ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Kopers hebben de dunne handel van afgelopen vrijdag uitstekend benut, zij wisten de AEX-index namelijk boven de stippellijn rond 479,5 te manoeuvreren. Het gaat bij die stippellijn om een lijn die door de augustus bodem van vorig jaar loopt, een bodem die samen met die uit november 2007 rond 480,9 die u links in de grafiek ziet in potentie weerstand vormt. Slim om zo'n dag te benutten om zo'n doorbraak te realiseren. Het passeren van de grens 480 die her en der genoemd wordt als weerstandsniveau zal menigeen met hoop vervullen dat een verdere stijging volgt.

  • Bovenstaande grafiek dwingt me die hoop enigszins te temperen. In de grafiek plaatste ik de Fibonacci over de daling 564 - 401,5 die ik vorige week woensdag aan de hand van de maandgrafiek besprak. De AEX-index heeft het 50% niveau van die daling bereikt dat rond 482,7 te vinden is. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Een doorbraak door dit niveau zou een stijging naar het 61,8% niveau rond 501,9 opleveren, de inzet is dus hoog. Zolang het 50% niveau echter niet metterdaad gebroken is, is geen mogelijkheid om zeker te zijn van een voortzetting naar boven.

  • We hebben verder nog met de dalende rode stippellijn van doen, het 200daags exponentieel gemiddelde (EMA200) van de index, eveneens een potentiële weerstandslijn. 

  • Daar komt nog bij dat het bij de stippellijn rond 479,5 om een lange termijn lijn gaat, wat wil zeggen dat je de lijn niet op een paar punten nauwkeurig moet nemen. Het gaat me dus, hoezeer ik ook hunker naar duidelijkheid en een doorbraak dientengevolge zou verwelkomen, te ver om al van een opwaarts vervolg te spreken. Daarvoor moet er vooreerst een slotstand boven 482,7 te bewonderen zijn.

  • Hiermee beweer ik niet dat het niet van die slotstand en het vervolg naar 501,9 kan komen. We staan vlakbij het weerstandsniveau, één mooie beursdag is alles wat nodig is om deze hindernis te nemen. De hindernis dwingt me echter om stil te staan bij de mogelijkheid van een daling, zonder die al in te calculeren.

  • Het is gezien de omstandigheden in de daggrafiek met Bollinger Bands namelijk prematuur om een daling al in te calculeren. De index stijgt samen met de bovenste lijn en dat is in het verleden vaak een startpunt geweest van een mooie opwaartse trend. Het beeld in deze indicator zou pas omslaan bij een daling onder de middellijn en daar bevinden we ons nog een eind boven.

  • De uurgrafiek geeft evenmin aanleiding om al een toekomstige daling te verdisconteren. We vonden vandaag steun rond 479,5 en dat kan het vertrekpunt zijn van een volgende stap naar boven in de serie bewegingen die we vanaf 24 april hebben gezien.

  • In de kwartiergrafiek blijkt er behalve op 479,5 bovendien ook nog rond 481 steun te liggen, zolang we ons boven die waarde bevinden is er voor de bulls geen vuiltje aan de lucht.
  • Feitelijk telt in deze grafiek alleen de grens 475 waar het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 469,8 - 483,4 ligt. Stijgen we niet verder meer en belanden we tot overmaat onder 475 dan kunnen we pas stellen dat het 50% niveau 482,7 dat we in de daggrafiek een weerstandsniveau is. Daarvoor is het gezien de mogelijke steun rond 481 en 479,5 en de Fibonacci niveaus rond 478,2, 476,6 en 475 te vroeg. Doet er zich een daling voor dan kan er op ieder van deze niveaus een volgende korte termijn bodem ontstaan die als vertrekpunt dient van een volgende naar boven gerichte beweging.
  • Hiermee hebben we een aantal richtpunten voor het geval we ons morgen naar lagere regionen begeven. Komen we morgen boven 482,3 dan handelt het om een poging de weerstand rond 482,7 uit de daggrafiek te doorbreken, het hoeft geen betoog dat een stijging boven 483,4 in dit verband een uitstekende stap zou zijn.

Resumerend:

De stijging boven de bodems uit augustus en november 2007 die de beurs afgelopen vrijdag bij laag volume wist te bewerkstelligen kan een goede stap zijn voor een vervolg naar boven, maar stellig over dat vervolg kan ik op grond van nog aanwezige weerstandslijnen niet zijn. Het 50% niveau rond 482,7 en het 200daags exponentieel gemiddelde vormen potentiële blokkades. Pas als we die uitgenomen hebben kunnen we ons richten op een opwaarts vervolg, dat ons zoals we zagen dan naar 501,9 kan leiden waar in de daggrafiek het 61,8% niveau te vinden is. Zolang we niet boven 482,7 geraken bestaat de mogelijkheid nog dat we hier een top gaan vormen, maar dat is iets dat pas een feit zou zijn bij een daling onder 475. Daar we rond 481, 479,5, 478,2, 476,6 en 475 in de kwartiergrafiek nog latente steunniveaus hebben is het voorbarig om al van een omslag te spreken. Dalen we morgen dan dienen we bij ieder van deze niveaus te onderzoeken of er zich bodemvorming voordoet. Stijgen we daarentegen boven 482,3 dan betekent dat een poging om de weerstand rond 482,7 in de daggrafiek uit te nemen, een stijging boven de top rond 483,4 zou op succes wijzen.

En dan nog dit...

Bulls hebben vorige week in de VS goede zaken gedaan, er kwamen bij alle indices belangrijke doorbraken tot stand en alle Europese indices volgden deze stap. Vandaag richt ik me de op de Dow Jones.

  • De Dow Jones is vorige week donderdag op een overtuigende wijze naar boven door lijn x' en de voorgaande toppen gebroken. Het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200, de rode stippellijn, vormde vorige week steun. Het beeld ziet er zolang de beursindex nu maar boven die stippellijn en de laatste bodem rond 12790 blijft positief uit. De stijging van donderdag zorgde niet alleen voor een doorbraak door lijn x', maar ook door het 50% Fibonacci niveau rond 12920. Dit maakt het 61,8% niveau rond 13220 tot het volgende richtpunt. De Dow daalt vandaag, waardoor we vandaag en de komende dagen moeten controleren dat de index niet onder 12790 geraakt, zolang dat niet gebeurt maken wij met onze index een goede kans om op een gegeven moment door ons weerstandsniveau rond 482,7 te breken. Zou de Dow Jones daarentegen onder 12790 komen dan gaat dat over. -Ad Nooten-

(geplaatst maandag 5 mei 2008, 19.40u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen