ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 281011

  • Het is vrijdagavond, zoals gewoonlijk start ik met de weekgrafiek. De AEX is deze week wederom gestegen en bereikte het 50% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4. Dit werd niet uitgenomen, want het slot van vandaag lag eronder. Dit wil zeggen dat we hier eventueel topvorming zouden kunnen krijgen, iets dat dan de komende week zou gebeuren. Hier kijk ik volgende week uiteraard naar.

  • De AEX bereikte tevens de dalende lijn m die ik langs toppen vanaf april van dit jaar heb getrokken. Dit is een potentiële weerstandslijn, wat eveneens de mogelijkheid van topvorming met zich meebrengt.

  • Omdat je nooit vooraf kunt zeggen of er daadwerkelijk een top komt te staan op een punt als dit wil ik de doelen bespreken die we zouden krijgen zou er een stijging boven lijn m en het hoogste punt 318,2 van deze week komen. Die doelen zijn in deze grafiek de grenzen 326,9 (neklijn van een voormalig hoofd en schouders patroon) en het 61,8% niveau rond 329,2.

AEX daggrafiek 281011

  • In de daggrafiek is vandaag een dark cloud cover ontstaan, waarvan de bovenkant bij de besproken lijn m staat. Een dark cloud cover is een potentieel toppatroon, wat de kans op een daling aanstaande maandag groot maakt. De candle moet echter nog wel bevestigd worden met een volgende rode candle voordat we zeker weten dat het een top betreft. Dit heeft komende maandag mijn aandacht.

  • Zou de candle van vandaag inderdaad de eerste zijn van een daling dan is de onderkant van de vlag 301,7 straks een belangrijk niveau. Dit is immers een potentieel steunniveau. Ik zal dus zeker kijken hoe het verloop ten opzichte van die grens er uit gaat zien.

  • Zouden we toch stijgen en door lijn m en 318,2 breken dan kan ik op grond van deze grafiek de niveaus 320 en 323,1 aan het lijstje van mogelijke richtpunten toevoegen.

AEX daggrafiek BB 281011

  • We zouden komende week naar uit de daggrafiek met Bollinger Bands duidelijk wordt nog best verder kunnen stijgen. We hebben tenslotte een mooie en sterke stijgende trend in deze grafiek, een trend die intact is zolang we boven de middellijn koersen. Daar staan we nog een eind boven en de grafiek toont daardoor nog altijd kracht. Hier moet ik ter relativering wel bij vermelden dat deze indicator een na-ijlende indicator is waarvan de voorspellende waarde dus niet altijd even groot is.

AEX uurgrafiek 281011

  • Het Damrak heeft de beursweek beëindigd met de vorming van een stijgende rechthoekige driehoek. Dit patroon is volgend op een daling een potentieel omkeerpatroon. Uit deze ontwikkeling vloeit dus voort dat er in de markt nog steeds aan een vervolg naar boven wordt gedacht. Dit vervolg wordt werkelijkheid mochten we naar boven uitbreken, in welk geval een poging zal worden gedaan om in de daggrafiek door lijn m en de top van vandaag rond 318,2 te breken.

  • Verlaten we de driehoek naar beneden dan wordt het patroon niet op de gebruikelijke manier afgerond en moeten we ons op lagere koersen richten. Steun kan er liggen rond 311,1 en daarna rond 309,9.

