ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren was de laatste beursdag van de maand september en dat biedt me een goede gelegenheid om het lange termijn beeld weer eens naar voor te halen. Het is immers belangrijk om de koersbewegingen die we op de korte termijn zien te plaatsen in de lange termijn beweging. Laat ik beginnen met de logaritmische grafiek. In deze grafiek is prominent een groot hoofd- en schouders patroon aanwezig dat ik heb aangegeven met de letters S, H en S. Dit patroon bepaalt nog steeds het lange termijn perspectief en dat blijft zo zolang de index onder de neklijn B noteert. Zou de index boven de lijn B komen dan verliest het patroon namelijk zijn waarde, het zou me dan stevig op het verkeerde spoor hebben gezet. Dat spoor leidt namelijk sinds de afronding van het patroon naar een toekomst waarin de AEX nog een flink stuk naar beneden kan gaan. Er zijn twee manieren om het koersdoel van het patroon te bepalen, namelijk die in de logaritmische grafiek en die in de lineaire grafiek. Dat koersdoel bepaal je door de hoogte van het hoofd te meten en dat onder de neklijn uit te zetten, zo kom je bij stippellijn 2 uit. De afstand van neklijn B naar stippellijn 1 is gelijk aan de afstand van de neklijn naar stippellijn 2. Doe je dit in een logaritmische grafiek dan zeg je in feite dat de procentuele daling vanaf de neklijn hetzelfde zal zijn als die van de top naar de neklijn. De index zou dan nog naar een waarde van 200 moeten gaan.

  • De lijn G is eveneens van belang, het is de lijn die ik langs de toppen getrokken heb. De index is daar ook deze maand onder gebleven. Om een aanval op de lijn B mogelijk te maken en een direct vervolg naar beneden tegen te gaan zou de index eigenlijk door deze lijn moeten breken, maar dat is dus nog niet gebeurd en ik moet daarom nog steeds uitgaan van een vervolg naar beneden. Het is moeilijk in deze grafiek precies aan te geven waar de lijn in de maand oktober ligt, maar dat is in de buurt van 335.

  • Voeren we de exercitie met het bepalen van het koersdoel zoals het eigenlijk hoort in de lineaire grafiek uit dan komen we op een veel lager koersdoel uit. De stippellijn 2 ligt hier beangstigend laag rond 60 punten.  Een dergelijke daling kan alleen bij een ernstige recessie plaats hebben, ik hoop van ganser harte dat het hier niet van gaat komen.

  • Ik wil me daarom eens concentreren op wat er moet gebeuren om dit scenario te voorkomen. We zagen in de logaritmische grafiek al dat de index boven lijn G zal moeten zien te komen die in de maand oktober rond 335 ligt. Deze waarde ligt binnen ons bereik aangezien we vandaag bijna op 331 zijn gesloten. Verder zal de index naar boven uit het kanaal nn' moeten breken, dat is het kanaal waarin we ons sinds begin dit jaar bevinden. Een stijging boven lijn n' zou in de lineaire grafiek een vervolg naar de neklijn B mogelijk maken. Laten we dat kanaal nn' daarom in de weekgrafiek nader bekijken.

  • We leken vorige week door het ontstaan van de rode candle een top gezet te hebben, maar deze week bleek -met name door de stijging van vandaag- dat ik die conclusie te snel heb getrokken. We hebben weer een flink stuk van het vorige week verloren gegaan terrein teruggewonnen en houden daarmee zicht op de lijn n'. Het zou me heel wat waard zijn als we eens uit dit kanaal zouden kunnen breken moet ik eerlijk zeggen, want er is als technisch analist aan dit patroon niet veel eer te behalen. Ik vergroot het nog wat uit in de daggrafiek.

  • Hier maakten we gisteren een toppatroon, namelijk een engulfing bearish line, maar de bulls sloegen vandaag genadeloos toe en vermorzelden dit toppatroon. Ging ik gisteren nog uit van een vervolg naar beneden, vandaag kan ik dat niet meer doen. Een kind kan zien dat de markt naar boven wil, ik zat er gisteren dus helemaal naast. Ik vermoed dat ik niet de enige ben en dat handelaren die verkeerd zaten op een gegeven moment hun posities hebben gesloten en mogelijk zelfs zijn gedraaid van een positie gericht op een daling naar een positie die gericht is op een stijging. Dit verschijnsel, een short-squeeze in vaktermen, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de forse stijging van 2,14%. 

  • Al met al zijn we duidelijk op weg naar de lijn n' en is er gezien de hogere bodem die rond 322 is gevormd een aanzienlijke kans dat we die lijn kunnen breken.

  • De index is ook weer boven het 50daags gemiddelde EMA50 (magenta stippellijn), het gevaar dat de index dit gemiddelde naar beneden zou gaan trekken is in één klap bezworen. We houden nog wel het 200daags gemiddelde EMA200 (rode stippellijn) als weerstand, maar de kans dat die weerstand genomen kan worden is door de hogere bodem groter dan half september toen het niet lukte om boven de EMA200 te blijven. Het perspectief is na vandaag verbeterd.

  • De index is halverwege de dag door de lijn m gekomen en meteen doorgestoten naar de lijn p. Ik kan op dit moment nog niet voorzien of die lijn als weerstand zal gaan figureren, er is nog geen enkel technisch signaal dat wijst op een aanstaande daling.

  • De lijnen in de diverse grafieken lopen nooit exact gelijk, dat zien we ook hier weer met de lijn p. Eén candle in de uurgrafiek bestaat uit vier candles in de 15min grafiek en voor de ligging van trendlijnen die door toppen of bodems worden getrokken maakt het daarom nogal wat uit in welk kwartier van die vier een top of bodem wordt gemaakt. Dit verklaart het verschil in ligging van de lijnen. In deze 15min grafiek zijn we nog net onder de lijn p gebleven, terwijl we er in de uurgrafiek precies op zijn gesloten. Een stijging boven 331 zou in beide grafieken zorgen voor een doorbraak van lijn p.

  • De kans op een daling is in verband met winstnemingen van korte termijn handelaren na de stijging van vandaag reëel aanwezig, al zal dat natuurlijk ook voor een belangrijk deel van het slot van vanavond in de VS afhangen. De stippellijn rond de top van gisteren rond 327,8 zou dan steun moeten geven wil de beurs het perspectief op een verdere stijging vasthouden.

  • Daarnaast speelt de lijn m weer een nieuwe rol. De index kwam er gisteren onder en slaagde er niet alleen in om er vandaag weer boven te komen, maar ook om de lijn daarna weer als steunlijn dienst te laten doen net alsof de daling onder lijn m er niet was. We zagen zowel eind vorig jaar als begin dit jaar eveneens dit soort bewegingen, ik heb het verschijnsel destijds na wat worstelingen met namen als de tijdelijke dip de definitieve naam korte breuk gegeven. Liefhebbers kunnen via de link historie bovenaan deze pagina bijvoorbeeld nog eens terugkijken naar de analyses van 020304, 030304 en 050304, let daarbij vooral op de uurgrafieken die nogal wat gelijkenis vertonen. Met de vorming van de korte breuk werd destijds overigens de daling niet voorkomen, het waren de laatste pogingen van de bulls om de index naar boven te krijgen en die pogingen bleken tevergeefs. Ik kan niet zeggen of dat deze keer weer zal gaan gebeuren, maar onthoud het in ieder geval wel. De korte breuk is een lastig fenomeen voor een technisch analist omdat je de doorbraak van een steunlijn ziet als een verkoopsignaal. Komt de koers dan weer terug boven zo'n lijn en is die lijn dan weer steun dan reageert de markt precies tegengesteld aan je verwachting. Het maakt de technische analyse niet alleen erg lastig, maar ook tijdelijk onbetrouwbaar.

