ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag bereikte de AEX index bij een stevige daling het het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 829,7 rond 725,8 waarover u afgelopen vrijdag wellicht over hebt gelegen in mijn slotanalyse van die dag. Het is een belangrijk potentieel steunniveau. Zou het doorbroken worden dan worden het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek van vrijdagavond of het 38,2% Fibonacci niveau rond 661,6 de eerste lange termijn richtpunten. Wat de AEX de komende dagen doet ten opzichte van 725,8 is daarom van groot belang.

  • In de daggrafiek is een hoofd en schouders patroon afgemaakt. Het koersdoel 705 ervan is het eerste punt waar ik me op richt indien de beursgraadmeter verder zou dalen onder de bodem 725,4 van vandaag. Uiteraard controleer ik de geldigheid van het patroon, waarvoor ik het koersverloop ten opzichte van de neklijn van het voortzettingspatroon gebruik. Deze neklijn (lijn f) vinden we morgen rond 740.

  • Het slot van vandaag ligt overigens 2% onder het slot van vrijdag en dat is in dit geval uitzonderlijk. De Amerikaanse markten bleven vandaag namelijk dicht. Op dagen waarop de Amerikaanse beurzen niet open gaan zie je bij ons over het algemeen maar kleine koersuitslagen. Een grote daling zoals vandaag is exceptioneel. Het zegt veel over de zorgen die beleggers momenteel plagen.

  • De slotstand van deze dag is een stand onder de Bollinger Bands. Na een slot buiten de banden moeten we vanaf dag één rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de indicator, ook dal kan zo'n terugkeer ook wel een paar dagen uitblijven. Het is gezien dit gegeven mogelijk dat morgen een herstelbeweging volgt.

  • Het verloop aan het einde van de dag laat met een als korte termijn top bevestigde inverted hammer niet veel hoop op herstel. De markt heeft gezien dit verloop geen vertrouwen in de goede afloop, voor wat het waard is. Beleggers zijn nochtans pragmatisch, zij veranderen eenvoudig van mening. Morgenochtend zal blijken of zij negatief blijven of toch weer een draai naar een beter sentiment maken.

  • De afgeronde vlag in de kwartiergrafiek laat een negatieve verwachting onder beleggers zien. We hebben een korte termijn top bij het 38,2% Fibonacci niveau. Na topvorming bij een Fibonacci niveau is in theorie een daling onder de voorafgaande bodem mogelijk. Hoewel in de daggrafiek met Bollinger Bands bleek dat een herstel mogelijk is geeft deze kwartiergrafiek vooralsnog een negatieve ontwikkeling aan.

  • Het hoogste punt van de vlag vinden we rond 734,9. Zou dat doorbroken worden dan doet de vlag niet meer mee bij het oordeel over het koersverloop. De Fibonacci niveaus 736,9 (50%) en 738,9 (61,8%) zijn dan de eerste potentiële weerstandsgrenzen die we naar boven tegenkomen in deze grafiek.

Resumerend: 

Een daling zoals die zich vandaag voordeed is uitzonderlijk. Op dagen dat de Amerikaanse markten niet open gaan zie je over het algemeen namelijk maar weinig beweging. Uit de daling van twee procent van vandaag blijkt dat de zorgen waaronder beleggers gebukt gaan groot zijn. Steun was er vandaag bij het 23,6% Fibonacci niveau 725,8 in de daggrafiek.  Hier kan in theorie een bodem ontstaan en dus een herstelbeweging volgen. Wordt de bodem rond 725,4 van vandaag echter doorbroken dan hebben we in het koersdoel van het in de daggrafiek afgeronde hoofd en schouders patroon rond 705 een eerste richtpunt. Voor de langere termijn zouden we dan rekening moeten gaan houden met een evetuele daling naar het koersdoel 681,5 van het grotere hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek of het 38,2% niveau van de stijging 389,6 - 829,7rond 661,6. 
Beleggers zijn echter opportunisten. Doet zich morgen een kans voor om te kopen dan doen zij dat zo weer. De Bollinger Bands zeggen ons rekening te houden met een eventuele terugkeer binnen de banden en dus met een herstelbeweging. De vlag in de kwartiergrafiek geeft vooralsnog een daling aan. Zou het hoogste punt 734,9 ervan evenwel doorbroken worden dan telt dit patroon niet meer voor het verloop. Weerstand bij de herstelbeweging die we dan hebben kan gevonden worden rond 736,9 (50%) of 738,9 (61,8%) in de kwartiergrafiek en in de buurt van lijn f rond 740 in de daggrafiek. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 21 feb 2022, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 21 feb 2022: Wat is me opgevallen?

21 feb 10.00u: De hammer werd niet bevestigd

21 feb 12.00u: Twee steunniveaus doorbroken

21 feb 14.00u: AEX ook door de januaribodems

21 feb 16.00u: Index heeft grens 725,8 bereikt

 

De vorige analyse:

18 feb slot: AEX is terug onder neklijn toppatroon

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven