoals we de afgelopen tijd zagen zoveel moeite voor gedaan.

  • De index bevindt zich in het kanaal nn', een stijging naar lijn G zou tevens een beweging naar de bovenkant van dit kanaal  inhouden. Ik ga dat kanaal daarom in de twee volgende grafieken nader bekijken.

  • Ik ben zoals u misschien heeft gemerkt overgegaan van een logaritmische naar een lineaire grafiek. Dit kan ik doen omdat de lijnen in beide grafieken naarmate ik verder inzoom minder ver van elkaar af komen te liggen, er is niet veel verschil meer tussen de kanalen in beide grafieken. Bovendien volg ik alle onderliggende grafieken in een lineaire schaal, om als het ware steeds verder in te kunnen zoomen geef ik er dan in de weekgrafiek ook de voorkeur aan de lineaire versie te gebruiken.

  • We zijn in deze grafiek halverwege het kanaal nn' en niets duidt erop dat we de beweging naar boven binnenkort zouden kunnen beëindigen. Er zijn vanaf lijn n alleen drie groene candles te zien, de stijging is intact. Dit neemt niet weg dat er binnen het kanaal altijd nog een lagere top zou kunnen ontstaan. Ik hou namelijk rekening met de vorming van een steiler dalend kanaal dat de opvolger wordt van het kanaal nn', u heeft daarover op 16 juli kunnen lezen (eveneens nog beschikbaar in de historie). Het is daarom zaak de stijging goed te volgen, dat kunnen we verder beter in de daggrafiek doen.

  • U ziet in deze grafiek het kanaal nn' terug, ik heb met name de lijn n' wat zorgvuldiger door de toppen getekend om hem nu we mogelijk naar die lijn gaan beter in overeenstemming met de weekgrafiek te brengen. We zijn onverminderd op weg naar boven, de daling uit de stijgende wig tt' heeft ons daarin niet belemmerd maar slechts een dag afgeremd. We zijn inmiddels boven de stijgende wig uitgekomen en daarmee lijkt de beweging nog steeds op die uit de maand mei en de stijging die daarop in juni volgde. Die maand stegen we naar lijn n'.

  • We hebben inmiddels nu de index op het 50% Fibonacci niveau is aangekomen de helft van de voorgaande daling weer goedgemaakt. Aangezien we het 50% punt gepasseerd zijn wordt het 61,8% niveau op 333 het volgende mikpunt. Daar loopt eveneens het 200daags gemiddelde (EMA200, rode stippellijn) dat als weerstand gezien mag worden.

  • De index is het 50daags gemiddelde (EMA50) voorbij en dat zal hierdoor weer gaan stijgen. Om het lange termijn beeld weer positief te maken zou deze magenta stippellijn door het 200daags gemiddelde heen moeten breken om zo het lange termijn verkoopsignaal dat op 21 juli ontstond toen de EMA50 onder de EMA200 terecht kwam teniet te doen. Zover is het nog niet en we weten ook niet of het zover gaat komen, maar ik hou het wel in de gaten.

  • Een stijging boven het 61,8% niveau kan inhouden dat de index weer helemaal terug gaat naar het begin van de laatste daling, dus naar 349. De index vindt in dat geval lijn n' op zijn weg, maar ik zou in dat geval ernstig rekening houden met een doorbraak van die lijn.

  • Voorwaarde daarbij is dat het MACD histogram onder de grafiek bij een eventuele verdere stijging een top maakt die boven die van eind augustus uitkomt, om op die manier het ontstaan van divergentie tegen te gaan. Zowel index als indicator horen tegelijkertijd hogere waardes te bereiken, gebeurt dat niet dan heet dat divergentie. Divergentie kan de voorbode zijn van een daling.

  • Dat we bij 333 komen is op grond van de uurgrafiek zeker mogelijk. Allereerst zien we een omgekeerd hoofd- en schouders patroon waarvan de schouders staan aangeven met de letter S en het hoofd met de letter H. Stippellijn 2 is het koersdoel van dat patroon, dat heb ik bepaald door deze stippellijn even ver van de neklijn te tekenen als stippellijn 1, maar dan vanzelfsprekend erboven in plaats van eronder. We hebben dat doel vanmiddag al bijna bereikt. Het is overigens de moeite waard om eens te kijken na hoeveel strijd deze uitbraak tot stand is gekomen, kopers bleven gisteren en vandaag net zolang volhouden tot het uiteindelijk van de doorbraak kwam. Dit bevestigt mijn veronderstelling dat de weerstand rond dit niveau zwaar was, maar geeft tevens de vastberadenheid van de markt aan.

  • We zouden nog verder kunnen gaan stijgen omdat er net onder het koersdoel een consolidatie van drie candles is gevormd, we zien dat regelmatig halverwege een beweging. Ik wil die consolidatie in de 15min grafiek nader bekijken.

  • Het heeft de vorm van een wijder wordende driehoek. Dit is een patroon dat over het algemeen eerder geassocieerd wordt met een top dan met een daling. Het zet beleggers eerst op het verkeerde been doordat er steeds hogere toppen ontstaan, maar de verkopers worden steeds agressiever waardoor de onderkant van het patroon steeds lager komt te liggen. De kopers zijn als het ware in slaap gesust door de hogere toppen, maken zich geen zorgen en blijven gewoon bijkopen, de verkopers zien hun acties steeds meer succes krijgen en putten hieruit moed om vol te houden en de kopers te verrassen met de voortzetting van de daling. Dit is de theoretische beschouwing achter het patroon, we zullen zien of dit maandag inderdaad zo plaats heeft. 

  • Maandag is een dag waarop de Amerikaanse beurzen gesloten zijn en er daarom maar erg weinig handel is, op dat soort dagen gaan de beurzen -vooropgesteld dat er geen ernstig tegenvallend nieuws is- over het algemeen naar boven. Verder heeft het patroon minder waarde omdat het in de 15min grafiek een korte termijn patroon is dat over het weekend heen getild minder waarde heeft.

Resumerend:  We braken vandaag naar boven door de lijn d, daar heb ik me lelijk op verkeken met mijn aanname dat de weerstand van deze lijn te zwaar zou zijn. U heeft in de uurgrafiek gezien dat kopers het gisteren en vandaag net zolang bleven proberen tot het lukte, er moet veel geld achter gezeten hebben om dit zo vol te kunnen houden en ik veronderstel dat het om een gemeenschappelijke actie van meerdere partijen gaat. Helaas is zoiets niet te achterhalen, het zou wel eens interessant zijn om te weten wie de kopers zijn en wat hun beweegredenen zijn. Het zal net als altijd tot de mysteries van de beurs blijven horen. De index zet zijn weg in de richting van de lijn n' voort. Op de wijder wordende driehoek in de 15min grafiek na is er niets dat duidt op een spoedig einde van de stijging. Die driehoek is een korte termijn patroon en heeft maandag niet veel waarde meer, al zal ik het natuurlijk wel volgen. Mocht de beurs maandag terugvallen dan blijft de stijging intact zolang we in de uurgrafiek boven de neklijn rond 326,5 blijven. Lijn y stijgt snel in die richting en zij vormen samen een steun waar de index niet onder mag komen. Omdat er op dit moment alleen in de 15min grafiek een patroon staat dat op een daling wijst en er maandag weinig handel zal zijn is het het meest waarschijnlijk dat we maandag verder naar boven gaan, dit onder het voorbehoud dat er geen slecht nieuws komt gedurende het weekend en de Amerikaanse beurzen er niet slechter bij komen te liggen dan nu. De Dow ligt op het moment dat ik dit schrijf rond het slot van gisteren. Het 61,8% niveau rond 333 wordt dan mijn eerste en ook belangrijkste richtpunt, willen de bulls een kans maken een uitbraak uit het kanaal nn' tot stand te brengen dan zullen ze de index voorbij dit niveau moeten brengen. -Ad-

En dan nog dit.... Op 15 augustus schreef ik een analyse over Koninklijke Olie met de titel "Donkere wolken aan de horizon". U kunt deze nog lezen als u eerst de link historie en daarna de link overige analyses kiest. Ik schreef daarin dat alleen een stijging boven 41 Euro de donkere wolken zouden doen overdrijven omdat dan een aanval op de toppen 1 en 2 mogelijk zou worden. Die aanval is inmiddels begonnen, het aandeel is ter hoogte van de toppen uit de maand juli gesloten en zou als de beurs zo goed blijft liggen als nu door kunnen stoten naar boven. Het ziet er dus op dit moment beter uit als toen ik de analyse schreef.

Naar boven