ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De analyse blijft, net als de afgelopen maanden, gericht op de koersbewegingen binnen het kanaal nn'. We bewegen sinds half augustus in de richting van de lijn n' en hebben de vraag te beantwoorden of we die lijn ook dit keer weer gaan bereiken. De candle van vandaag is klein en heeft een klein lichaam, het is een doji. Een doji geeft aan dat het slot van vandaag dicht bij de opening van maandag lag, we zijn hoewel de candle groen is dus niet veel opgeschoten. Tussen hoogste en laagste koers zat al evenmin veel verschil, hetgeen resulteerde in een kleine candle. De opmars in de richting van lijn n' verloopt dus maar moeizaam. Je ziet een doji vaak als pauze patroon in een trend, maar ook regelmatig als afsluiting van een stijgende trend. De hoogste en de laagste koers spelen bij de vaststelling van het vervolg een rol. Komt de index boven de hoogste koers van de doji (332,5) dan ligt een voortzetting naar lijn n' voor de hand, zou de index daarentegen onder de laagste koers van de doji (326,8) komen dan kan de doji het eind van de stijging hebben aangegeven en bereiken we wellicht de lijn n' niet meer. Het hoeft geen betoog dat dat laatste een negatieve ontwikkeling zou zijn.

  • Bij het bestuderen van koersontwikkelingen is het nuttig om af en toe terug te kijken om te zien of de bewegingen waar je in verzeild bent geraakt zich al eerder op een soortgelijke manier hebben voorgedaan. Je kunt er vaak een strategie in ontdekken, dat heeft zeker zin in deze markt waarin ik me niet aan het gevoel kan onttrekken dat de markten door ingrepen van buitenaf op niveau worden gehouden. Ik wil de beweging die vanaf de laatste bodem is ontstaan vergelijken met die vanaf de bodem in mei. Beide keren ontstond in eerste instantie een stijgende wig waaruit de index bij de punten 1 naar beneden uitbrak. De daling duurde in elk van de twee gevallen maar één dag, uitzonderlijk kort. Het volgende dat de twee bewegingen gemeen hebben is dat er een trendkanaal ontstond waaruit de AEX bij de punten 2 naar beneden uitbrak. Ook de vorige keer volgde net als gisteren slechts één rode candle. Kijkt u via de link historie in de titelbalk naar de bijbehorende koersontwikkelingen in uur- en 15min grafiek van 31 mei t/m 7 juni dan zult u ook daar de verwantschap tussen beide momenten in de tijd herkennen. We weten dus waar de markt naar toe wil, die wil naar boven en de toegepaste strategie is hetzelfde als destijds. Dit is geen toeval, hier wordt bewust op gestuurd door een of meerdere partijen die de macht hebben om dit te doen.

  • Er is één klein verschil met de vorige keer, dat is de mate van divergentie tussen index en het MACD histogram onder de grafiek. De indicator in de vorm van het staafdiagram slaagde er bij de punten 3 in geen van beide gevallen in een nieuwe top te maken, terwijl de index dat binnen het kanaal wel deed. Dit duidt vaak op een daling, maar in juni stegen we desondanks verder. De divergentie is dit keer sterker, omdat er geen gelijke top is gemaakt zoals in juni, maar een lagere top. Theoretisch is de kans op een daling dus iets groter als in juni, maar overtuigend is dit natuurlijk niet. We moeten daarom zowel met de mogelijkheid van een stijging als met een daling rekening houden.

  • De korte termijn trend is naar boven gericht, we kunnen namelijk het kanaal aa' tekenen dat direct na de daling uit zijn grote broertje t't" is gevormd. Mogelijk gaat het slechts om een test van de uitbraak, een opwaartse beweging die je vaak ziet en waarmee wordt geprobeerd de uitbraak teniet te doen. De koers loopt in dat geval op in de richting van het uitbraakniveau of zelfs helemaal naar de net doorbroken lijn, maar draait op een gegeven moment weer naar beneden. We zeggen dan dat de test is afgerond. Dat laatste is hier, vooropgesteld dat het daadwerkelijk om een test gaat, nog zeker niet het geval omdat de index in het stijgend kanaal aa' zit en we zolang dat het geval is uit moeten gaan van een voortzetting naar boven. We kunnen pas bij een daling onder lijn a concreet gaan denken over een voortzetting van de daling die we met de neerwaartse uitbraak uit het kanaal t't" leken te beginnen.

  • Nadere bestudering van het kanaal aa' uit de uurgrafiek leert ons in deze 15min grafiek dat we niet helemaal zeker kunnen zijn van de lijn a', maar daarvoor in de plaats wellicht de lijn y moeten gebruiken die ik vandaag in de loop van de dag plaatste. Dit maakt verder voor de analyse overigens niet veel verschil, we praten hoe dan ook over een stijgende tendens.

  • Bij de punten 4 en 5 liggen barrières, respectievelijk in de vorm van een dark cloud cover en een candle met een long upper shadow. Ze vormen een dubbele top die precies ter hoogte van het 61,8% Fibonacci niveau ligt. Het herstel vanaf 327 is daarmee nog net een beweging die tijdelijk zou kunnen zijn, iedere correctie kan namelijk bij het 61,8% punt eindigen. Blijft de index ook maandag onder dit niveau dan houdt dat het einde van de pullback in en na een daling onder lijn a en de taaie steun op 329 wordt de kans op een daling onder 327 uiterst groot. Een beweging voorbij het 61,8% niveau zal betekenen dat we met meer dan een tijdelijk herstel te maken hebben, meestal volgt dan namelijk een 100% correctie. Dat zou de koers in dit geval naar 332 brengen. 

  • Er zou nog wel weerstand zijn van de bovenkant van het gap (331) dat we midden in de grafiek zien. We verlieten met dat gap een kanaal en dat maakt het een breakaway gap dat niet noodzakelijkerwijs gesloten wordt. Blijft de index onder de onderkant van dat gap (330) dan wordt het niet gesloten, maar dat is dus geen probleem. We zijn bij top 5 al een eindje in het gap geweest, het feit dat we het toen niet meteen helemaal sloten geeft wat zwakte aan, dit pleit ondanks de stijgende tendens niet voor een verder vervolg naar boven.

Resumerend:  

U heeft samen met mij in de daggrafiek kunnen constateren wat de markt -of althans het dominante deel daarvan- van plan is. De vergelijking met de maanden mei en juni dringt zich op en de overeenkomsten tussen de koersontwikkeling van destijds en die van nu zijn dermate frappant dat ik durf te stellen dat er een strategie achter zit die voor de tweede keer wordt toegepast. Vraag me niet welke partijen daar dan achter zouden moeten zitten, ik baseer me slechts op twee gelijksoortige bewegingen die teveel op elkaar lijken om over toeval te kunnen spreken. Het is aan anderen om daar al dan niet onderzoek naar te doen. De intentie van de markt is dus duidelijk, maar intenties komen niet altijd uit. Er staat tenslotte een weekend voor de deur waarin er zich weer vele nieuwe nieuwsfeiten voor kunnen doen. Zijn daar geen zwaar negatieve zaken bij en verliezen de Amerikaanse beurzen ten opzichte van het moment van schrijven (Dow nu 10255,S&P 1118 en Nasdaq 1880) niet of winnen wat, dan zal het de markt wel lukken boven lijn a te blijven. Laat het duidelijk zijn dat het bijzonder is wat er tot twee maal toe lijkt te gaan gebeuren. Een daling uit een trendkanaal die niet leidt tot een daling maar vrijwel meteen tot een voortzetting van de stijging is zonder meer uitzonderlijk te noemen, zeker als het twee maal plaats heeft. Technisch gesproken zou een daling naar een lager niveau de normaalste zaak van de wereld zijn. Er zijn echter krachten in de markt die geen daling dulden en net als in de maanden mei en juni elke daling en elk verkoopsignaal direct pareren. De markt heeft altijd gelijk, als de markt naar boven gaat zullen wij moeten volgen. Relevant zijn maandag het 61,8% niveau op 330,1 en de lijn a in de 15min grafiek. Blijven we boven lijn a dan houden we de opwaartse tendens vast en nemen we 330,1 uit dan is de kans groot dat we naar 332 gaan. We hebben dan niet veel meer nodig om boven de doji in de weekgrafiek te komen om de weg naar lijn n' te vervolgen. Dalen we maandag onder de lijn a en de steun op 329 dan gaan we naar 327 en wordt een daling onder de doji in de weekgrafiek waarschijnlijk waardoor we in de richting van lijn n zouden kunnen gaan dalen. -Ad-

En dan nog dit.... 

Studie is de eerste stap voor wie wil handelen.

Gregory J. Millman

Naar boven