ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • ASML gooide vanmiddag een knuppel in het hoenderhok, door plots met sterk tegenvallende cijfers naar buiten te komen. De cijfers stonden voor morgenochtend op de agenda, maar het bedrijf was vanwege enorme tegenvallers genoodzaakt ze deze middag al te presenteren. Het aandeel dook naar beneden en nam door het gewicht ervan de AEX mee naar beneden. Die index stond op dat moment op een licht verlies, dat fors werd vergroot door het nieuws. De AEX sloot 2,5% onder het slot van gisteren en dat heeft het beeld compleet omgegooid.

  • De koersontwikkeling heeft gezorgd voor de vorming van een top ter hoogte van de top van eind augustus en de vorming en afronding van de omgekeerde rechthoekige driehoek l-l'. Het koersdoel dat het patroon ons geeft, bepaald met de hoogte ervan, is ongeveer 886,4. Het maakt een terugkeer naar de bodem rond 878,3 een voorstelbaar komend koersverloop, want de AEX zou bij een daling naar 886,4 al een aardig eind gevorderd zijn in die richting.

  • Laten we het echter stap voor stap bekijken en volgen. Het eerste potentiële steunniveau is het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 878,3 - 924,8 rond 896. Omdat het 50% niveau doorbroken is neem ik vooralsnog aan dat de beursindex naar dat niveau 896 gaat. 

  • Een deel van de markt zal overigens in verband met de expiratie van komende vrijdag een daling onder de ronde grens van 900 punten willen voorkomen. Daar zal een flink deel van de markt immers belang bij hebben. Dit brengt onzekerheid.

  • Gaat de marktgraadmeter omhoog dan mag verondersteld worden dat bij de onderzijde van de driehoek rond 905,6 weerstand aangetroffen wordt.

  • Waar ik bij een vervolg naar beneden naar zal kijken is het verloop ten opzichte van de onderste lijn van de Bollinger Bands. De middellijn is doorbroken en is hierdoor een potentiële weerstandslijn geworden. De onderste lijn kan in theorie een steunlijn worden en de index opvangen.

  • De uurgrafiek laat ons zien aan welke grote schrik onze markt vanmiddag ten prooi viel. Niet alleen bezitters van het aandeel ASML zullen aan het verkopen zijn geslagen, bezitters van index derivaten gericht op een stijging van de AEX eveneens. De index sloot op het laagste punt van de dag en de zorgen onder beleggers zijn dus groot.

  • De kwartiergrafiek vertelt hetzelfde verhaal. Hier valt daarnaast nog op dat kopers nog hebben geprobeerd de AEX terug te brengen boven de onderkant van de driehoek 905,6 die we in de daggrafiek zagen. Dat mislukte. Morgen kijk ik of eventueel nogmaals een poging wordt gedaan om de omgekeerde driehoek uit de daggrafiek door middel van een terugkeer van de beursindex boven 905,6 ongeldig te maken. Het slot maakt dit tot een minder waarschijnlijke ontwikkeling, die echter niet onmogelijk is.

Resumerend: 

De bekendmaking van slechte cijfers door ASML veroorzaakte vanmiddag opschudding op de beurs. De AEX sloot 2,5% lager. Het betekent in de daggrafiek de afronding van de omgekeerde rechthoekige driehoek l-l'. Het koersdoel dat dit patroon ons geeft is ongeveer 886,4. Je kunt op basis daarvan veronderstellen dat de graadmeter dan ook verder zal dalen naar de bodem rond 878,3. Bij een voortzetting richt ik mijn aandacht echter eerst op het verloop ten opzichte van de ronde grens van 900 punten, met als reden dat dit niveau belangrijk is voor de expiratie van aanstaande vrijdag. Bij een daling onder deze grens gaat mijn vizier naar het 61,8% niveau rond 896. Ik houd onderweg ook in de gaten of de middellijn van de Bollinger Bands eventueel voor steun zorgt. Op een daling naar 886,4 of 878,3 wil ik me pas focussen indien het 61,8% niveau blijvend doorbroken zou worden. Gaat de beursindex ondanks de grote schrik van vanmiddag in de markt morgen omhoog dan kan de onderkant van de omgekeerde driehoek in de daggrafiek rond 905,6 in principe voor weerstand zorgen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 15 okt 2024 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 15 okt 2024: Wat is me opgevallen?

15 okt 10.00u: AEX even boven weerstandsgrens

15 okt 12.00u: Gedaald vanaf de korte termijn top

15 okt 14.00u: Oude weerstand werd nieuwe steun

15 okt 16.00u: Korte termijn top bij 61,8% niveau

 

De vorige analyse:

14 okt slot: Na weken is AEX door de top gebroken

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven