ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Zelfs toen ik wat verder dan gebruikelijk op deze grafiek ingezoomed had was de candle van vandaag maar slecht zichtbaar, daarom heb ik de grafiek maar vetgedrukt geplaatst. De candle van vandaag is een hammer, een candle met een klein lichaam vrij ver bovenaan. Dit duidt erop dat verkopers vandaag geprobeerd hebben de koers te drukken, maar dat kopers deze druk in de loop van de dag wisten te weerstaan. Het geeft aan dat er steun rond het huidige niveau ligt.

  • Die steun wordt in deze daggrafiek gevormd door het 200daags gemiddelde EMA200, het is de rode stippellijn. Hoewel vrijdag alles op een daling wees kwam het daar maar zeer beperkt van en zullen we aan de hand van de andere grafieken moeten zien of er ten opzichte van vrijdag nog aanvullende informatie is.

  • Die aanvullende informatie is er, de index heeft namelijk steun gevonden op het 38,2% Fibonacci niveau van de Fibonacci lijnen over de laatste stijging 322-339. Dit betekent dat de beurs de stijging zou kunnen hervatten, dat is namelijk het geval zolang de index boven het 61,8% niveau op 328,7 noteert. Pas als de index daaronder komt kunnen we niet meer spreken over een correctie en kan de index verder zakken naar 322.

  • We hebben niet alleen steun gevonden van het 38,2% niveau, maar ook van de bovenkant van het gap middenin de grafiek dat nog niet gesloten is. Het is door deze steun vandaag nog steeds niet gesloten, we moeten er bij het inschatten van de toekomstige bewegingen rekening mee houden dat dat nog gaat gebeuren. Gevolg daarvan zou dan ook zijn dat we op zijn minst naar het 50% Fibonacci niveau op 330,6 zouden gaan.

  • De index dient dan niet boven 336,4 te komen. Daar ligt namelijk het 61,8% niveau van weer andere Fibonacci lijnen, namelijk die over de daling 338,7-332,6. Zolang de index onder dit punt blijft is de opwaartse beweging niets meer als een tijdelijke correctie op de voorgaande daling en zouden we in een later stadium de daling weer kunnen hervatten om onder 332,5 te komen.

  • Amsterdam is echter nog niet voornemens verder te gaan dalen. De steunlijn v vormt namelijk samen met de horizontale stippellijn op 334,2 een stijgende horizontale driehoek. Dit is een bullish patroon, beleggers zijn niet op 322,5 maar al hoger ingestapt en dat toont vertrouwen. De lijn v duwt op een gegeven moment als het ware de index naar boven door de stippellijn heen en die beweging is aan het slot al heel voorzichtig gestart. De Nederlandse belegger is dus optimistisch, de positionering aan de bovenkant van het patroon verraadt zijn positieve verwachting. Was er angst in de markt dan had men immers dichter bij lijn v gestaan of zelfs eronder.

Resumerend:  

Het is vandaag niet van de daling gekomen die ik verwachtte, de index sloot slechts 0,14% onder het slot van vrijdag. Amsterdam is zelfs optimistisch gestemd de dag uitgegaan. In de daggrafiek werd een hammer gevormd, een teken dat men hier een bodem wil maken en in de 15min grafiek ontstond een stijgende driehoek als illustratie van het optimisme. Toch blijf ik voorlopig van een daling uitgaan, er is immers aan de argumenten van afgelopen vrijdag nog niets veranderd. We zijn nog steeds onder lijn n' en lijn G in de weekgrafiek en we zijn nog altijd onder de evening star in de daggrafiek. De markt mag dan wel willen proberen al zo snel een bodem te maken, dat wil nog niet zeggen dat dat ook kans van slagen heeft. We zagen een daling naar het 38,2% niveau in de uurgrafiek en de index veerde van dat punt op. Er zijn nu twee mogelijkheden, namelijk de situatie waarin de index boven het 61,8% Fibonacci niveau op 336,4 in de 15min grafiek weet te komen en die waarin dat niet lukt. Komen we boven 336,4 dan ligt een vervolg naar 338,7 voor de hand en dat zou een nieuwe poging mogelijk maken de dalende lange termijnlijn G die u vrijdag in de logaritmische grafiek zag te breken. Blijven we onder 336,4 en komen we onder lijn v die momenteel rond 333,5 in de 15min grafiek ligt dan kunnen we daling hervatten om te doen wat vandaag niet lukte, namelijk het gap tussen 331 en 332,5 sluiten.

En dan nog dit.... 

Op dinsdag 5 oktober plaatste het Financieel Dagblad op de voorpagina een artikel met de kop 'Beurspessimist keert op schreden terug'. De teneur van het artikel was dat de felle koersstijgingen van de dagen ervoor sommige pessimisten minder pessimistisch hadden gemaakt. Er werd door een beleggingsstrateeg van Morgan Stanley gesuggereerd dat beleggers negatieve zaken als de oplopende rente, de onder druk staande winstgroei van het bedrijfsleven en de hoge olieprijs veel te ver had uitvergroot. Hij vergeleek de huidige situatie met die van '94-'95 toen beleggers zich eveneens zorgen maakten over de economie, maar achteraf een bullmarkt volgde, daarmee suggererend dat het ook nu van zo'n bullmarkt zou kunnen komen. Aan het eind van het artikel deed de schrijver nog een poging het geheel wat af te zwakken en de schijn van vooringenomenheid te vermijden door een pessimistischer vermogensbeheerder van ABN AMRO aan het woord te laten, maar de overheersend positieve teneur van het verhaal was gezet.

Vandaag drukte datzelfde dagblad op dezelfde plaats op de voorpagina een stuk af met de titel 'Optimisme analisten brokkelt iets af'. De schrijver, niet dezelfde als die van het eerste artikel, laat minder positief ingestelde analisten aan het woord en er wordt gesproken over de gematigde verwachtingen voor volgend jaar. Analisten vermoeden dat de winst van de hoofdfondsen in 2005 gemiddeld slechts een kleine 9% hoger uit zal komen dan dit jaar. Als negatieve voorbeelden worden IHC Caland, Ahold en Unilever genoemd en er wordt aan toegevoegd dat de meeste winnaars die de daling van de beurs tot op heden hebben voorkomen, zoals banken, verzekeraars en Kon.Olie het tempo van de verwachte winststijging volgend jaar naar verwachting niet zullen kunnen volhouden. Ook dit keer volgt echter aan het eind van het artikel weer een relativering: 'Maar niet getreurd. De koersniveaus zijn gebaat bij meevallers en die zijn bij de huidige gematigde verwachtingen relatief eenvoudig te realiseren.'

Het Financieel Dagblad plaatst op de voorpagina binnen zes dagen met een vette kop erboven twee tegengestelde visies. Zou men nu echt denken dat dit de lezers ontgaat? Het doet afbreuk aan het imago van betrouwbaarheid, de krant wekt met zo'n snelle draai niet bepaald de indruk dat er gedegen onderzoek aan de schrijfsels ten grondslag ligt. De inhoud van een voorpagina-artikel hangt kennelijk af van wie men toevallig spreekt en kan daardoor binnen korte tijd totaal veranderen. Het wordt tijd dat de ouderwetse onderzoeksjournalist terugkomt die -zeker in een krant als het FD- een gedegen verhaal schrijft waarmee de belegger op een juiste manier wordt voorgelicht. Wij zitten als belegger niet te wachten op dit soort krantenkoppen, die kunnen we zelf ook verzinnen. Wij verwachten zaken die we zelf als particulier niet kunnen achterhalen, anders heeft het toch geen zin om zo'n dagblad te lezen? -Ad-

Naar boven