ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand oktober ligt achter ons, een maand die in de maandgrafiek net als september voor een lange rode candle gezorgd heeft. Voor hen die van percentages houden kan ik melden dat de AEX-index ten opzichte van het slot van vorige maand 19,2% ingeleverd heeft. Hiermee is het wederom een zwarte beursmaand geweest. Dit geldt overigens niet voor iedereen, zij die op een daling speculeerden hebben een uitstekende maand achter de rug.

  • In de grafiek ziet u dat de afdaling van deze maand ons ruim onder het 76,4% Fibonacci niveau gebracht heeft. In de Fibonacci theorie geldt dat de voorgaande beweging in zo'n geval meestal geheel gecorrigeerd wordt, hetgeen in het onderhavige geval leidt tot de verwachting dat we de waarde 218 nog zullen gaan zien. Dat hoeft overigens niet direct de komende maand te gebeuren, er kunnen eventueel nog maanden overheen gaan voor het zover komt. Waar ik heen wil is dat we er of er nu een stijging of een daling komt de komende maanden steeds die waarde 218 in onze gedachten moeten houden als punt waar we op een zeker moment zullen aanlanden.

  • Ga ik af op de candle die deze week is ontstaan dan zullen we de gang naar 218 niet op korte termijn maken. Deze candle omvat het lichaam van zijn voorganger en heet in de candlestick techniek een engulfing bullish line. Het is een potentieel omkeerpatroon. Er moet voordat we erop aan kunnen dat het om een bodem gaat wel een volgende groene candle volgen waarmee de omkeer bevestigd wordt. Dat heeft volgende week dus mijn aandacht.

  • De AEX is vandaag in tegenstelling tot mijn verwachting gestegen. Het potentiële omkeerpatroon waar ik gisteren over sprak werd niet bevestigd en het grijs getekende 76,4% Fibonacci niveau van de daling 275,7 - 231,5 waar de index gisteren weerstand ondervond werd vandaag alsnog gepasseerd. Het geeft ruimte voor een stijging naar 275,7, waar een vorige top en het 23,6% van de daling 416,28 - 231,5 vrijwel samen vallen en gezamenlijk weerstand kunnen vormen. 

  • Die top is overigens van belang omdat het de laatste top was uit een patroon van elkaar opvolgende lagere toppen. De trend is per saldo dalend zolang dat proces van stijgingen die op steeds lager liggende punten eindigen niet doorbroken wordt.

  • Mocht 275,7 uitgenomen worden dan wordt het 38,2% Fibonacci niveau rond 302,1 het volgende richtpunt, zo vermeld ik er voor alle zekerheid bij. Je weet het bij alle positieve geluiden die je om je heen hoort maar nooit.

  • Ik heb me vandaag voortdurend afgevraagd waar toch dat positieve sentiment ineens vandaag kwam. Een lezer opperde de mogelijkheid dat het om window dressing gaat, maar dat fenomeen zie je normaliter alleen aan het eind van een kwartaal of een jaar. Is dat aan het eind van de oktobermaand het geval dan moet de paniek wel heel groot zijn bij institutionele beleggers. Een andere reden kan de stelling zijn dat november en december altijd goede beursmaanden zijn, beleggers zouden hier een voorschot op nemen. De koersen van aandelen zijn inmiddels zo laag dat het niet anders meer kan dan omhoog, is een ander veelgehoord argument. Ik heb daar mijn vraagtekens bij. Laten we eerst de aankopen rond de feestdagen en de daaropvolgende kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven maar afwachten, dan weten we pas echt waar we aan toe zijn. Aan de macro-economische cijfers kan de stijging in ieder geval niet liggen, die waren deze week werkelijk dramatisch slecht. Het is in dit opzicht dus een raar moment om een draai te maken zoals de weekgrafiek die nu aangeeft. Afijn, laten we het koersverloop volgende week maar eens aankijken en zien of de engulfing bullish line bevestigd wordt, dan weten we meer. Aan de hand van de daggrafiek kunnen we ons in ieder geval op 275,7 richten.

  • Bestuderen we echter de daggrafiek met Bollinger Bands dan is een voortzetting naar 275,7 ineens niet zo vanzelfsprekend meer. De beursindex is precies op de middellijn gesloten en die mag geacht worden weerstand te vormen. Aanstaande maandag zal vanwege deze slotstand direct al blijken of deze weerstand intact blijft of doorbroken wordt. 

  • Zouden we dalen ten opzichte van het slot van vandaag dan kan op grond daarvan een nieuwe neerwaartse beweging volgen, ofschoon we daar pas bij een stand onder de laatste twee candles zeker van zouden kunnen zijn. Het gaat om een stand onder 253.

  • Komen we uit boven het slot van vandaag dan geeft dat in deze grafiek ruimte tot de bovenste lijn, dus ruim boven 275,7.

  • De uurgrafiek spreekt klare taal. De stijging boven het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 275,7 - 231,5 is overtuigend, hier zou een stijging naar 275,7 uit voort moeten komen.

  • Het enige punt dat me niet lekker zit is het gegeven dat het gap dat afgelopen woensdag tussen 244,4 en 249,4 ontstond open gebleven is. Ik heb de vaste gewoonte om in dit soort gevallen in mijn achterhoofd rekening te houden met een terugkeer naar het overgeslagen gebied, dat is deze keer niet anders. 

