ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260110

  • Om met de deur in huis te vallen, de candle van vandaag laat zich niet eenvoudig verklaren. De onderkant van de candle bevindt zich namelijk midden tussen twee Fibonacci niveaus, te weten het 38,2% niveau rond 328,4 en het 50% niveau rond 323. Een daling onder een 38,2% niveau draait normaliter uit op een beweging naar het 50% niveau, maar dat is vandaag niet gebeurd. In plaats daarvan is een candle ontstaan die het lichaam van zijn voorganger omvat, een zogenaamde engulfing bullish line. Hieruit vloeit voort dat bodemvorming morgen mogelijk is. De candle dient daartoe uiteraard nog wel bevestigd te worden door middel van een stijging. Zou er inderdaad een stijging komen dan ontstaat daarmee een bodem die met een ligging tussen twee Fibonacci niveaus in op de vreemde plaats ligt. Eerst zien, dan geloven, is mijn houding in dit opzicht. We zouden eigenlijk naar 323 moeten gaan, zo luidt mijn oordeel op dit moment. Ik blijf dan ook rekening houden met een daling naar die grens. Alleen een stijging die van de candle van vandaag een duidelijke bodem maakt doet mij afzien van deze aanname.

AEX daggrafiek BB 260110

  • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands teruggekeerd binnen de banden. Dit is overigens wel een normale ontwikkeling, een index blijft over het algemeen niet zo lang buiten de banden. Na deze terugkeer is voor wat deze indicator betreft morgen zowel een stijging als een daling mogelijk.

AEX uurgrafiek 260110

  • Kijk ik naar de uurgrafiek dan zie ik een patroon van lagere toppen en lagere bodems. De aandelenmarkt zal moeten zorgen voor een stijging boven de laatste top uit dit patroon rond 332,1 wil zij deze negatieve tendens keren. Zolang dit niet is gebeurd kan de beursindex nog verder dalen, zeker als er een lagere top onder 332,1 zou ontstaan.

AEX kwartiergrafiek 260110

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de daling 332,1 - 324,9. De beursindex is door het 61,8% niveau gebroken dat rond 329,3 lag, wat wil zeggen dat de index naar 332,1 gaat oplopen. De doorbraak heeft echter plaatsgevonden in de slotveiling. Ik pleeg doorbraken in slotveilingen te negeren, het ligt er immers duimendik bovenop dat er gebruik gemaakt is van deze fase om de index nog even snel door het 61,8% niveau te drukken. Ik wacht daarom de opening van morgen af, ligt die onder 329,3 dan beschouw ik dit Fibonacci niveau als ongebroken, waarop dan een daling kan volgen. Stijgt de AEX echter verder dan wordt het 61,8% niveau definitief doorbroken, waardoor we met onze beursgraadmeter naar 332,1 kunnen stijgen.

Resumerend: 

De aandelenmarkt probeert het op een ongewone plaats van een bodem te laten komen, zo is de conclusie uit het potentiële omkeerpatroon dat vandaag in de daggrafiek is ontstaan. De onderkant van de candle ligt namelijk tussen het 38,2% en het 50% niveau in, terwijl een daling naar het 50% niveau in dit geval normaal zou zijn geweest. Ik richt me om die reden nog steeds op 323, iets waar ik pas vanaf zie als er zich morgen een stijging voordoet die van de candle van vandaag een definitieve bodem maakt. Belangrijk is morgen allereerst of we hoger of lager openen. Starten we hoger dan breken we door het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek, waardoor we naar 332,1 kunnen stijgen. Beginnen we de dag lager dan ontstaat er een top rond dit 61,8% niveau, waarna we ons alsnog in de richting van 323 zouden kunnen begeven. Wil mijn aanname van een daling naar 323 uitkomen dan is dit laatste het scenario zoals zich dat morgen zou moeten ontwikkelen.

En dan nog dit...

Gisteren kwam de Dow Jones aan de orde, ik liet u zien dat deze index zowel door een trendlijn als door voorgaande bodems was gezakt. De situatie bij de S&P500 is echter minder negatief, dat wil ik u niet onthouden.

S&P500 daggrafiek 260110 18.30u

  • De S&P500 is namelijk nog niet door de lange trendlijn gezakt, lijn p in bovenstaande grafiek. Het beeld in de S&P500 wordt pas negatief mocht het in deze grafiek net als in die van de Dow Jones komen van een daling onder de trendlijn en de stippellijn onder voorgaande bodems. Dit is pas het geval als de S&P500 onder 1083 komt. 
  • Op dit moment koerst de index boven lijn p, wat wil zeggen dat deze index de stijgende trend kan vervolgen. De grote vraag is nu of de Dow Jones de voorloper is geweest voor de S&P500 en deze index de Dow op een zeker moment volgt naar beneden. Het antwoord op deze vraag krijgen we een dezer dagen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 26 jan 2010, 19.07u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 jan 09.15u: AEX-index zet de daling voort

26 jan 10.00u: Gap gesloten en weerstand

26 jan 11.00u: Rechthoek in ontwikkeling

26 jan 12.00u: Kopers pogen daling te keren

26 jan 13.00u: Markt werkt aan herstel AEX

Heineken: Sterke trend, koers boven 50% niveau

26 jan 14.15u: AEX door top van vanmorgen heen

26 jan 15.15u: Cijfer uit VS zorgt voor lagere top

26 jan 16.15u: Stijging door vertrouwenscijfer VS

26 jan 17.00u: AEX nog onder Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven

 

Deze site is gewijd aan de technische analyse van AEX index en aandelen uit de AEX en AMX, genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Conclusies op deze site vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. De informatie en analyses worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld, onvolkomenheden kunnen desondanks voorkomen. ADN Beursanalyse kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van de website en/of gevolgen van het gebruik ervan en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de getoonde advertenties. Aan de gegevens gepresenteerd op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.