AEX kwartiergrafiek 281011

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat we rond het middaguur een hoofd en schouders patroon hebben afgerond. Het doel van dit patroon ligt dichtbij de stippellijn rond 309,9, dat ik daarom na de afronding van de formatie als koersdoel koos. Dit doel blijft intact zolang we onder de neklijn blijven die rond 313,8 te vinden is.
  • De markt denkt er zoals gezegd anders over, zoals blijkt uit de stijgende rechthoekige driehoek. Zij gaat nog steeds voor een vervolg naar boven. Dat komt er zodra we boven de bovenzijde van de driehoek 313,6 en de neklijn 313,8 komen. Die neklijn valt overigens samen met het 38,2% niveau van de daling 318,2 - 311,1, wat het niveau nog wat extra belang geeft. Na een stijging boven 313,8 zou er nog weerstand gevonden kunnen worden bij het 50% niveau rond 314,6 en het 61,8% niveau rond 315,5.
  • Verlaten we de driehoek naar beneden dan gaan we naar het doel 309,9 of lager, met als kanttekening dat we moeten verifiëren dat de beursindex door 311,1 zakt. Belangrijk bij een daling onder 309,9 zou zoals we in de daggrafiek zagen het verloop ten opzichte van de onderkant van de vlag x-x' rond 301,7 zijn. Dat lijkt echter nog ver weg, laten we eerst maar eens kijken of we inderdaad verder naar beneden gaan.

Resumerend: 

De AEX bereikte deze week het 50% niveau in de weekgrafiek en de dalende lijn m. Bij deze lijn werd in de daggrafiek een potentieel toppatroon neergezet, waardoor we rekening moeten houden met een daling. Die zou er komen als we de stijgende rechthoekige driehoek in de kwartiergrafiek niet op de gebruikelijke manier naar boven zouden verlaten, maar naar beneden. Dit zou een daling naar 309,9 of lager opleveren, waarbij het zaak zou zijn te verifiëren dat de index door 311,1 zakt. Zouden we onder 309,9 terecht komen dan is de grens 301,7 zoals we bij de daggrafiek zagen de eerste belangrijke bodem om het koersverloop aan te relateren. De markt denkt gezien de stijgende rechthoekige driehoek echter nog aan een stijging, die zij daadwerkelijk zou krijgen bij een doorbraak door 313,6 en 313,8. Weerstand zou er dan nog kunnen liggen rond 314,6 en 315,5, daarboven zou er een doorbraakpoging door lijn m in de daggrafiek en de top van vandaag 318,2 volgen. Zou die top doorbroken worden dan zijn de daaropvolgende aandachtspunten de niveaus 320, 323,1, 326,9 en 329,2. Hiermee is ook dit positieve scenario uitgewerkt, want je weet tenslotte nooit zeker hoe de hazen gaan lopen.

En dan nog dit...

De euro is gisteren na het akkoord van de Europese regeringsleiders flink gestegen naar een waarde iets boven $1,42. De munt bereikte een belangrijk snijpunt van lijnen, waardoorheen er tot dusverre nog geen doorbraak heeft plaatsgevonden.

  • De euro is gestegen naar de onderste lijn van het stijgend trendkanaal f - f ' waaruit de munt in september naar beneden uitbrak. Dat is lijn f. De lijn valt zoals u in de grafiek kunt zien samen met het 76,4% Fibonacci niveau van de daling die begin september werd ingezet en in de tweede week van oktober eindigde. Het snijpunt van lijnen vormt tot dusverre weerstand. Deze ontwikkeling heet het testen van de voormalige steunlijn als weerstandslijn, waarna je meestal een hervatting van de daling krijgt. Loopt dat ook deze keer zo dan zou de euro de komende week weer een daling in moeten zetten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 okt 2011, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyses:

28 okt 09.15u: AEX bij dalende lijn in daggrafiek

28 okt 10.00u: Steun iets boven top van gisteren

28 okt 11.00u: Verkopers zijn sterker dan kopers

28 okt 12.00u: Er is steun gevonden rond 313,8

Mediq: Hoofd en schouders patroon weekgrafiek

28 okt 13.00u: Afgerond toppatroon AEX-index

28 okt 14.00u: Beursgraadmeter daalt nog steeds

Wolters Kluwer: Poging om bodempatroon te maken

28 okt 15.00u: Vlag in ontwikkeling voor de AEX

Ordina: In onderste helft van dalend trendkanaal

28 okt 16.00u: Wat herstel na opening beurzen VS

28 okt 17.00u: Markt heeft de blik nog naar boven

 

Agenda van maandag 24 okt t/m vrijdag 28 okt 2011

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven