ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurshandel heeft vandaag een rode candle opgeleverd, die schuin boven zijn voorganger ligt. Het patroon is een dark cloud cover, al moet ik erbij zeggen dat het geen krachtig patroon is omdat het slot van de candle van vandaag maar licht onder het slot van gisteren ligt. Hoe lager zo'n slot ligt hoe sterker dit toppatroon is, we dus niet al te zeker van de negatieve implicaties zijn.

  • Wat wel een duidelijk minpunt voor de AEX is, is de divergentie tussen MACD histogram en index. De indicator heeft een korter staafje in het staafdiagram gemaakt waardoor er definitief een lagere top is ontstaan en we kunnen spreken over divergentie met de index die op hetzelfde moment wél een hogere top maakte. Dit kan de voorbode zijn van een daling.

  • De index is nog steeds onder het 61,8% Fibonacci niveau dat rond 333 ligt, maar veel scheelt het niet meer. De hoogste koers was namelijk 332,53 en we hebben het niveau, dat samenvalt met de EMA200, dus vrijwel bereikt. Dit hoeft een eventuele start van een daling niet meer in de weg te staan.

  • We naderen inmiddels de onderkant van het kanaal t't" dat we ook in de daggrafiek zien. In die daggrafiek ligt de lijn rond 331, bij een slot onder dat punt zouden we morgen kunnen spreken van een uitbraak. Een trend is een trend tot het tegendeel bewezen is en daarom moeten we formeel uitgaan van een voortzetting naar boven. Gezien de divergentie in deze grafiek waar ik gisteren over sprak behoort een daling onder lijn t" absoluut tot de mogelijkheden.

  • De markt wilde vandaag echter nog geen beslissing nemen, we bleven de gehele dag in de smalle band 330,9-332,2. Er is een uitbraak uit deze band nodig voordat we meer kunnen zeggen over de richting die de koers gaat nemen.

Resumerend:  

In de daggrafiek heeft zich een patroon gevormd dat mogelijk een top weergeeft. Ik gebruik het woord mogelijk omdat het slot voor dit patroon eigenlijk wat te hoog lag, de index drong niet ver genoeg door in de vorige candle. Gevoegd bij het naderen van het 61,8% niveau hetgeen een potentieel keerpunt is en bij de divergentie in zowel dag- als uurgrafiek is er echter desondanks een gerede kans dat we morgen een daling in zullen zetten. De eerste stap die we daarvoor moeten zetten is een daling onder 330,9. Zo'n daling zou ons onder lijn t" in de daggrafiek brengen, die ligt morgen namelijk rond 331. Zolang we boven lijn t" zijn is er natuurlijk nog niets zeker, laten we ons daar wel van bewust zijn. De lijn kan ondanks de aanwijzingen voor een daling deze beweging altijd nog voorkomen.

En dan nog dit.... 

De Europese beurzen maken tegenwoordig meer dan vroeger het geval was tegelijkertijd scherpe bewegingen, het is interessant om na te denken over de vraag hoe dat komt. Indices zijn tegenwoordig meer dan ooit aan elkaar gekoppeld, de globalisatie heeft ook hier toegeslagen. Vele grote fondsen staan op meerdere beurzen genoteerd waardoor die beurzen in feite via onzichtbare draadjes aan elkaar gekoppeld zijn. Daarnaast zijn er indices die zich over een breed geografisch gebied uitspreiden en waarin fondsen uit vele landen vertegenwoordigd zijn, ook dit vormt een verbinding tussen de beurzen van de landen van oorsprong van die fondsen. Het is als het ware één groot netwerk van onderlinge verbindingen. Beurzen bewegen hierdoor over het algemeen synchroon. Gaan de grootste beurzen naar boven dan gaan ze allemaal, dat is ook de reden dat de Amerikaanse beurzen zo veel invloed op ons hebben. De mate van bewegen is natuurlijk niet altijd hetzelfde, zo kunnen valutabewegingen de onderlinge verhouding veranderen. Ook sterke bewegingen van onderliggende fondsen die maar op één beurs genoteerd zijn kunnen die verhouding wijzigen. Dit zorgt ervoor dat niet alle indices op hetzelfde moment dezelfde patronen hebben, de grafieken zien er net even anders uit en soms worden patronen niet afgemaakt vanwege bewegingen elders. De Europese beurzen volgen elkaar steeds nauwkeuriger. Dat heeft niet alleen met de gemeenschappelijke noteringen te maken maar ook met futures waar vanuit heel Europa in gehandeld wordt. Iedere Europese handelaar kijkt als de Amerikaanse aandelenmarkt gesloten is met een schuin oog naar de S&P futures en daarnaast wordt er in Europese futures gehandeld. Bij dit alles komt nog dat de grote beleggingsbanken, institutionele beleggers en pensioenfondsen overal vertegenwoordigd zijn en in de hele wereld handelen. Zij oefenen dus overal een vergelijkbare invloed op de markt uit, hetgeen ook weer bijdraagt aan het gelijk opgaan van de diverse indices. -Ad-

Naar boven