ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs heeft met de candle van deze week voortgeborduurd op de stijging boven het 61,8% Fibonacci niveau van twee weken geleden en is nu ook boven het 76,4% niveau gekomen dat eerder deze week nog een rol leek te gaan spelen. Dit houdt in dat vanuit de Fibonacci theorie bezien de kans op een beweging naar 366 groot is, daar een koers na het passeren van deze twee niveaus vrijwel altijd naar de bovenkant van de voorgaande beweging gaat. We noemen dat een 100% retracement.

  • Het enige element dat in deze weekgrafiek een stijging naar 366 voor de korte termijn nog in de weg kan staan is de lijn r', dat is de bovenkant van het kanaal rr'. Gaan we er van uit dat de Fibonacci theorie het bij het rechte eind heeft dan zou er een opwaartse uitbraak uit dit kanaal moeten volgen, een alternatief is dat de index binnen het kanaal rr' blijft en op die manier voort blijft modderen.

  • Binnen het kanaal rr' is in de daggrafiek -zoals de regelmatige bezoeker weet- al enige tijd een stijgende wig te zien, die wordt gevormd door de lijnen x en r'. Een stijgende wig loopt meestal uit op een daling en dat gegeven is dus in strijd met het Fibonacci doel 366. De index zou volgens de theorie van de wig de bovenkant aan moeten tikken en dan aan de onderkant door de lijn x moeten zakken. Het resultaat van de theorieën stemt dus niet overeen en wat het uiteindelijk op gaat leveren is dus geen uitgemaakte zaak.

  • Het ziet er gezien de groene candle van vandaag in ieder geval wel naar uit dat we naar de lijn r' zullen gaan, al kun je aan de hand van de uurgrafiek daar ook je bedenkingen bij hebben.

  • Behalve de steunlijn q die ik door de laatste bodems getrokken heb is er namelijk ook nog een lijn door de toppen getekend, het gaat om de lijn s. De lijnen s en q lopen naar elkaar toe hetgeen aangeeft dat de stijging wat moeizamer verloopt, het heeft eveneens de vorm van een stijgende wig.

  • Verder wijkt het gedrag van de indicator onder de grafiek af van dat van de index, we zeggen dan dat de indicator divergeert met de graadmeter. Die laatste stijgt namelijk en levert een stijgende lijn op terwijl langs de toppen van de indicator een dalende lijn te trekken is. Dit verschijnsel -divergentie tussen index en MACD histogram- is in het verleden vaak een goede aankondiging van een daling geweest, maar tegenwoordig minder betrouwbaar. Ik vertrouw er niet voldoende op om al uit te gaan van een daling. Zou de index verder stijgen dan komt de indicator namelijk gemakkelijk boven de rode lijn, het is het afgelopen jaar al vaker gebeurd dat divergentie op deze manier vanzelf verdween.

  • In de grafiek leidt iedere stijging nog steeds tot een hoger geplaatste top en iedere daaropvolgende daling tot een bodem op een punt boven de vorige bodem. Dit is het belangrijkste en ook eenvoudigste kenmerk van een stijgende trend, tot dat mechanisme doorbroken wordt is een vervolg naar boven het meest waarschijnlijk.

  • De index zal in dat scenario dus boven de lijn q moeten blijven en door de lijn s heen moeten breken. De lijn s in de uurgrafiek en de lijn r' in de daggrafiek liggen niet ver van elkaar af. Lijn s ligt maandag op 355,3 terwijl lijn r' rond 356,5 ligt, breken we door lijn s dan gaan we ongetwijfeld naar de lijn r'.

  • Er is als alternatief voor de lijn s nog een andere lijn te tekenen, het gaat om de lijn t. Ik heb hem voorlopig in een onopvallende kleur getekend omdat het nog niet zeker is wat de index met de lijn gaat doen. De lijn loopt niet door de top van vandaag, maar langs de lichamen van een aantal candles, een door veel analisten gebruikte methode die ervan uitgaat dat de lichamen van de candles het belangrijkst zijn en de uitschieters niet relevant. Ik volg zowel de lijn t als de lijn s, maar ik vind de lijn s het belangrijkst omdat die langs de contouren loopt. Die contouren zijn weer belangrijk voor mensen die geen candles gebruiken maar bars -verticale streepjes- waar lijnen normaal gesproken langs de uitersten worden getekend.

Resumerend:  

Het wordt volgende week letterlijk erop of eronder. De AEX nadert de lijn r' en zal daar aangekomen moeten kiezen voor een stijging naar 366 in lijn met de Fibonacci theorie of een daling overeenkomstig de grondregels van de stijgende wig. In de onderliggende uurgrafiek tekent zich ondertussen eveneens een stijgende wig af, hetgeen gecombineerd met de divergentie in diezelfde grafiek zou kunnen leiden tot een daling. Ik gebruik met nadruk de worden 'zou kunnen leiden' omdat er in de uurgrafiek een patroon van hogere toppen en hogere bodems staat. Dat patroon vormt de klassieke basis van iedere stijgende trend, zolang de graadmeter hieraan blijft beantwoorden moet ik als analist uit blijven gaan van een stijging. De stijgende wig en de divergentie maken me echter wel alert en bewust van het feit dat de kans op een omkeer groter wordt. Er zijn een aantal punten die we maandag in de gaten moeten houden, om te beginnen is dat de lijn q. Voor de tijd dat we boven die lijn zijn ga ik uit van een stijging en een mogelijke opwaartse doorbraak van lijn s. Zo'n doorbraak maakt het de beurs dan mogelijk zich naar de lijn r' op 356 te begeven. Komen we onverhoopt onder lijn q dan hou ik in eerste instantie de steun op 352,2 in het vizier. Daar ligt de laatste bodem en een daling onder dat niveau zou een breuk in het patroon van opvolgend hogere bodems betekenen, het zou inhouden dat we naar de lijn x op 351 in de daggrafiek zouden gaan. Maar goed, laten we maar afwachten wat er gebeurt en niet koffiedik kijken. Als de kopers het nog even volhouden komen we volgende week bij de lijn r' aan en wordt het pas écht spannend. De beurs heeft dan een belangrijke knoop door te hakken. -Ad-

En dan nog dit.... 

Een expert is iemand die binnen een beperkt vakgebied
alle mogelijke fouten heeft gemaakt.

 

Naar boven