  • Een goede leidraad om te bepalen of we al dan niet terugkeren naar het gap is de stijgende trendlijn u. Zolang we boven deze lijn staan is van het sluiten van het gap geen sprake en blijft het wellicht zelfs open.

  • De laatste beursdag van deze maand werd net als gisteren gekenmerkt door een grote mate van strategisch handelen door met name kopende partijen. Op momenten dat dit nodig was, bij de lijnen s en t en horizontale weerstandsniveaus, werden er pardoes extra kooporders ingelegd. Het leek toeval, kijkt u echter -als u daarover de beschikking heeft- in de onderliggende 1 minuut grafiek dan zult u zien dat van toeval geen sprake was. De index kreeg bij herhaling op exact het benodigde moment een stevige duw naar boven, wat een pluim waard is voor hen die deze timing verzorgden. Het geeft de stijging net als de beweging van gisteren echter een kunstmatig karakter, op grond waarvan ik betwijfel of deze lang volgehouden zal kunnen worden. Eind augustus/begin september zagen we hetzelfde, u weet hoe het sindsdien verlopen is.
  • De kopers zetten om 17.28u de kroon op het werk door voor een doorbraak door de weerstand rond 266,2 te zorgen. Dat plaatst de doorbraak door dat niveau en het 76,4% niveau in de uurgrafiek ineens in een andere, minder positieve context. Je kunt natuurlijk beargumenteren dat beleggers zodanig optimistisch gestemd het weekend in gingen dat zij letterlijk tot de laatste seconde bleven kopen. In mijn ogen ging het grote spelers slechts om het aanzien van de dag, een aanzien dat uiteraard gediend was bij een doorbraak.
  • De voorlaatste candle geeft ons aanstaande maandag in ieder geval wel een uitstekend punt om de opening te beoordelen. Komen we onder het laagste punt daarvan, dus onder 264,4 dan dienen we te letten op het koersverloop ten opzicht van lijn u. Het koersverloop zou dan de vorm van een stijgende wig krijgen, met lijn u als onderkant. Een eventuele daling onder die lijn zou me alsnog van een daling naar het nog niet gesloten gap tussen 244,4 en 249,4 uit doen gaan.
  • Iedere stap naar boven leidt ons verder in de richting van de bij de dag- en uurgrafiek genoemde waarde 275,7.

Resumerend:

De maandgrafiek toont ons wederom een grote daling en tevens een stand ver onder het 76,4% niveau van de stijging 218 - 564. Dit billijkt de veronderstelling dat we geheel terug zullen keren naar 218, maar zegt niets over de termijn waarop dat kan gebeuren. In de weekgrafiek is een potentieel omkeerpatroon ontstaan dat zegt we niet op korte termijn naar 218 zullen gaan. Het beeld in dag- en uurgrafiek sluit hierbij aan, beide grafieken wijzen op een voortzetting naar 275,7. De daggrafiek met Bollinger Bands echter toont een slot op de middellijn van deze indicator, een lijn die als mogelijke weerstandslijn moet worden beschouwd. We zijn precies op dit punt gesloten, wat als voordeel heeft dat we aanstaande maandag snel weten waar we aan toe zijn. Stijgen we dan breken we door de weerstandslijn en gaan naar 275,7 of hoger. Dalen we daarentegen tot onder 264,4 dan ontstaat in de kwartiergrafiek een stijgende wig die wijst op een mogelijke daling, lijn u zou de onderkant van dat patroon worden. We dienen dan met het oog op een eventuele doorbraak scherp op deze lijn te letten. Zou zo'n doorbraak zich voordoen dan keren we alsnog terug naar het gap dat afgelopen woensdag tussen 244,4 en 249,4 open bleef. 

En dan nog dit...

Beste lezer,

De financiële crisis treft niet alleen het bedrijfsleven, maar heeft mij nu ook privé getroffen.

Na het opmaken van mijn inkomsten en uitgaven van de afgelopen 12 maanden blijk ik iets te ruim te hebben geleefd en teveel luxe artikelen te hebben gekocht, waardoor mijn schuldenlast aanzienlijk is opgelopen. Om naast het aflossen van de opgelopen schuld ook het hoofd boven water te kunnen houden ga ik enkele van mijn persoonlijke bezittingen verkopen middels een soort "garage sale".

Dit weekend begin ik met de eerste verkoopdagen. Alle bezittingen zijn inmiddels buiten uitgestald, daar is een foto van gemaakt die u hieronder ziet. Als u iets ziet dat u nog bruikbaar lijkt en u heeft daar belangstelling voor, mail me dan of kom dit weekend even langs.

Met vriendelijke groet,

Ad Nooten

(Met dank aan Hein)

 

(geplaatst vrijdag 31 okt 2008, 21.17u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 okt 09.15u: Laatste dag van hectische maand

31 okt 10.00u: Driehoek AEX na strijd bulls - bears

31 okt 11.00u: AEX-index vond steun rond 253

31 okt 12.00u: Tactisch spel overtuigt me niet

31 okt 13.15u: Tactiek nog steeds toegepast

31 okt 14.00u: AEX-index door top van vanmorgen

31 okt 15.15u: Graadmeter met kracht naar boven

31 okt 16.15u: Doorbraakpoging 76,4% geslaagd

31 okt 17.00u: AEX ter hoogte van laatste top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven