ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hammer van gisteren bleek geen hanging man, want hij werd gevolgd door een stijging. Het is een regelmatig terugkomend fenomeen dat toppatronen onbetrouwbaar blijken de laatste maanden, dit maakt de analyse erg lastig.

  • We zijn aan de bovenkant gekomen van de driehoek mk'. Omdat een driehoek een voortzettingspatroon is moeten we rekening houden met een voortzetting omhoog, aan de driehoek ging namelijk een stijging vooraf. De index heeft al geprobeerd de lijn k' te doorbreken, maar dat is mislukt. Ik kijk daarom met enige spanning naar de dag van morgen uit, aangezien een uitbraak een belangrijke beweging zou zijn.

  • Het zou ons namelijk naar een koersdoel van 362 à 364 brengen. Op 362 zou ik komen vanwege een omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat zichtbaar is binnen de driehoek met lijn k' als neklijn. Aan het getal 364 kom ik door aan de bovenkant van de driehoek een lijn parallel aan de onderkant te trekken. Breekt de index morgen uit dan zal ik daar wat nauwkeuriger op ingaan, op dit moment wil ik dat nog niet doen omdat de uitbraak nog geen feit is. Het is niet verstandig om vooruit te lopen op ontwikkelingen, dit kan nogal verwarrend werken. Daarom laat ik het bij deze summiere omschrijving. Een uitbraak zou overigens ook passen bij het koersdoel 370 dat ik al enkele maanden op grond van een omgekeerd hoofd- en schouders patroon als koersdoel hanteer.

  • De AEX vormde een driehoek en brak daar naar boven uit. Als we er van uit gaan dat de driehoek als consolidatie patroon wellicht halverwege de beweging kan liggen komen we rond 334 uit. Gezien het volgende punt zou 332 een beter koersdoel zijn.

  • De index is namelijk boven het 61,8% Fibonacci niveau gekomen en dat maakt een 100% retracement naar 332 mogelijk. Zoals we in de daggrafiek zien vormt de lijn k' nog een obstakel waarom strijd gevoerd wordt.

  • Dat we vandaag verder stegen is op grond van de divergentie die zichtbaar was tussen AEX en MACD histogram vreemd. Terwijl de index steeg was er langs de toppen van de indicator een dalende lijn te trekken. Deze divergentie is echter opnieuw een weinig betrouwbare indicator gebleken. U zult zich afvragen waarom ik er dan toch iedere keer melding van maak. Dat komt omdat divergentie historisch gezien een redelijk betrouwbaar instrument is en het feit dat het nu niet werkt meer zegt over het functioneren van de markt als over de indicator. De normale marktmechanismen lijken afwezig, maar dat kan geen blijvende situatie zijn.

  • In deze 15min grafiek zien we het laatste deel van de uurgrafiek in meer detail, maar de grafiek levert vandaag geen extra informatie op.

Resumerend: Het leek er vandaag even op dat de beslissing gevallen was toen we vanmiddag boven de lijn k' in de daggrafiek kwamen. We zijn uiteindelijk echter onder deze lijn gesloten, waardoor er nog geen sprake is van een uitbraak uit de driehoek. De opwaartse kansen zijn zeker niet verdwenen, gezien het enthousiasme waarmee men vanmiddag reageerde op de cijfers uit de US wil men beslist omhoog. Maar men was niet zeker genoeg van zijn zaak om de index vandaag al definitief uit te laten breken. We zullen de dag van morgen af moeten wachten.

En dan nog dit... Gisteren sprak ik mijn onbegrip uit over de reactie van de Amerikaanse belegger op de melding van de FED de rente nog een aanzienlijke tijd onveranderd te laten. Vandaag begrijp ik ook van deze mededeling van de FED niets meer. Gezien de forse economische groeicijfers die vandaag door de Amerikaanse overheid bekend werden gemaakt lijkt me een renteverhoging niet te vermijden. Wat ik ook niet begrijp is dat de Amerikaanse consument het afgelopen kwartaal op jaarbasis maar liefst 6,6% meer uitgegeven blijkt te hebben. Wonderlijk genoeg zien we dat niet terug in omzetverhoging van het bedrijfsleven. Dat rapporteert namelijk wel betere resultaten, maar die worden veroorzaakt door kostenbesparingen en niet door omzetgroei. Vele bedrijven rapporteren zelfs nog steeds omzetdaling. Het is daarom de vraag of de vandaag gepresenteerde GDP cijfers wel een betrouwbare weergave vormen van de economische werkelijkheid. Zolang de massa dit echter gelooft, daarin aangespoord door enthousiaste maar weinig kritische commentaren in de media, doe ik er het beste aan die massa te volgen. De markt heeft tenslotte altijd gelijk, maar het blijft hoe dan ook vreemd. -Ad-