ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag start ik de analyse op een voor een doordeweekse dag ongewone manier, namelijk met een weekgrafiek. De laatste candle zal dus nog van vorm veranderen, maar dat is op dit moment niet van belang. Het gaat me in deze grafiek namelijk om de exacte ligging van de trendlijn r, de lijn die vanaf het dieptepunt in 2003 door nog twee punten loopt en dus als een betrouwbare steunlijn gezien mag worden. We naderen deze lijn en dat is een belangrijke ontwikkeling. Daarom is het goed te weten waar hij deze week ligt opdat we er in de analyse rekening mee kunnen houden, de lijn ligt t/m vrijdag rond 350,5. Neem dat in een weekgrafiek overigens niet al te nauwkeurig, het gaat daarin om het grote plaatje.

  • De reden dat ik de ligging van de lijn bepaal is dat ik de lijn r ook al lange tijd in de daggrafiek heb staan en ik de juiste ligging van de lijn r in de daggrafiek wilde controleren, de lijnen liepen niet exact gelijk. In onderstaande daggrafiek heb ik daarom de lijn r opnieuw getrokken, ditmaal precies door de bodems zoals ik dat ook in de weekgrafiek deed.

  • De lijn r is nu iets lager uitgekomen dan in de grafiek van gisteren. Het verplaatsen van lijnen druist tegen mijn gewoonte in, maar in dit geval meende ik vanwege het belang van de lijn een uitzondering te moeten maken. Het is tenslotte voor een goede analyse cruciaal dat we weten waar deze steun ligt. Complicerend is dat lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters nooit precies gelijk lopen, daarom ligt in de daggrafiek de steun van lijn r boven die in de weekgrafiek. Ik hou beide lijnen in de gaten.

  • De lijn r in deze daggrafiek valt morgen samen met het 200daags gemiddelde EMA200, dat is de rode stippellijn. Voor een index kan dit gemiddelde een belangrijke steun zijn, beide lijnen liggen morgen op 351,8.

  • Belangrijk is tenslotte ook nog het 38,2% Fibonacci niveau op 352,6. Het is nu we er zo dicht bij zijn aannemelijk dat we daar nog naar toe gaan, dat getal hou ik dus ook in mijn hoofd.

  • Ik heb gerede twijfel of we onder al deze punten zullen gaan komen, dat heeft te maken met de twee gaps die de afgelopen tijd zijn ontstaan. Gaps worden over het algemeen achteraf gesloten, dat is een gegeven dat ik daarom hoe dan ook in mijn analyse moet betrekken.

  • De Bollinger Bands die ik gebruik om de richting van de trend vast te stellen laten geen enkele vorm van onduidelijkheid over, de trend is scherp dalend. De index en de onderste band gaan samen naar beneden, al blijft de index wel wat ver vooruit lopen doordat het slot weer onder de band lag. Zolang band en candles echter aan elkaar vast zitten dalen we verder, daar komt pas verandering in als de candles boven de onderste band zouden komen.

  • Kijk ik naar de uurgrafiek dan blijf ik me verwonderen over de zwakte van de markt. De index kwam vanochtend boven lijn t en dat had de start kunnen zijn van een beweging om het laatste gap te sluiten, maar men greep die kans niet. De markt is overduidelijk ten prooi gevallen aan angst.

  • Dat leidde tot een daling onder de steun rond 356 waar we al dagen steun vonden, deze steun is door de daling tot weerstand omgevormd.

  • Tussen de zwarte stippellijnen zien we de twee gaps waar ik bij de daggrafiek over sprak, in onderstaande 15min grafiek komen ze nog wat beter uit de verf.

  • In deze grafiek heb ik de lijn t weggelaten, hij speelt immers geen rol meer. Het zijn slechts horizontale koersniveaus die in de korte termijn grafieken een rol spelen. De markt beweegt van de ene steun naar de volgende, blijft daar enige tijd hangen en zakt er vervolgens doorheen waarna het proces zich weer herhaalt. Kort na de opening probeerden kopers dit proces te verstoren door aan te sturen op het sluiten van het gap tussen 358,6 en 364,3, maar zij kregen de brede markt niet mee. Het tegendeel was het geval, de beleggers gebruikten deze stijging meteen om te verkopen en de onderkant van het gap op 358,6 handhaafde zich dus als weerstand.

  • In de loop van de middag zakte de index door de steun op 356 om 's middags weer een nieuwe horizontale steun rond 353,5 te maken. Die grens is samen met die op 356 van belang. Zakken we verder dan gaan we de diverse steunen in de daggrafiek uitproberen, komen we boven 356 dan doorbreken we het proces en kan een volgende poging komen om het gap boven 358,6 in te gaan.

Resumerend:  

De AEX index is onderweg naar een uiterst belangrijke steunlijn, de lijn r. Die steunlijn ligt in de weekgrafiek deze week rond 350,5. In de daggrafiek lag de lijn begin van de week iets onder die waarde en kruipt er naarmate de week vordert boven, morgen ligt de lijn daar op 351,8 en valt samen met het 200daags gemiddelde. We zijn verder in de buurt van het 38,2% Fibonacci niveau op 352,6 en ik vermoed dat we daar morgen wel naar toe zullen gaan. Een daling naar 351,8 of 350,5 is natuurlijk ook mogelijk, maar daarover kan ik minder stellig zijn. Morgenochtend hou ik twee grenzen in de gaten, 353,5 en 356. Boven 356 komt er weer wat durf in de markt hetgeen kan leiden tot een hernieuwde poging het gap boven 358,6 in te gaan, maar onder 353,5 dalen we naar 352,6 en mogelijk naar 351,8 of 350,5. Onder 350,5 mogen we in ieder geval niet komen, willen we tenminste de stijgende trend niet afbreken.

En dan nog dit....

Vandaag zorgde de consumenten prijsindex (CPI) voor een daling, de Amerikaanse consumenten prijzen waren sterker gestegen dan gedacht. De consumenten prijsindex ijlt na op de producenten prijsindex (PPI). Staan producenten voor hogere kosten dan zullen zij proberen die door te berekenen aan de consument en dat is kennelijk wat zij getuige deze sterker dan verwachte groei doen. Dit heeft acuut de angst voor inflatie -het duurder worden van goederen- en geldontwaarding -minder kunnen kopen voor dezelfde hoeveelheid geld- aangewakkerd. U ziet hoe snel de mening van de markt tegenwoordig om kan slaan, gisteren lag de producenten prijsindex binnen verwachting en dat temperde de inflatievrees, vandaag komt er een tegenvallend cijfer en de markt is dat van gisteren al weer vergeten. De logica zegt dat als de PPI gematigd stijgt er straks ook niet veel aan de klant doorberekend hoeft te worden, het zou dus verstandiger zijn die cijfers in verband te zien en de volgende maand af te wachten. Dat doet men niet, men springt van bericht naar bericht, dan weer naar boven, dan weer naar beneden. De markt wordt door twijfels geplaagd en dat is het sentiment waar we het mee zullen moeten doen. -Ad-

Naar boven