ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | reageren |

  • De markt legde deze week opmerkelijk veel wilskracht aan de dag, de wilskracht om het niet van een daling te laten komen. Vorige week ontstond bij de onderkant van de driehoek u-u' een inverted hammer. Het zag er op grond van deze candle naar uit dat deze week een daling zou volgen, dat zou een technisch verklaarbare ontwikkeling zijn geweest. Het koersverloop werd anders, de AEX steeg na een aanvankelijke daling namelijk en sloot ten opzichte van vorige week 2,8% hoger. De onderzijde van de driehoek wordt nogmaals getest en de inverted hammer van vorige week is niet bevestigd. Het hangt van deze test en het verloop ten opzichte van de top rond 676,1 van vorige week af of een voorzetting naar boven of toch nog een daling volgt.

  • Vandaag keerde de AEX terug bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 719 - 632 rond 675,5. Zou de markt de AEX achtereenvolgens door dit niveau en de top rond 676,1 brengen dan wordt het 61,8% niveau rond 685,8 het volgende doel.

  • In mijn achterhoofd houd ik de mogelijkheid dat lijn c de onderkant wordt van een stijgende wig of een vlag.

  • Gaat de index verder omhoog dan is de bovenste lijn van de Bollinger Bands een potentiële weerstandslijn, een lijn waar een top zou kunnen ontstaan.

  • Daalt de graadmeter dan is de middellijn een potentiële steunlijn waar een bodem kan worden ontwikkeld.

  • Ook uit de weekgrafiek blijkt wilskracht. Ondanks een daling onder de wig, het patroon waarover ik gisteren schreef, volgde na wat op- en neergaande bewegingen aan het einde van de dag koerswinst. De markt toonde een duidelijke voorkeur voor een vervolg naar boven. Zoals we zagen moet voor de verwezenlijking daarvan een doorbraak door de grenzen 675,5 en 676,1 worden neergezet. Het mag duidelijk zijn dat ik aanstaande maandag kijk of het van die ontwikkeling komt.

  • Daalt de beursindex maandag dan kunnen we letten op het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 665,7. Een daling daaronder zou een daling naar 663,1 of lager veroorzaken. De grens 663,1 (38,2%) is het eerste potentiële steunniveau van vier, de andere drie zijn 661,5 (onderkant gap), 659,4 (50%) en 655,7 (61,8%). Mocht de top van vandaag doorbroken worden dan gelden deze grenzen niet meer, want die top heb ik gebruikt voor de berekening ervan.

Resumerend: 

Het koersverloop van deze week was een vertoon van wilskracht, net als het verloop dat vandaag volgde op een daling onder de wig in de uurgrafiek. Men haalt alles uit de kast om een vervolg naar beneden af te wenden. Het is de vraag of de inverted hammer van vorige week in de weekgrafiek nog waarde heeft. Dat zal volgende week blijken uit het verloop ten opzichte van het hoogste punt 676,1 ervan.
De AEX bereikte vandaag het 50% Fibonacci niveau rond 675,5 in de daggrafiek, een grens waar eventueel een top kan ontstaan. Worden dit niveau alsmede de top rond 676,1 doorbroken, dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau rond 685,8. Ik houd dan de mogelijkheid dat het verloop een stijgende wig of vlag oplevert in gedachten.
Daalt de marktgraadmeter en wordt de bodem rond 665,7 van vandaag doorbroken dan komt het van een daling naar 663,1 of lager. We hebben in dat geval vier potentiële steunniveaus, te weten 663,1, 661,5, 659,4 en 655,7. Deze grenzen zijn bruikbaar zolang de graadmeter onder de top van vandaag blijft, want de Fibonacci niveaus zijn met behulp van die top berekend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 8 jul 2022, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 8 jul 2022: Wat is me opgevallen?

8 jul 10.00u: AEX index naar boven uit de wig

8 jul 12.00u: Terug en naar beneden uit patroon

8 jul 14.00u: Dubbele top in de kwartiergrafiek

8 jul 16.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

Agenda van maandag 4 jul t/m vrijdag 8 jul 2021

 

De vorige analyse:

7 jul slot: Markt heeft haar optimisme herwonnen

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven