ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is door de candle van vandaag wederom onder lijn r' gekomen en dat is iets dat ik niet als positief ervaar. Het risico op een daling is hierdoor toegenomen.

  • De graadmeter is echter nog wel boven de lila stippellijn, zijnde het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde. Dat is een hele mond vol, als u op EMA50 klikt krijgt u onder de letter E een korte uitleg van deze lange term. Zolang dit gemiddelde nog stijgt en de index zich er nog boven bevindt kunnen we de weg naar boven ondanks de daling onder lijn r' nog voortzetten, de markt hecht namelijk niet meer zozeer aan dalingen onder steunlijnen en denkt tegenwoordig meer in de zin van koersniveaus. Morgen ligt het gemiddelde rond 367,3.

  • Rond de huidige koersniveaus ligt heel veel steun, dat is gezien de tijd dat we al in de huidige zone rondhangen zo langzamerhand wel gebleken. De belangrijkste steun ligt op 366,6 waar twee recente candles hun laagste punt hadden en daar net onder ligt op 366 ook nog steun van een oude top. Zouden we onder deze niveaus komen dat zou dat vanzelfsprekend negatief zijn, zolang dat niet het geval is hou ik zowel de mogelijkheid tot een stijging als de kans op een daling nadrukkelijk open, hoe onbevredigend dat dan ook is.

  • Kijk ik naar de Bollinger Bands dan moet ik constateren dat het er daar vandaag evenmin beter op is geworden. De index daalde binnen de onderste band en die band daalt ook nog eens licht. Technisch gesproken is een daling naar de onderste lijn daarom het meest waarschijnlijk.

  • In de uurgrafiek zien we vervolgens ook een negatieve ontwikkeling, namelijk de vorming van het dalend kanaal kk'. Wil de beursgraadmeter een kans maken het nog niet gesloten gap tussen 374,4 en 375,6 snel terug te zien dan kan dat alleen bij een snelle uitbraak naar boven door lijn k'. De dubbele bodem die vandaag rond 368,3 is ontstaan schept daartoe de mogelijkheid, de beleggers zijn op dit niveau bereid de nek uit te steken door in te stappen en zien dus een stijging kennelijk wel zitten.

  • Het niveau waarop zij instapten is overigens wel heel bijzonder, het ligt namelijk tussen het 61,8% en het 76,4% Fibonacci niveau in. Het is een uitzonderlijke plaats voor een bodem, na het passeren van het 61,8% niveau mag je normaal gesproken een vervolg naar het 100% veronderstellen, maar dat gebeurde vandaag dus niet. Wat niet is kan nog komen, misschien dalen we morgen wel verder, maar op dit moment ligt er hier nog teveel steun.

  • We bevonden ons na het aantikken van lijn j in een dalend kanaaltje en zijn aan de bovenkant daarvan gesloten. De markt schat de kansen op een stijging daarom als vrij groot in, maar durfde daar nog geen voorschot op te nemen met een uitbraak uit het kanaal. Morgen speelt het daarom nog steeds een rol. Openen we er boven dan ligt een stijging naar het hoogste punt van vandaag en mogelijk lijn k' voor de hand, daar moeten we dan verder kijken. Openen we lager -om 19.15u nog onwaarschijnlijk omdat er dikke winsten op de Amerikaanse borden staan- dan volgt een aanval op de bodem van vandaag en een mogelijke gang naar lijn k en het 50daags gemiddelde rond 367,3 in de daggrafiek.

Resumerend:  

De Amsterdamse graadmeter is er technisch vandaag iets zwakker bij komen te liggen, maar nog niet voldoende om een stijging uit te kunnen sluiten. We bevinden ons immers nog boven het 50daags gemiddelde dat nog stijgt. Een daling is evenmin uit te sluiten vanwege de daling onder lijn r' in de daggrafiek, de dalende beweging in de Bollinger Bands en het dalend kanaal in de uurgrafiek. Ik hou daarom mijn kaarten op tafel en laat de keuze morgen van de opening afhangen. Openen we morgen hoger dan gaan we naar de top van vandaag en vervolgens waarschijnlijk ook naar lijn k'. Daar wil ik dan afwachten of het tot een uitbraak komt vooraleer ik meer zeg. Openen we morgen -ondanks de stevige Amerikaanse winst op het moment van schrijven- lager dan gaan we naar lijn k in de 15min grafiek en het 50daags gemiddelde die rond 367,3 min of meer samenvallen. Mijn oordeel over het vervolg hangt daarna samen met de vraag of we daar al dan niet steun vinden.

En dan nog dit.... 

Het is voor beleggers ook nooit goed. ABN AMRO komt als een van de weinige bedrijven in de Amsterdamse AEX verder dan kostenbesparingen en verkoop van bedrijfsonderdelen en wordt daarvoor vandaag met een 4,7% daling beloond. Laat ik voordat ik hierop in ga eerst een stukje terug gaan in de geschiedenis. ABN AMRO was enkele jaren geleden met het plan 'Zonder omwegen' het eerste bedrijf dat over ging tot reorganisaties en kostenbesparingen en deed dat naar achteraf bleek geen maand te vroeg. Het bedrijf is afgeslankt, heeft een nieuwe strategie neergezet die nu door andere banken wordt gevolgd en maakt een stevige winst. Die winst kun je zoals ik gisteren schreef natuurlijk besteden aan de inkoop van eigen aandelen of het verhogen van dividend, maar dat doen alleen bedrijven die geen enkele andere strategie meer weten te bedenken. ABN AMRO neemt net zoals enkele jaren geleden weer het voortouw en gaat op het overname pad, de bank heeft een bod gedaan op de Italiaanse bank Antonveneta. Dat nu zint de belegger niet, men deed het aandeel vandaag in de uitverkoop. De belegger heeft waarschijnlijk nog allerlei mislukte overname strategieën van andere bedrijven in het achterhoofd die de afgelopen jaren noodgedwongen terug gedraaid zijn en is bang dat ABN AMRO iets soortgelijks zal overkomen, bovendien denkt men dat er teveel moet worden betaald. Angst is echter een slechte raadgever, ook voor beleggers. Die belegger is de laatste tijd zo gewend geraakt aan presentjes van bedrijven in de vorm van verhoogd dividend en inkoopprogramma's van eigen aandelen dat hij bij deze overname meteen allerlei beren op het pad ziet en in plaats van het bedrijf te eren omdat men visie ten toon spreidt kiest de belegger het hazenpad. Of ABN AMRO teveel betaalt kan ik zo een-twee-drie niet bepalen, maar wat ik met mijn boerenverstand wel kan beredeneren is dat ABN AMRO de eerste buitenlandse bank is die in dit Europese land een overname pleegt en dat geeft hen een voorsprong. Verder valt de overname van een bank binnen het eigen competentiegebied, ook daar niets te klagen. Hoe anders was het bijvoorbeeld bij Numico dat de oude chocomel en babyvoeding enkele jaren geleden opgaf voor een nieuw product -vitamines- of bij Ahold dat meende ook een groothandel te kunnen bestieren. Antonveneta is een bank, dat past bij ABN AMRO en het is daarom een logische stap. ABN AMRO heeft bovendien alle benodigde kennis en ervaring in huis. Natuurlijk is het pas de eerste stap en moet er nog veel gebeuren om Antonveneta met succes in te voegen, maar om daar bij voorbaat al zo bang voor te zijn is naar mijn mening erg kortzichtig. -Ad-

 

Naar boven