ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De aandelenmarkt blijft aanhoudend naar boven sturen, zoals blijkt uit het koersverloop van vandaag. De beurs boekte een winst van iets meer dan 0,6% en sloot zowel boven de stippellijn rond 414,3, als boven het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Hiermee maakte zij een voortzetting naar 417,4 mogelijk waar ter hoogte van de top van 13 augustus weerstand gevonden zou kunnen worden.

  • Een eventuele stijging boven die grens zou de graadmeter vervolgens naar lijn y kunnen brengen, ook die lijn kan weerstand vormen.

  • Zouden we daar dan weer boven weten te komen dan kunnen we naar de bovenkant van het trendkanaal q-q' gaan, namelijk lijn q'.

  • Het voorgaande betreft natuurlijk geen stappen die we noodzakelijkerwijs gaan maken, ik schets slechts de mogelijkheden zodat we daar rekening mee kunnen houden. De eerste grens waar we volgens deze grafiek naar toe zouden moeten gaan is 417,4.

  • De lijnen van de Bollinger Bands buigen heel voorzichtig naar boven, wat wil zeggen dat er hieruit een stijgende trend zou kunnen ontstaan. Hiervoor is om te beginnen natuurlijk wel een stijging naar de bovenste band nodig.

  • Het was voor wat het slot boven de stippellijn op 414,3 die ik bij de daggrafiek noemde vandaag wel een dubbeltje op zijn kant. Kopers wisten in de laatste candle nog net voor een slot boven die lijn te zorgen en hieronder ziet u in de kwartiergrafiek dat dit feitelijk pas vlak voor het sluiten van de beurs gebeurde. Het komt wel een beetje gemaakt over op deze manier. 

  • Gemaakt was echter met name de snelle stijging die vanaf de derde candle van vanochtend plaats vond. Er werd tegelijkertijd door vele grote kopers gekocht, wat de index binnen drie kwartier van een half procent verlies op een winst van 0,6% bracht. Coördinatie verliep via het koersverloop van de S&P500 futures die op dat moment omhoog werden gejaagd en kopers hielden niet op voordat de voorgaande toppen uit waren genomen. De manier waarop de beurs in dit soort met de futures gestuurde acties naar boven wordt gejaagd neemt steeds driestere vormen aan. Kopers schuwen in dit opzicht echt niets meer. Het zijn echter technisch afgedwongen stijgingen en daar heb ik geen goed gevoel bij. Het is me allemaal wat te kunstmatig.
  • Dat neemt niet weg dat de aandelenbeurs naar boven kijkt, zoals ook uit de bodem bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 409,6 - 415,7 rond 413,4 blijkt. Ik tekende die lijnen vanochtend al in de grafiek en heb ze naar de mislukte doorbraak naar boven laten staan, dat is de reden dat de lijnen zich niet uitstrekken tot de top rond 416,3.
  • Morgenochtend ligt voor mij de focus op 413,4 en de bodem daar net onder op 413,2. Blijven we daarboven dan is een voortzetting naar boen het meest waarschijnlijk. Een stijging tot boven 416,3 zou ons in dat geval naar de waarde 417,4 of hoger brengen die ik bij de daggrafiek noemde.
  • Zouden we onder 413,4 belanden, niet ondenkbaar vanwege de nogal geforceerde indruk die de stijging van vandaag maakt, dan is het letten op de beide andere Fibonacci niveaus 412,7 of 412 waar dan mogelijkerwijs nog een bodem zou kunnen ontstaan. Een eventuele daling onder 412 zou ons naar de gezien de stijgingen zwaar verdedigde stippellijn rond 410,3 en de bodem van vanmorgen voeren.

Resumerend:

Maakte de stijging van de AEX de laatste tijd al een geforceerde indruk, vandaag kwam hij helemaal afgedwongen over. Drie kwartier hadden kopers slechts nodig om het beeld van een negatieve opening geheel om te gooien. Coördinatie kwam zoals de laatste tijd te doen gebruikelijk uit de hoek van de kopers van Amerikaanse S&P500 futures die in korte tijd voor een stevige stijging van dit instrument zorgden. Zo gaat dat tegenwoordig. Hoe het ook zij, de opwaartse beweging is hiermee aangehouden en de index kan op voorwaarde dat 416,3 wordt uitgenomen naar 417,4 of hoger. Ik let morgen daarnaast op het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek rond 413,4 waar we met een laagste koers van 413,2 vanmiddag steun vonden. Blijven we boven die twee waardes dan ligt een verdere stijging voor de hand, komen we eronder dan hangt de follow-up van al dan niet aanwezige steun rond 412,7 of 412 af. Zou er zich een daling onder 412 voordoen dan keren we terug naar de zwaar verdedigde stippellijn rond 410,3 waar we al twee keer onder doken en toch steeds weer ruim boven wisten te komen. Waar de beurs graag naar toe wil is in ieder geval uit het koersverloop van vandaag wel duidelijk geworden, dat is naar boven.

En dan nog dit...

Vandaag stond de olieprijs in het centrum van de belangstelling. De schade veroorzaakt door de orkaan Gustav lijkt mee te vallen en dat bracht de prijs voor een vat olie flink omlaag. Dit was voor mij een goede aanleiding om een weekgrafiek betreffende de olieprijs op te zoeken op het internet, om precies te zijn die van 17.00u vanmiddag. Laten we gaan kijken welke informatie deze grafiek oplevert.

  • Op 5 augustus jongstleden schreef ik voor het laatst over de olieprijs. Ik heb ten opzichte van die analyse op lijn d na alle lijnen uit de grafiek verwijderd. Lijn d is de enige die er momenteel nog toe doet. Het lijkt erop dat de olieprijs deze week onder deze lijn gaat geraken die rond $108,60 te vinden is. De koers stond daar vanmiddag iets onder.
  • Ik kom tot de conclusie dat een verdere daling aannemelijk is op grond van de driehoek de de voorgaande weken is ontstaan. De candle die deze week tot dusverre is ontstaan betekent een neerwaartse uitbraak uit dit patroon. Een driehoek staat over het algemeen halverwege een beweging, wat hier een koersdoel van $82 geeft.
  • Dit wil ik voordat u opgetogen raakt over dit vooruitzicht wel enigszins relativeren. Er zijn namelijk nog meer technieken in de wereld waar we rekening mee moeten houden, waaronder de Fibonacci methode. Ik schreef vorige keer al dat er verschillende bewegingen zijn om Fibonacci lijnen over te plaatsen. Doe ik dat over de belangrijkste beweging, die van de bodem in januari 2007 tot de top in juli 2008, dan kom ik tot de conclusie dat er in de buurt van het 50% niveau van deze stijging rond $103 en bij het 61,8% niveau rond $92 steun zou kunnen liggen. Pak ik een ander stuk van de grafiek dan levert dat weer andere waardes op. Mijn boodschap is dezelfde als die van de vorige keer. De olieprijs is dalend en een koersdoel moeilijk of niet te geven. Eén nieuwe orkaan kan de boel bovendien weer helemaal op zijn kop zetten. Het is het beste om op de candles te blijven letten, daar doet zich vanzelf op een gegeven moment een bodempatroon voor in wat onmiskenbaar een naar beneden gerichte correctie is. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 2 sept 2008, 19.25u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen