ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel het gisteren verleidelijk was om vanwege de hammer te spreken over het ontstaan van een hogere bodem op 339 die als basis van een stijging zou kunnen dienen ben ik vandaag blij dat ik dat niet heb gedaan. Mijn voorzorg gisteren werd ingegeven door het toppatroon, de dark cloud cover, dat we vrijdag in de weekgrafiek zagen, een patroon dat aangeeft dat het niet vanzelfsprekend is dat we verder zullen stijgen. Ik blijf daarom rekening houden met de mogelijkheid dat we naar lijn r' zullen gaan dalen en ook een daling onder die lijn r' sluit ik vanwege de ronde top in de weekgrafiek van vrijdag niet uit. Het is mijn aanpak om bij elke grafiek de bovenliggende grafiek als maatstaf te houden, bij mijn oordeel over de daggrafiek spelen de patronen in de weekgrafiek dus een belangrijke en maatgevende rol. Mocht u de analyse van vrijdag trouwens nog willen lezen, hij blijft via de link historie bovenin dit scherm beschikbaar.

  • Het gap met de candle van gisteren is gesloten, al ging dat in eerste instantie gepaard met een openingsgap. De candle van vandaag is effen rood, dat wil zeggen dat het slot onder de opening lag en de bovenkant van het lichaam (het brede stuk van de candle) dus de opening was. Zo is ook in deze daggrafiek te zien dat we met een gap boven het gap van gisteren openden en onder het slot van gisteren eindigden, al zien we dat beter in onderstaande uurgrafiek.

  • Het openingsgap van vanmorgen zorgde ervoor dat de candles van gisteren als een eiland afgescheiden van de overige candles stonden, dat patroon heet een island reversal. Een dergelijk eiland blijft echter zelden staan, het tweede gap wordt in verreweg de meeste gevallen gesloten. Zo ook vandaag, de daling aan het slot van de handel zorgde hiervoor en we hoeven nu ook het gap van eergisteren is gesloten geen rekening meer te houden met een stijging omwille van het sluiten van dit gap.

  • De zone rond 339 leverde voldoende weerstand op om een lagere top te doen ontstaan, na de lagere top die rond 343 al was gevormd is dit opnieuw een negatief punt voor de index. Het suggereert dat de daling wordt voortgezet.

  • Ik heb vanavond de nieuwe lijn h langs de toppen getrokken, dat is een lijn die we goed in de gaten moeten houden. De lijn vormt namelijk samen met de lijn b een dalende wig en dat leidt vaak tot een stijging. Dit keer betwijfel ik dat echter, dat komt door de manier waarop het patroon is ontstaan. Meestal begint de vorming van een dalende wig met de vorming van een minder steil dalende onderkant waarmee de markt al een eerste signaal afgeeft dat zij de daling probeert af te remmen. Vandaag ontstond hij daarentegen doordat er aan de bovenkant een lijn getekend kan worden die steiler loopt dan lijn b' en dat is bepaald geen positief gegeven. De lijn b' daalt de markt kennelijk niet snel genoeg. Dat neemt niet weg dat ik de lijn h wel in de gaten hou, ondanks het feit dat ik aan de dalende wig minder waarde hecht. 'Better be safe then be sorry' zeggen de Engelsen in dit soort gevallen heel toepasselijk. De trend is in ieder geval naar beneden gericht zolang we zowel onder de lijn h als de lijn b' zijn zoals nu.

  • Ik heb de lijn h overgenomen in de 15min grafiek, zodat we er ook morgen direct na de opening profijt van hebben bij de eerste analyse.

  • De bulls hebben zich vandaag wel met hand en tand verzet tegen de daling, maar konden die uiteindelijk niet meer voorkomen toen de Amerikaanse beurzen daalden. Er was voordien een steun rond 338,4 ontstaan die heel stevig bleek. Dit laat zien dat er bij sommigen partijen een zekere beslistheid is om te proberen dalingen te voorkomen. Een aanzienlijk deel van de markt was bullish genoeg om op 338,4 steeds weer te kopen en het was slechts door overmacht dat we aan het eind van de middag daalden. Het is goed dat in het achterhoofd te houden, als Amsterdam enigszins kans ziet zal ze de index naar boven brengen om de daling die zich door de nieuwe lagere top aftekent te voorkomen. Kiest Amsterdam de komende dagen dus toch voor de weg omhoog dan moeten we mee naar boven, want wie tegen de wind in spuwt maakt zijn baard vies. Het heeft geen zin te rebelleren tegen sterkere krachten: dan doet men zichzelf alleen maar kwaad, dat is begin november wel gebleken toen ik me steeds liet verrassen door stijgingen door toppatronen.

Resumerend:  

We bevinden ons met de AEX in een fase waarin op grond van de weekgrafiek zowel wat te zeggen is voor een stijging als voor een daling. De strijd die hieraan verbonden is weerspiegelt zich in de daggrafiek. Gisteren nog ontstond er een hammer die de optimisten onder u het idee gaf dat er een stijging in het vat zat, vandaag vormde zich een rode candle waarmee de potentiële winst van de opening geheel verdween en het beeld er minder positief uit ging zien. Er is in de uur- en de 15min grafiek namelijk opnieuw een lagere top gevormd, bovendien hebben we nu een steiler dalende weerstandslijn gevormd. De beurs heeft vandaag echter gevochten om een daling te voorkomen en bovendien staat er door de steilere lijn een dalende wig die tot een stijging zou kunnen leiden, er is dus reden om een daling -hoewel waarschijnlijk door de lagere toppen- nog niet als vanzelfsprekend te zien. Blijft de index echter onder de lijn h die bij de opening rond 338,9 ligt dan kunnen we verder naar beneden, lukt het de verkopers dan om de index onder 335,3 te brengen dan wordt het 50% Fibonacci niveau samen met lijn b op 333 in de uurgrafiek het eerste korte termijn doel. Daar kijken we dan weer verder, ik wil het in deze fase van dag tot dag bekijken.

En dan nog dit.... 

Als men het over de gevolgen van de verzwakking van de dollar voor de Amerikanen heeft noemt men veelal de voordelen die het voor de Verenigde Staten heeft. Zo lost de zwakke dollar een deel van het handelstekort op, verbetert het de concurrentiepositie voor het Amerikaanse bedrijfsleven en wordt het land goedkoper en dus interessanter voor buitenlandse toeristen. Er zijn echter ook nog negatieve aspecten waar je maar weinig over hoort. Het belangrijkste daarvan is de invloed die het heeft op de Amerikaanse rente. Omdat een zwakke dollar nadelig werkt op buitenlandse investeringen in de VS zou dit de rente op staatsobligaties op kunnen drijven, dit omdat er een hogere rente nodig is om investeerders te trekken. Dit zal van nadelige invloed zijn op de rente die consumenten en bedrijven moeten betalen op leningen, waaronder op hypotheken. De reële rente loopt dan hoe je het ook wendt of keert op. Bedrijven komen voor hogere rentelasten, consumenten houden minder geld over om aan andere zaken uit te geven en het kan de economische groei remmen. De zwakke dollar betekent ook dat producten die buiten de VS worden geproduceerd en waarvoor in de VS geen alternatieven voor handen zijn, zoals kleding en elektronica, duurder worden. Blijft de Amerikaan deze producten kopen dan zal dit het handelstekort vergroten, iets wat nu juist moet worden tegengegaan. Verder nemen de inkoopkosten van bedrijven die voor hun productie grondstoffen en materialen van buiten halen toe, terwijl het nog maar de vraag is of zij de prijzen van hun eindproducten kunnen verhogen om de kosten door te berekenen aan de klanten. Er is ook een verband met een product als olie. Omdat olie in dollars wordt betaald ondervindt Europa minder last van de duurdere olie en dat verbetert de relatieve concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven dus weer wat. De Europese economie ondervindt wat minder schade van de stijgende olieprijs. U ziet dat er ook voor de VS voldoende redenen te bedenken zijn om geen verdere verzwakking van de dollar te willen, de verzwakking van de dollar is niet in alle opzichten goed voor de Amerikaanse economie te noemen. Er komt een moment dat dit ook tot de Amerikanen zelf door zal dringen. -Ad- 

Naar boven