ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de vorige analyse, net als alle slot analyses nog beschikbaar via de link historie, zag u dat de index vorige week ter hoogte van de lijn d was aangekomen. Ik vroeg me af of de index zoals dat al vele malen eerder gebeurde kans zou zien op te veren van deze lijn en achtte de kans op een daling het grootst. Vandaag kwam die daling daadwerkelijk en is de index dus echt onder de lijn d gekomen. Het zal voor de index nu een stuk moeilijker worden om op te veren, al is dat zoals we direct zullen zien nog niet geheel onmogelijk. We zijn echter wel onder de voorgaande bodem gekomen en dat vormt vanzelfsprekend een negatief signaal. Er is in deze lijngrafiek hierdoor eigenlijk geen punt meer waar de index steun kan ondervinden, een daling naar de bodem op 308 en mogelijk de lijn e lijkt in dat opzicht het meest waarschijnlijk.

  • Kijken we naar de daggrafiek die in tegenstelling tot de voorgaande lijngrafiek -waarin de slotkoersen aan elkaar verbonden een lijn leveren- met behulp van candles gemaakt is dan zien we dat we een belangrijk steunniveau naderen, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau op 319,5. Dat is een uiterst belangrijk punt omdat een daling onder een 61,8% niveau meestal in een voortzetting naar het beginpunt van de Fibonacci meting resulteert, dat ligt rond 307. Er staat dus nogal wat op het spel.

  • Naast de waarde 319,5 speelt het getal 320 misschien ook nog een rol. Dit soort ronde getallen worden op radio en tv genoemd en hebben daardoor regelmatig een functie.

  • Die 320 hebben we vandaag met een laagste koers van 320,37 vrijwel bereikt. Er ging een opening met een gap aan vooraf waarna de index daalde om vervolgens weer in de buurt van de opening te sluiten. Het resultaat is een candle met een klein lichaam aan de bovenkant, we noemen dat een hammer. Het is een candle die aangeeft dat er gedurende de dag een draai plaats heeft gehad, werd de handel eerst nog gedomineerd door verkopers, later kwamen de kopers weer terug waardoor we weer aan de bovenkant van de candle sloten. Trek je dit door dan zou dat moeten leiden tot een verder herstel als we morgen weer openen. Het zal voor een belangrijk deel van het slot in de VS afhangen.

  • We moeten verder rekening houden met het gap dat nog niet gesloten is. We kwamen met dat gap meteen onder de belangrijke steun op 323 die ik vrijdag noemde en het is daardoor in wezen te zien als een breakaway gap dat niet meer gesloten hoeft te worden. Ik hou er desondanks voor alle zekerheid bij het maken van deze analyse rekening mee dat we het toch nog gaan sluiten. Voor alle duidelijkheid, een gap wordt gesloten als de index later weer terugkeert op de koersniveaus die overgeslagen zijn bij het ontstaan van een gap. De ervaring leert ons dat gaps vrijwel altijd worden gesloten, dat kan alleen soms nog wel eens enkele dagen duren. Ik kan dus met geen enkele zekerheid zeggen dat dat morgen al plaats gaat vinden.

  • Hier zien we de opening nog wat duidelijker. Ik heb de oude lijnen van vorige week weggehaald en ze vervangen door het kanaal ff '. Kijk je naar dit kanaal dan is een vervolg naar boven het meest voor de hand liggend. We zouden dan het gap kunnen dichten door naar lijn f ' toe te gaan. Zou de index morgenochtend meteen gaan dalen dan zou de lijn f weer in het spel komen waarbij je je af zou mogen vragen of die lijn de daling dan nogmaals zou kunnen stoppen. Er zijn in deze grafiek verder geen aanwijzingen welke van de twee opties het gaat worden.

  • Ook de 15min grafiek geeft in dat opzicht geen uitsluitsel. De beurs was in het laatste deel van de handel nogal besluiteloos, rode en groene candles wisselden elkaar ter illustratie van deze besluiteloosheid af. We zijn onder het 23,6% Fibonacci niveau gebleven. Dit is een niveau dat bij een herstel over het algemeen geen rol speelt, meestal loopt zo'n herstel door tot het 38,2%, het 50% of het 61,8% niveau. Vanuit dit oogpunt is een vervolg naar boven het meest aannemelijk. Alleen bij hele krachtige voorgaande bewegingen stopt een herstel wel eens bij het 23,6% niveau. Omdat we daar nu wel van kunnen spreken is het ook mogelijk dat we op grond van het bereiken van dit niveau de daling gaan hervatten. U ziet dat er zowel voor een stijging als voor een daling wat te zeggen is. Het zal dus van externe factoren als de Amerikaanse beurs en eventueel nieuws af gaan hangen wat het wordt.

Resumerend:  

De beurs heeft vandaag een belangrijke stap gezet. Door de daling onder lijn d in de lijngrafiek is de betekenis van die lijn af- en de kans op een voortzetting van de daling op langere termijn toegenomen. Voor de korte termijn is de situatie minder duidelijk. We openden vanochtend met een groot gap en er is zoals altijd een kans dat we de overgeslagen koersniveaus tussen de opening van vandaag en het slot van vrijdag op zullen gaan zoeken. De hammer in de daggrafiek moet in dat opzicht gezien worden als een aanloopje in die richting. Zeker is dit echter nog niet, noch de uurgrafiek noch de 15min grafiek geven namelijk uitsluitsel. Dat is de reden dat ik rekening hou met beide opties, al zeg ik erbij dat de kans op een stijging vanwege de hammer in de daggrafiek en de vorm van de beweging binnen het kanaal in de uurgrafiek het grootst is. Stijgt de index morgen boven 322,6 dan testen we de stippellijn op 323 als weerstand, de kans op een doorbraak is dan groot. Vervolgens zullen we de stijging aan de hand van de Fibonacci lijnen in de 15min grafiek volgen, het 61,8% niveau op 325,8 is daarin het belangrijkst. Mogelijk gaan we dan naar lijn f ' in de uurgrafiek. Bieden de Amerikanen ons daarentegen geen reden om te gaan kopen dan houdt een daling onder 321,5 in dat we de weg naar het 61,8% niveau op 319,5 in de daggrafiek vervolgen.

En dan nog dit.... 

Heeft u ook het idee dat er hier en daar een soort publiciteitsoffensief plaats vindt waarmee vermogensbeheerders proberen het negatieve sentiment te draaien? Gisteren was daarvan in het programma Business Class van Harry Mens duidelijk sprake, maar ook topondernemers en economen hebben de laatste tijd regelmatig gezegd dat we maar eens op moeten houden met het doemdenken. Als er meer positieve geluiden komen heeft de economie ook een betere kans op herstel. Dat laatste zal ongetwijfeld waar zijn, maar betekent dat dat we al massaal in de aandelen moeten gaan stappen? Kijk nog maar eens goed naar de lijn G in de logaritmische weekgrafiek van afgelopen vrijdag. Die lijn heeft een dalingspercentage van 14% per jaar en we hebben die lijn onlangs aangetikt, maar zijn er wel onder gebleven. Zolang dat het geval is houden we voor de AEX hoe dan ook dat dalingspercentage van 14% per jaar of meer vast en kun je je met recht afvragen of het verstandig is om aandelen te kopen. Als de AEX index daalt zullen alle aandelen daar immers de negatieve gevolgen van ondervinden. Het lijkt me verstandiger om op zijn minst te wachten tot we die dalende trendlijn doorbroken hebben, hoe aantrekkelijk vermogensbeheerders en anderen het beeld ook schetsen. Laat de grafiek maar uitwijzen of zij gelijk krijgen of niet, we hebben dan nog tijd genoeg om in te stappen. -Ad-

Naar boven