Resumerend:  

Om met de deur in huis te vallen, ik geen idee heb waar de forse stijging van vandaag vandaan kwam. Een deel van de stijging zal ongetwijfeld zijn veroorzaakt door een short-squeeze. Dit zal ook versterkt zijn doordat het vandaag vrijdag was, handelaren hun posities niet mee het weekend in wilden nemen en dus eerder als op een doordeweekse dag geneigd waren uit te stappen. Zo'n short-squeeze verklaart de mate van stijging, maar vormt er nog geen verklaring voor. Als verklaring wordt de stijging ook wel toegeschreven aan instituten die na het opschonen van posities van de afgelopen dagen, window-dressing genoemd, vandaag op de eerste dag van het kwartaal met nieuw ingestroomd geld nieuwe posities innamen. Gisteren zagen we in de daggrafiek een toppatroon, namelijk een engulfing bearish line. Dat is over het algemeen een betrouwbaar toppatroon. Toen we vanochtend een stijging zagen ben ik er dan ook lang van uit gegaan dat we de daling op een gegeven moment weer zouden hervatten en dat de candle van vandaag die van gisteren slechts voor een deel zou overlappen. De index steeg echter door en ik zat volledig verkeerd met mijn verwachting. Wat me nog het meest bevreemd is de vraag waarom de markt gisteren niet reageerde op het koopsignaal dat ontstond bij de vorming van een omgekeerd hoofd- en schouders patroon en vandaag wel steeg terwijl alle seinen technisch gesproken op rood stonden. Er zijn kennelijk sterke spelers in de markt die de daling niet wilden toestaan en de kracht hadden om de stijging af te dwingen. De short-squeeze en meeliftende handelaren deden de rest. 

Het resultaat is dat we een stuk dichter bij de lijn n' in de daggrafiek zijn gekomen. We zagen in de lineaire maandgrafiek dat het voor de verbetering van het toekomstbeeld heel belangrijk is dat we die lijn opwaarts breken. In de weekgrafiek ligt de lijn de komende week rond 337, sluiten we daar volgende week vrijdag boven dan is de uitbraak daar. Niet minder belangrijk is de lijn G in de logaritmische maandgrafiek die in oktober rond 335 ligt. Neem dat in de maandgrafiek niet op een punt meer of minder -in die grafiek luistert het niet zo precies- maar we moeten deze maand door die lijn heen om de dalende trend te breken. Breken we die niet dan stevenen we regelrecht op een inktzwarte toekomst af waarbij we in het beste geval naar 200 gaan, maar in het slechtste geval volgens de lineaire maandgrafiek zelfs op de onvoorstelbaar lage waarde van 60 punten terecht zouden kunnen komen. Ik waag me in deze omstandigheden niet aan een voorspelling, daarvoor zijn bewegingen zoals die van vandaag me te ongewis. Hier zijn in de markt krachten aan het werk die mijn voorstellingsvermogen en inschattingsvermogen ver te boven gaan.

Laat ik dit ongewoon lange resumé afsluiten met enkele punten waar we maandag op kunnen letten. Het meest belangrijk is de lijn p op 331 in de uur- en 15min grafiek. Komen we daar boven dan staat alleen het 200daags gemiddelde op 333 een stijging naar lijn n' nog in de weg en ik vermoed dat het dan geen probleem zal zijn dat gemiddelde te passeren. Blijven we onder lijn p, ook mogelijk als je de uurgrafieken van begin maart vergelijkt met die van dit moment, dan gaan we eerst naar lijn m. Een daling onder die lijn zou negatief zijn, maar het gaat wat ver om daar al op vooruit te lopen. De bulls hebben vandaag de slag immers overduidelijk gewonnen en zullen dat niet gemakkelijk uit handen geven. -Ad-

En dan nog dit.... 

De helft van de Amerikanen leest geen krant. 

De helft van de Amerikanen gaat nooit stemmen.

Laten we hopen dat het dezelfde helft is.

G. Vidal

Naar boven