ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amerikaanse verkiezingen moeten vandaag nog plaats vinden en de uitslag is uiterst ongewis, maar de Nederlandse beurs laat een stijging van bijna 1% zien. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik dit moet interpreteren, want het is van elke logica ontbloot. Dat is ook de reden dat ik mijn analyse vandaag wat later plaatste, ik wilde er even over nadenken. Beurzen schuwen normaal gesproken elk risico, maar dat is de laatste dagen anders. De enig mogelijke verklaring is dat de Amerikaanse beurzen als wapen worden gebruikt om de Amerikaanse verkiezingen in een voor president Bush gunstige richting te duwen, op een andere manier kan ik het niet zien. De Europese beurzen waar de meerderheid van de partijen gebaat is bij hogere koersen volgen natuurlijk dankbaar. Een andere mogelijkheid is dat het gaat om pure speculatie, maar dan zijn de kopers van vandaag eerder gokkers dan verstandige beleggers te noemen. Feit is dat de index verder van de lijn c is weggelopen, die heb ik daarom een wat minder opvallende kleur lichtgrijs gegeven als teken dat de lijn geen functie meer heeft. De enige lijn die de stijging nu nog zou kunnen blokkeren is de lijn e'.

  • De stijging heeft ook in de daggrafiek een belangrijke beweging veroorzaakt, hier is de lijn n' gebroken. Deze lijn n' is de bovenkant van het kanaal nn' waarin we ons het hele jaar al bevinden, als u daar meer over wilt lezen kunt u daarvoor via de link historie in de analyse van afgelopen vrijdag terecht. De doorbraak van deze lijn is van groot belang, al is het van een nog groter belang of er vrijdag in de weekgrafiek ook sprake zal zijn van een doorbraak. De beurs heeft hierop en op een voor de beurs gunstige ontwikkeling in de VS -de herverkiezing van president Bush- al een voorschot genomen. Weg is de voorzichtigheid die de beurs normaliter kenmerkt, die voorzichtigheid is vervangen door opportunisme. Of het verstandig was zal morgen en de dagen erna moeten blijken. Meestal blijft een beurs op een weerstand hangen tot het nieuws er is, dit keer loopt men er op vooruit.

  • De doorbraak plaatst me wel voor een dilemma omdat ik na zo'n uitbraak theoretisch uit moet gaan van een vervolg naar boven. Begin oktober zagen we echter precies hetzelfde en dat zou morgen bij wijze van speken weer kunnen gebeuren. Slaagt men er bijvoorbeeld weer niet in om de stemmen correct te tellen -het lijkt in dat opzicht wel een derdewereld land- dan kan de stijging van korte duur zijn. De andere kant van de medaille is dat de index net zo goed naar boven kan spuiten als reactie op de uitslag. De meest recente toppen rond 335 en 339 vormen weerstand. De eerste is de interessantste, zou de index hier namelijk toppen dan ontstaat een lagere top en dat zou in tegenspraak zijn met de uitbraak van vandaag.

  • Ook wetenswaardig is dat net onder 335 het 76,4% Fibonacci niveau ligt. Over het algemeen speelt dit niveau geen rol, maar dat is de laatste tijd anders. Correcties zijn al ettelijke malen beëindigd bij het 76,4% niveau terwijl eigenlijk alleen het 38,2%, 50% en het 61,8% niveau een rol zouden moeten spelen. Theoretisch zouden we na het passeren van het 61,8% niveau een 100% retracement naar 339 moeten gaan maken, maar dat is nu dus niet geheel zeker. Op dit moment heb ik dus niet veel houvast aan deze methode.

  • Vermeldenswaard is verder de divergentie tussen MACD histogram, de uit staafjes bestaande indicator onder de grafiek, en de index. De index stijgt de afgelopen dagen naar nieuwe toppen, maar de indicator volgt dit niet en stijgt maar nauwelijks. Technisch gezien zou dit de voorbode voor het ontstaan van een top moeten zijn, maar ook divergentie laat me de laatste tijd regelmatig in de steek. Dit is eigenlijk een stijging die tegen de theorie in gaat.

  • Nog zo'n theorie waar we tegenin gaan is dat een daling onder een trendlijn gezien moet worden als een korte termijn verkoopsignaal. Er werd na de daling onder lijn h een lijn parallel aan lijn h gevormd, lijn j,  waarmee de index gewoon de stijging voortzette. Dat effect zien we ook niet voor het eerst, ik heb het begin dit jaar de naam opvolgende trendlijn meegegeven. De markt legt zich niet neer bij een daling, maar zet deze meteen om in een stijging met dezelfde hellingshoek. Even later zijn we zelfs weer boven lijn h gekomen waardoor de naam korte breuk eveneens van toepassing is op het koersverloop.

  • Een ander technisch fenomeen waarmee wordt gespot is de stijgende wig. Dit patroon, in eerste instantie gevormd door de lijnen h en i en later door j en i, leidt over het algemeen tot een daling. Vandaag werd dat gelogenstraft, u ziet dat al mijn gereedschap me zo ongeveer uit handen geslagen is, het werkt niet meer.

  • We hebben dus de stijgende trend vast gehouden en dat houdt in dat de beurs een stijging morgen als de meest waarschijnlijke optie ziet, zij heeft daar ook in geïnvesteerd met de stijging van bijna 1%. Zolang we boven lijn j blijven moeten we uitgaan van een vervolg naar boven, zeker nu alle instrumenten die op een daling wezen bot zijn geworden door de stijging die gewoon doorliep.

Resumerend:  

De AEX index is vandaag opnieuw door de lijn n' gebroken, de bovenkant van het kanaal nn' waarin we ons al het hele jaar bevinden. Dit gebeurde in de maand oktober al een keer eerder, maar die uitbraak werd toen snel teruggedraaid waardoor er aan het eind van de week in de weekgrafiek geen sprake meer was van een uitbraak. De manier waarop de uitbraak vandaag tegen een aantal technische factoren als een stijgende wig, een daling onder een trendlijn en divergentie in tot stand kwam is bijzonder. Het geeft aan dat de beurs erg graag naar boven wil. Men is daarvoor ook bereid het risico te nemen dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen morgen een daling te zien zal geven, de kopers van vandaag lopen al vooruit op een voortzetting van de stijging. De beweging van morgen zal van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen afhangen, al heeft de gedrevenheid van de beurs wel getoond dat beleggers zullen proberen hoe dan ook een stijging te bewerkstelligen. Ik wil u drie belangrijke grenzen meegeven, namelijk de waardes 332,5, 335 en 339. Op 335 ligt de eerstvolgende weerstand. Blijven we onder dat punt dan ontstaat een lagere top en kan de uitbraak net als die van begin oktober een valse uitbraak worden. Een daling onder lijn j rond 333 en lijn i rond 332,5 zou een bevestiging hiervan vormen. Mijn eerste doel wordt dan de onderkant van het maar deels gesloten gap op 327,7. Komen we boven 335 dan ligt op 339 de eerstvolgende barrière, dat wordt dan mijn eerste richtpunt.

En dan nog dit.... 

Moet een belegger maatschappelijke ontwikkelingen in zijn overwegingen meenemen, dat is een vraag waarvoor ik me door het ontbreken van een koersreactie op de moord op Theo van Gogh op de beurs vandaag gesteld zag. De aandelenbeurs is ofwel van mening dat dit niet hoeft of vindt de tragische moord geen relevante maatschappelijke ontwikkeling, dat is de conclusie die we uit de koersbeweging van vandaag kunnen trekken. Met beide overwegingen ben ik het oneens.

We leven in een democratisch land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Die vrijheid van meningsuiting staat onder druk, je kunt over bepaalde onderwerpen zoals vandaag door de moord op Van Gogh nogmaals bleek je mening niet meer geven zonder dat je het risico loopt om het leven te worden gebracht. Ik bespeur hierop allerlei soorten reacties die uiteenlopen van pure agressie jegens bepaalde bevolkingsgroepen tot berusting en gelatenheid. De stemming onder de bevolking -toch al onder druk vanwege de sombere vooruitzichten- wordt er in ieder geval niet beter op. Menigeen is somber gestemd als het gaat om de eigen toekomst en die van de maatschappij. Het is niet bepaald een stemming waarbij mensen met het zicht op de feestdagen hun portemonnee eens flink open gaan trekken om mooie cadeaus voor elkaar te kopen, het vormt eerder aanleiding om de hand op de knip te houden. De omzet in de maand november en december is voor menig winkelier van levensbelang, alleen al de dreiging van lagere omzetten zou de belegger tot nadenken moeten stemmen. -Ad-

Naar boven