ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het steunniveau rond 291,1 heeft het vandaag begeven, want de AEX is vandaag wederom 0,7% gedaald. De daling was gedurende de dag groter, maar een deel van het verlies is weggewerkt. Dit mondde uit in de vorming van een hammer en dat is in potentie een bodem. De candle dient daarvoor morgen wel gevolgd te worden door een groene candle, pas dan namelijk wordt de hammer bevestigd als bodem.

  • Het is niet alleen op grond van de hammer raadzaam om met een mogelijke stijging rekening te houden, maar ook vanwege het gap dat vandaag is ontstaan. Er is ruimte tussen de candle van vandaag en die van gisteren en de praktijk leert dat een index naderhand vaak terugkeert in zo'n gebied waarin niet gehandeld is. Dit heeft te maken met openstaande posities rond zo'n zone die zorgen voor een zekere aantrekkingskracht. Het gap ligt tussen 289,9 en 291 en we gaan het sluiten zodra we boven 289,9 komen. Rond de bovenkant ervan kan vervolgens nog wel weerstand liggen.

  • Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan is de stijgingpotentie gering. Onze beursbarometer is namelijk onder de middellijn terecht gekomen en deze lijn kan weerstand vormen. Zeker is dat overigens niet, kijkt u maar wat er enkele weken geleden na een daling onder deze zelfde lijn gebeurde. De index keerde de volgende dag weer terug boven de lijn. Zolang we ons echter onder de middellijn bevinden ga ik ervan uit dat deze weerstand zal vormen, want ik wil stelselmatig en op een vaste wijze te werk gaan. In die werkwijze past de aanname dat een lijn als deze weerstand gaat vormen op het moment dat hij doorbroken is. Dat dit zo af en toe niet gebeurt neem ik voor lief, daar speel ik dan achteraf alsnog op in.

  • In de uurgrafiek tekende ik gisteren Fibonacci lijnen over de stijging 280,1 - 302,8. We zijn vandaag onder het 61,8% niveau geweest, hetgeen normaal gesproken uitdraait op een daling naar het 100% niveau. We zouden een dezer dagen dus naar 280,1 kunnen gaan. Er kan overigens rond 285 steun liggen, dat is een punt waar ik me bij een daling primair op zou richten.

  • Voorop bij de inschatting of we al dan niet naar 285 gaan staan het gap dat vanmorgen gevormd is en de andere potentiële weerstandsniveaus. Hiervoor neem ik u mee naar de kwartiergrafiek.

  • In die kwartiergrafiek zette ik vanmiddag Fibonacci grenzen neer tussen de top op 297,5 en de bodem rond 286,2. Deze grenzen, mogelijke weerstandsniveaus, ziet u op 290,5, 292 en 293,2.
  • Behalve deze grenzen kunnen zowel de onder- als de bovenkant van het gap van vanmorgen nog een belemmering voor de stijging vormen die vanmiddag in het tweede deel van de middag startte. Deze punten liggen rond 289,8 en 291.
  • Dit levert de volgende reeks potentiële obstakels op: 289,8, 290,5, 291, 292 en 293,2. Volgt op een van deze punten een top dan kunnen we de daling richting 285 of lager weer oppakken. Breken we echter door deze vijf grenzen dan gaat de beurs proberen de top van gisteren rond 297,5 te bereiken. Dat vindt dus plaats als we boven 293,2 zouden komen. Er kan dan eventueel rond 295,9 ter hoogte van een voorgaande bodem nog wel weerstand liggen.
  • Behalve obstakels naar boven moet ik natuurlijk ook bespreken waar op moeten letten als we morgenochtend niet omhoog, maar direct naar beneden gaan. Dat is eenvoudig. De bodem rond 286,2 is het punt dat telt, daaronder gaan we naar 285 of eventueel verder omlaag richting 280,1.

Resumerend: 

We zijn vandaag opnieuw gedaald en aldus door het potentiële steunniveau rond 291,1 gezakt. De mogelijkheid bestaat echter dat we weer omhoog gaan, want er is vandaag een gap gevormd dat nog gesloten zou moeten worden en er is tevens een hammer ontstaan. Hier staat tegenover dat we vandaag in de uurgrafiek onder het 61,8% niveau zijn geweest, op grond waarvan een daling naar 280,1 aannemelijk is. De AEX startte vanmiddag een herstelbeweging naar boven. Het hangt van de stijging af in hoeverre we nog rekening moeten blijven houden met een daling naar 285 of 280,1. Hier moeten we op blijven rekenen zolang we in de kwartiergrafiek niet door 293,2 breken. Op die grens ligt namelijk het laatste potentiële weerstandsniveau uit de reeks 289,8, 290,5, 291, 292 en 293,2. Vanaf ieder van deze punten zouden we de daling kunnen hervatten. Het eerste hebben we vandaag bereikt. Ontstaat er hier een top dan draait alles om de bodem rond 286,2, daaronder gaan we door naar 285 en eventueel verder naar 280,1. Stijgen we morgen dan gaan we het gap sluiten dat vanmorgen ontstond, al kan er midden in het gap rond 290,5 dan nog wel weerstand liggen. Ik ga bij een stijging volgen of er rond een van de genoemde punten eventueel een top ontstaat, dat moet me dan houvast geven bij het beantwoorden van de vraag of we vervolgens al dan niet verder omlaag gaan.

En dan nog dit...

Vanavond werp ik een blik over onze zuidgrens om te zien hoe het onze Belgische vrienden de laatste dagen is vergaan.

  • De BEL20-index blijkt gisteren door een stijgende trendlijn te zijn gebroken, namelijk lijn v in bovenstaande grafiek. Een eerdere daling onder deze lijn werd enkele weken geleden nog tenietgedaan, maar dat is deze keer dus niet gelukt. Vandaag ontstond net als bij de AEX-index een gap waar we rekening mee moeten houden, het zou morgen immers gesloten kunnen gaan worden. Het ligt tussen 2315 en 2328, de laatste grens kan eventueel weerstand vormen.
  • In verband met de daling onder lijn v heb ik de Fibonacci lijnen geplaatst die van toepassing zijn op de beweging die boven deze lijn plaats had. Dit geeft mogelijke steunniveaus in de buurt van 2245, 2190 en 2130. De daling die gisteren is gestart hoeft zolang de BEL20 niet onder deze drie koersniveaus geraakt geen negatieve consequenties te hebben, bij elk van deze punten kan theoretisch tenslotte nog een bodem ontstaan. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 2 sept 2009, 18.59u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 sept 09.15u: In 15 minuten één procent lager

2 sept 10.00u: AEX-index is verder gedaald

2 sept 11.00u: Beursgraadmeter licht opgelopen

2 sept 12.00u: Vlag gevormd in de kwartiergrafiek

2 sept 13.00u: Reflexen zijn nog niet verdwenen

2 sept 14.00u: Stijgende rechthoekige driehoek

2 sept 15.00u: AEX naar beneden uit driehoek

Philips: Uitbraak vorige maand teruggedraaid

2 sept 16.00u: Naar boven door invloed uit VS

2 sept 17.00u: AEX terug bij onderkant gap

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven