ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag haal ik voor het overzicht maar weer eens een oude bekende uit de kast, namelijk de lijngrafiek die alleen gebaseerd is op de slotkoersen van de AEX die samen een aaneengesloten lijn vormen. We missen door het weglaten van opening, hoogste en laagste koers een stuk van de informatie, maar daar krijgen we wel een stuk duidelijkheid voor terug. We zagen pas geleden dat de index door de lijn d heen brak en daardoor op weg leek naar de lijn c. In deze lijngrafiek zien we weliswaar vandaag een terugval, maar er is in deze grafiek nog niets dat erop wijst dat we niet alsnog naar de lijn c kunnen gaan.

  • Dat beeld wordt anders als we naar de candlegrafiek gaan. We zien hier dat de index, nadat ik gisteren al melding maakte van divergentie tussen index en MACD histogram hetgeen op mogelijke topvorming wees, naar beneden uit het kanaal t't" is gezakt. Het gevolg hiervan is dat we mogelijk de stijging niet meer zullen voortzetten en niet meer naar lijn n' zullen gaan en dus ook niet meer naar de lijn c in de daggrafiek. Het ontstaan van een lagere top is altijd al negatief, maar het ontstaan van een lagere top zonder dat de bovenkant van het kanaal wordt bereikt is nog slechter. We moeten onderzoeken hoe groot de kans is dat we hier inderdaad een lagere top hebben gemaakt.

  • De AEX index is onder het 61,8% Fibonacci niveau op 333 gebleven dat ik gisteren nog in de daggrafiek had staan. Wilt u dat nog eens zien dan moet ik u verwijzen naar de historie waar u de analyse van gisteren nog kunt vinden. In de grafiek van vandaag heb ik namelijk nieuwe Fibonacci lijnen geplaatst om vast te kunnen stellen waar de komende tijd de belangrijke punten liggen. Het 61,8% niveau van deze nieuwe groep Fibonacci lijnen gaat een grote rol spelen. Komt de index binnenkort onder dat punt dat op 317 ligt dan kunnen we uitgaan van een voortzetting van de daling naar 307 en mogelijk lager. Zolang we boven 317 zijn bestaat de kans dat de markt een hogere bodem maakt waardoor de kans op een stijging naar lijn n' aanwezig blijft. Vandaag zijn we net boven het 23,6% Fibonacci niveau gebleven, maar dat ziet u beter in de uurgrafiek. Gaat u met me mee?

  • Dat 23,6% niveau ligt rond 326,4. We kwamen er niet doordat we steun vonden van de stippellijn die ik door vorige toppen heb getrokken, maar eigenlijk was dat het eerste richtpunt op grond van de Fibonacci theorie. Het 23,6% heeft in die theorie eigenlijk geen belangrijke functie, meestal bedraagt een correctie daar 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande beweging. Dalingen worden het afgelopen jaar soms echter al heel snel opgevangen en daardoor is het 23,6% niveau een grotere rol gaan spelen. We zijn dus nog boven dat niveau gekeerd en moeten inschatten hoe groot de kans is dat het bij deze kleine daling blijft. We nemen daarvoor de stap naar de 15min grafiek.

  • Hier vinden we, om het lekker ingewikkeld te maken, weer andere Fibonacci lijnen. Het zijn de lijnen over de laatste daling, aan de hand waarvan ik het herstel vanaf 327 kan beoordelen. U ziet dat de index bij het 38,2% niveau is gekeerd. Dat is geen toeval, het is de reden dat ik deze methode veelvuldig gebruik. Dit keerpunt betekent dat er een grote kans is dat de correctie op de voorgaande daling voorbij is, maar helemaal zeker weten we dat pas als we onder 327 zakken.

  • Omdat de Amerikanen soms -alsof het afgesproken werk is- op momenten dat ons de moed in de schoenen is gezakt welgemoed naar boven gaan wil ik ook rekening houden met de mogelijkheid dat we toch nog hogere niveaus op gaan zoeken in deze grafiek. Daarom heb ik de Fibonacci lijnen maar laten staan. We hebben morgen in het kanaal ww' een handig korte termijn kanaal. Komen we boven lijn w' dan gaan we opnieuw proberen boven 328,9 te komen, blijven we in of onder het kanaal ww' dan verloopt alles zoals het na een 38,2% correctie hoort te verlopen. Dit is een verzekering die je tegenwoordig wel in moet bouwen in je analyses, hou altijd rekening met een tegenovergestelde beweging en stel daarvoor de criteria vast. Een stijging boven het 61,8% niveau op 330,1 zou een vervolg naar 332 inhouden, dat is het belangrijkste gegeven.

Resumerend:  

De AEX index is vandaag uit het stijgend kanaal t't" gebroken. Door ervaring wijs geworden ga ik er nog niet voetstoots van uit dat dit inhoudt dat we een lagere top in de daggrafiek hebben gezet en de daling nu zullen vervolgen, al behoort dat wel tot de mogelijkheden. Ik wacht voor ik dat definitief zeg op bewijs en het bewijsmateriaal moet een daling onder het 61,8% niveau op 317 in de daggrafiek zijn. Gedurende de tijd dat we boven dit punt zijn kan er zowel een verdere stijging als een daling uit het vat rollen, al is de daling onder het kanaal eigenlijk wel een verkoopsignaal. Ik wil u echter herinneren aan de uitbraak uit de stijgende wig tt' die we op 31 augustus zagen. De daling duurde toen welgeteld één dag voor we weer naar boven gingen. Morgen zou dit scenario zich bij wijze van spreken kunnen herhalen, ik hou daar voor alle zekerheid ook maar rekening mee. In eerste instantie kunnen we morgen op lijn w' in de 15min grafiek letten. Komt de index boven die lijn dan volgt een poging om boven 328,9 te komen. We hebben gezien dat voor de index in geval van succes bij deze poging het belangrijkste punt op 330,1 ligt, boven dat punt volgt een aanval op de top van gisteren en mogelijk op lijn t". Een daling is vanwege het keerpunt op het 38,2% niveau in de 15min grafiek eigenlijk het meest logisch. Daarvan komt het als we morgen netjes onder de lijn w' blijven. Omdat ik in deze onzekere markt kort op de bal wil spelen leg ik het eerste richtpunt voor die daling op 323 neer, het volgende Fibonacci niveau in de daggrafiek.

En dan nog dit.... 

Denkt u bij het aangaan van een transactie wel eens aan het moment waarop u gaat verkopen? Het bepalen van het juiste verkoopmoment is uiterst belangrijk en toch besteden beleggers er over het algemeen minder aandacht aan dan aan het vaststellen van het goede aankoopmoment. Uw winst, vooropgesteld dat u winst maakt natuurlijk, hangt af van uw strategie. Het moment waarop u de transactie aangaat is daarin natuurlijk belangrijk, maar het is zeker zo belangrijk om op het juiste moment winst te nemen. Dat moment hangt af van uw strategie. Zo ken ik beleggers die hun winsten letterlijk bijeen schrapen door een veelvoud van kleine trades. Anderen gebruiken de daggrafiek en blijven op basis daarvan zo lang mogelijk in hun belegging. Daartussen zitten nog vele mogelijkheden, u zult voor uzelf een strategie vast moeten stellen die op een zodanige manier bij u past dat u zich er lekker bij voelt en geniet van een goede nachtrust. Een van de mogelijkheden is die waarin je werkt met koersdoelen, bijvoorbeeld de doelen zoals ik die op deze site bepaal. Bereik je zo'n doel dan stap je uit, je kunt dat eventueel met een deel van de positie doen waardoor de rest nog door blijft lopen. Een alternatief is het om zolang mogelijk te blijven zitten en te wachten op patronen die aangeven dat je eruit moet. Grafieken lenen zich daar uitstekend voor. Nog een andere mogelijkheid is om het moment van uitstappen steeds op te schuiven met de toenemende waarde van uw belegging, zodat u een deel van de winst als het ware voor uzelf vastzet. U ziet dat er mogelijkheden te over zijn om het verkoopmoment te bepalen. -Ad-

Naar boven