ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ten opzichte van gisteren is er vandaag eigenlijk niets veranderd. We kenden weliswaar een verlies van 0,7%, maar zijn daarmee toch redelijk dicht in de buurt gebleven van de top van vorige week vrijdag. Het is niet zo dat de daling van vandaag al als een aanzet gezien kan worden voor een hervatting van de daling.

  • De cruciale weerstand waar we mee te maken hebben is die rond 453,7 van vorige week vrijdag. Zouden we met die top af weten te rekenen dan gaan we door naar het 50% Fibonacci niveau rond 460 of eventueel het 61,8% niveau rond 474.

  • Net als gisteren geldt dat de top rond 453,7 zolang we daaronder staan nog als zodanig gehandhaafd zou kunnen blijven, er zou een daling kunnen volgen.

  • De Bollinger Bands lieten gisteren zowel de mogelijkheid van een daling naar de onderkant van de indicator als die van een stijging naar de middellijn open, het zal u niet verbazen dat dit vandaag nog steeds het geval is.

  • De dans om lijn p die we gisteren zagen duurde ook vandaag voort, wel zijn we vandaag overtuigend boven de lijn gesloten.

  • Voor de rest is het beeld ongewijzigd, we hebben nog altijd het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 453,7 -  429,8 rond 448,1 als weerstandsniveau, zouden we die drempel weten te nemen dan gaan we naar 453,7, Die waarde betreft het 76,4% niveau van de daling 469 - 401,5 van 17 - 22 januari jongstleden, hetgeen overigens niet in de grafiek aangegeven is. Een stijging boven 453,7 zou in een beweging naar 469 resulteren, zij het dat er in de daggrafiek rond 460 nog weerstand ligt waar we rekening mee zouden moeten houden.

  • Beleggers waren ondanks de aanvankelijke daling gezien de stijging boven lijn h die ontstond een groot deel van de dag redelijk optimistisch gestemd. De AEX koerste op een zeker moment bijna op winst aan. Tegen het eind van de handel kwam echter toch de klad erin. Hier en daar werd men dus kennelijk toch nerveus.
  • Zouden we morgen verder dalen dan vormen het 50% niveau rond 439,1 en het 61,8% niveau rond 436,9 van de stijging 429,8 - 448,5 waarover ik gisteren al Fibonacci lijnen tekende mogelijke steunniveaus. Van het 38,2% niveau verwacht ik dan niet veel omdat we daar vandaag met een bodem op 440 al onder geweest zijn. Verder ligt er nog belangrijke steun rond 436 ter hoogte van vorige toppen. Een eventuele daling onder 436 zou negatieve implicaties hebben omdat dat het vervolg van de daling zou betekenen. 
  • Zolang we ons boven 436 bevinden bestaat de mogelijkheid dat we de stijging vervolgen nog, een stijging waarvoor we dan uiteraard door de top van vandaag rond 444,6 en die van gisteren rond 448,5 zouden moeten breken.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs boekte vandaag een verlies van 0,7%, maar dat heeft in het technische beeld weinig verandering gebracht. Er zijn wat kleine veranderingen in steun en weerstand, beperkt tot de hoogste koers van vandaag 444,6 waar weerstand en de laagste koers 440 waar steun kan liggen. Boven 444,6 zetten we de stijging voort en ontmoeten we de recente top rond 453,7. Een stijging boven die grens zou een eerste koersdoel van 460 geven, het 50% niveau in de daggrafiek. In de uurgrafiek zouden we dan nog naar 469 kunnen gaan, maar dat is geheel afhankelijk van het verloop rond de grens 460 die we daarvoor zouden moeten doorbreken. Dalen we morgen en brengt dat ons onder 440 dan vinden we rond 439,1, 436,9 en 436 in de kwartiergrafiek nog belangrijke potentiële steunniveaus die de stijging zouden kunnen redden. Een beweging onder 436 zou een terugkeer naar de bodem van vorige week impliceren en dus een slechte zaak zijn. De beslissing valt vanavond eigenlijk al, FED-voorzitter Ben Bernanke maakt om 20.15u zijn rentebesluit bekend. De financiële markten gaan zoals ik gisterenavond schreef uit van een rentedaling van een half procent.

En dan nog dit...

De situatie op alle Europese beurzen is eigenlijk hetzelfde, iedereen wacht op het Amerikaanse rentebesluit. We zagen gisterenavond al dat het koersverloop van de BEL20 sprekend lijkt op dat van ons, dat geldt ook voor het beeld bij onze oosterburen.

  • Eén blik op de daggrafiek van de Duitse DAX volstaat om te zien dat het koersverloop in gelijkvormig is. Er ligt voor de korte termijn steun rond 6820, komt de index daaronder dan neemt de kans op hervatting van de daling toe. De bodem rond 6680 zou vervolgens een rol als steunniveau kunnen spelen, maar het belangrijkst zou toch het niet in de grafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau over de recente stijging 6384 - 7002 rond 6620 zijn. Glijdt de graadmeter daaronder dan wil dat zeggen dat het om een hervatting van de daling gaat waar de Duitsers net als wij het jaar mee gestart zijn.
  • Weerstand vinden we rond 6930, weet de index deze uit te nemen dan volgt een aanval op de top rond 7002 van vorige week vrijdag. Een doorbraak door dat niveau zou dan ruimte geven voor een verder herstel naar het 38,2% niveau rond 7035 en waarschijnlijk ook de stippellijn rond 7190 waar dan zware weerstand zou kunnen liggen.
  • Met deze getallen in gedachten gaan we naar een boeiend slot van de week, een slot dat met name bepaald zal worden door de Amerikaanse koersreactie op het rentebesluit van vanavond. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen