ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index leek vandaag naar boven uit het kanaal nn' te breken, maar bleek bij het sluiten van de markt zo ongeveer op de lijn n' te staan. Er is dus nog geen sprake van een uitbraak, slechts van een uitbraakpoging die niet succesvol was. De index is desondanks wel gestegen ten opzichte van gisteren, zoals we aan de groene kleur van de candle kunnen zien. We zullen echter tot morgen moeten wachten vooraleer we weten of het daadwerkelijk van een uitbraak gaat komen of dat het bij deze poging blijft.

  • Het MACD histogram is boven de dalende rode lijn gekomen, een stukje van de divergentie waar ik gisteren over sprak is dus door de stijging van vandaag weggewerkt. U ziet dat divergentie bij het huidige marktsentiment geen beletsel voor een stijging hoeft te zijn. Ik heb een rode stippellijn door de vorige top getrokken, daar zal de indicator doorheen moeten om ook het laatste restje divergentie weg te werken. Zou er morgen een kleiner staafje in de indicator ontstaan dat betekent dat een top onder die rode stippellijn, waardoor er nog steeds sprake zou zijn van divergentie en dientengevolge van een mogelijke top. Tot dat lagere staafje er staat kan de index ondanks de huidige divergentie zoals vandaag bleek toch omhoog, deze indicator is vanwege omstandigheden waar ik verderop op in ga minder betrouwbaar.

  • Gisteren zagen we al dat er in de lijngrafiek wel gesproken kan worden van een uitbraak, die uitbraak is door de lichte stijging van vandaag nog wat duidelijker geworden. We moeten zeker rekening houden met de mogelijkheid dat we verder stijgen.

  • Die indruk is ook onontkoombaar als je naar de uurgrafiek kijkt en bestudeert hoe de snelle stijging vanaf vrijdag tot stand is gekomen. De index kreeg sinds vrijdagmiddag tot drie keer toe te maken met een korte zodanig grote instroom van geld dat de index erdoor naar boven schoot. Vrijdag lag dat aan een soortgelijke beweging van de Amerikaanse beurzen, gisteren en vandaag aan snelle onverwachte stijgingen die zich voordeden in de S&P futures. Er zijn een of meer krachtige beleggers in de markt die in staat zijn om zowel de Amerikaanse indices als de S&P futures van het ene op het andere moment binnen korte tijd fel te laten stijgen. De manier en de momenten waarop zij handelen getuigen van grote kennis van de markt, ik heb daar in zekere zin bewondering voor. De manier waarop vele beleggers erdoor op het verkeerde been worden gezet is namelijk zonder meer indrukwekkend te noemen, dat komt door de uitstekende timing van deze acties. Het is verstandig de komende dagen met dit soort onverwachte bewegingen rekening te houden, dat is het spel dat op dit moment op de beurs wordt gespeeld. Het staat helemaal los van olieprijs, euro/dollar verhouding, renteniveau, economisch nieuws of wat dan ook en is slechts gebaseerd op een uitstekend werkende techniek om door een juiste impuls een zodanige beweging te laten ontstaan waarmee de markt zichzelf vervolgens als het ware voedt. Zolang dit spel succesvol blijft zullen we het blijven zien, daarom ben ik ook zeer nieuwsgierig naar het Amerikaanse slot van vanavond. 

  • Op dit moment, iets na 18.30u, kennen alle Amerikaanse indices weer zo'n gemeenschappelijke snelle stijging, aan de gelijktijdige beweging is duidelijk te zien dat hier sprake is van een vakkundige coördinatie. De verkopers worden door deze korte zware druk die op alle fronten en in alle indices exact tegelijk plaats heeft duidelijk overdonderd. Ik teken erbij aan dat er een groot gevaar aan verbonden zit als een beurs puur op basis van dit soort druk naar boven gaat. Mislukt het om wat voor reden dan ook dan zijn de druiven zuur en kan een zeer scherpe daling het gevolg zijn. Op de beurzen is echter alles toegestaan, het zou me zelfs niet verbazen als er overheidsinstanties achter dit soort bewegingen schuilen. Interventies in de valutahandel zijn een bekend gegeven, interveniëren in de aandelenhandel is maar een kleine stap verder.

  • Er is door dit alles een nieuwe steunlijn gevormd, de lijn r die parallel aan de lijn p loopt. Zolang de index boven lijn r blijft moet de blik naar boven gericht zijn.

  • Er is bij de rode pijl wel een stevige divergentie ontstaan, deze divergentie zorgde ervoor dat de markt een stapje terug deed. Of dit ook kan zorgen voor een blijvende top kan ik in het licht van de sturing die de index ondervindt niet zeggen.

  • In de grafieken staat ook nog een niet gesloten gap dat een rol speelt in de analyse. Het feit dat we vandaag niet naar dat gap teruggekeerd zijn en dus geen poging hebben gedaan het te sluiten maakt het in theorie een runaway of measuring gap dat halverwege een totale beweging optreedt. Het korte termijn koersdoel zou volgens deze theorie rond 340 liggen. 

  • Het gap moet echter wel een keer gesloten worden, de ervaring leert ons dat dat in vrijwel alle gevallen gebeurt. De index komt dus nog een keer op koersniveaus tussen 331 en 332,5 terug, al is niet te zeggen wanneer dat zal zijn.

  • Ik gebruik daarom de lijn r als richtingaanwijzer. Boven die lijn blijft de markt stijgen, onder die lijn wordt het gap gesloten.

Resumerend:  

De beurzen staan onder invloed van goed gecoördineerde acties van een of meerdere krachtige beleggers die in staat zijn in korte tijd zoveel opwaartse koersdruk te genereren dat de markt er als geheel niet meer omheen kan. Wie die beleggers zijn is niet te zeggen, maar de invloed blijkt de afgelopen dagen onmiskenbaar uit de koersontwikkelingen. De AEX kent korte periodes van snelle stijgingen, gevolgd door momenten van consolidatie. Er wordt ondanks de snelle stijging geen winst genomen, dat wijst op activiteiten van lange termijn beleggers. De AEX index heeft door deze sturing vandaag geprobeerd naar boven uit het kanaal nn' te breken, maar dat is niet gelukt. Toch moeten we op grond van de tactisch uiterst slim opgebouwde opwaartse druk die uitbraak niet voor onmogelijk houden. De technische analyse schrijft weliswaar voor dat je bij het bereiken van de bovenkant van een kanaal niet uit moet gaan van een uitbraak, maar ik kan mijn ogen niet sluiten voor het geweld dat in de markt op zorgvuldig gekozen momenten wordt ontketend. Dit geweld kan -mits ook na vandaag toegepast- op een gegeven moment tot een uitbraak leiden. Het zal onder meer afhangen van de diepte van de geldbuidel van de interveniërende partijen. Ik kan dat niet overzien en gebruik daarom morgen de lijn r die morgen bij de opening op 335,6 ligt. Blijft de index boven die lijn dan stijgt de kans op een doorbraak aanzienlijk en kunnen we in eerste instantie naar 340 of hoger, komen we onder dat punt dan gaan we naar 331  of lager om het gap van gisteren te sluiten.

En dan nog dit.... 

Het bedrijfsleven zal de komende weken weer kwartaalcijfers bekend maken en daarbij zult u niet alleen de begrippen winst/verlies en netto cashflow tegenkomen, maar ook termen als ebitda en afgeleiden daarvan. Ebitda is een afkorting van de term 'earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation', oftewel opbrengsten voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (overdragen, aflossen) van goodwill. Bedrijven permitteren zich nogal wat vrijheid bij het uitdrukken van de winst. Naast het heldere begrip nettowinst- of verlies, oftewel het bedrag dat overblijft wanneer alle uitgaven zijn afgetrokken van alle inkomsten, gebruiken veel ondernemingen termen als ebitda om de aandacht afleiden van het nettoresultaat. Een bedrijf dat zwaar gebukt gaat onder rentelasten of flink moet afschrijven op slechte investeringen legt liever de nadruk op de ebitda cijfers omdat deze vervelende posten daarin buiten beschouwing kunnen worden gelaten en de resultaten met name naar de belegger veel positiever kunnen worden gepresenteerd. Het is een alom geaccepteerde manier om u als belegger op een dwaalspoor te brengen. U doet er beter aan in het cijfermateriaal naar "oude" begrippen als winst en netto kasstroom te zoeken, al betekent dat in sommige gevallen wel dat u diep zult moeten graven. -Ad-

Naar boven