ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag de laatste dag van de maand, daarom begin ik deze analyse met de maandgrafiek. De lange termijn stijgende trend is zoals u ziet nog altijd intact. Daar we ons boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2000 - 2003 bevinden is het 76,4% niveau rond 590 het eerst in aanmerking komende koersdoel. Dit lange termijn koersdoel blijft intact zolang we ons boven lijn g bevinden.

  • Een eventuele vorming van een lagere top zou echter niet positief zijn, daarom is het van belang dat we de stijging vervolgen door zo snel mogelijk boven de laatste top rond 564 te geraken.

  • Momenteel lijkt er evenwel nog weerstand te liggen rond lijn e. We braken al eens eerder door deze lijn, een uitbraak die daarna een valse uitbraak werd. Nu proberen we het opnieuw, de komende maand moet blijken of we hiermee succes boeken.

  • De aandelenmarkt is in ieder geval optimistisch gestemd, wat te maken heeft met het rentebesluit van de Amerikaanse FED dat om 19.15u bekend wordt gemaakt. Beleggers verwachten een renteverlaging. Het is ook niet zo vreemd dat zij dit verwachten, FED-voorzitter Bernanke heeft zich tot dusverre de grote vriend van de financiële markten getoond die zijn makkers steeds te hulp schiet op momenten dat die dat nodig achten en hem daartoe onder druk zetten. Dat zal deze keer waarschijnlijk niet anders zijn, ook al zijn er zoals ik maandagavond schetste voldoende redenen om geen renteverlaging door te voeren. Dat laatste maakt het voor mij toch nog enigszins spannend.

  • Die spanning is er voor de aandelenmarkten niet, de AEX sloot met een winst van een half procent op het hoogste punt van de dag en toonde daarmee vertrouwen.

  • Om de stijgende trend voort te kunnen zetten is een beweging tot boven de top van afgelopen maandag rond 551,7 nodig, dat is dus een belangrijk getal. Een andere belangrijke waarde is de onderkant van de zijwaartse beweging van vorige week rond 542,1. Een daling onder dit niveau zou uiteraard negatief zijn, zeker in het licht van de beweging van vandaag.

  • Deze beweging straalt namelijk hoop uit, hoop dat we verder naar boven zullen kunnen gaan. De markt heeft de AEX namelijk weer dicht onder de middellijn van de Bollinger Bands gepositioneerd, een geringe stijging zou morgen al voldoende zijn om deze potentiële weerstand direct te nemen en zo een daling af te wenden. Blijven we echter toch nog onder de middellijn dan kan deze indicator en daarmee de beursindex in een dalende beweging belanden.

  • Er resteert op weg naar de op rond 551,7 die ik bij de daggrafiek noemde niet veel weerstand meer. De weerstand is namelijk beperkt tot de stippellijn rond 548,6 die eerder twee maal een drempel vormde en het 61,8% Fibonacci niveau dat daar een fractie boven ligt. Weet onze beursbarometer boven deze grenzen te komen dan vervolgen we onze weg naar 551,7.

  • Er kan evenwel ook nog een top rond die niveaus ontstaan, wat ons alsnog een daling zou kunnen doen inzetten. Het is dus zaak om niet zonder meer van een vervolg naar boven uit te gaan.

  • Een flink deel van de markt deed dat echter al wel, kijkt u maar eens naar lijn j die vanmiddag ontstond. Er werd flink gekocht door beleggers die in het rentebesluit van vanavond kennelijk geen risico zien. We eindigden op het hoogste punt van de dag doordat er tot in de slotveiling werd gekocht. De slotveiling is het domein van de grote beleggers, het zijn dus niet de minsten die vanmiddag in een vervolg naar boven investeerden.
  • Er zijn in deze grafiek onder de huidige koers een tweetal grenzen die bij opening direct relevant zijn, het gaat om de stippellijnen rond 546,8 en 544,6 die beiden bij een eventuele daling in potentie steunniveau kunnen worden. Komen we onder deze twee grenzen dan ga ik van een daling naar 543 of lager uit.
  • In deze grafiek ziet u ook de stippellijn rond 548,6 die als we naar boven zouden gaan relevant is voor het vervolg, deze lijn vormt immers zoals we zagen met het 61,8% niveau in de uurgrafiek een cruciaal beslispunt voor de markt.

Resumerend:

De aandelenmarkt heeft vandaag, met name vanmiddag, haar vertrouwen in FED-voorzitter Bernanke gedemonstreerd. De meerderheid van de markt gaat er gezien de stijging vanuit dat hij de rente vanavond zal verlagen, deze meerderheid kende geen angst om daar bij voorbaat al geld voor in de markt te steken. Vanavond zal uit het koersverloop in de VS blijken of dit een terechte keuze was of niet. Laat ik met het negatieve scenario beginnen. Komen we achtereenvolgens onder 546,8 en 544,6 dan zoeken we 543 op en is het zonder meer mogelijk dat we daarna ook lager gaan. Echt negatief wordt het zoals we in de daggrafiek zagen pas mochten we onder 542,1 komen. Zolang we morgen nog onder 548,6 zijn is een voortzetting naar boven nog niet zeker, eenmaal daarboven kunnen we echter naar 551,7. Dat is de top die we moeten breken om de stijgende trend verder vorm te geven.

En dan nog dit...

De verwachting dat de rente in de VS vanavond wederom verlaagd zal worden heeft de dollar bepaald geen goed gedaan, de euro is er namelijk sterker van geworden zoals u in onderstaande weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar van gisterenavond kunt zien.

  • Op 15 oktober jongstleden schreef ik dat er in de daggrafiek een inverted hammer was ontstaan, een candle die weerstand en een mogelijke top aangaf. Ik sloot echter een voortgang naar boven niet uit, het koersdoel $1,435 dat ik de keer ervoor noemde was immers nog niet bereikt. Bovendien tekende ik toen een lichtgrijze lijn met een vraagteken parallel aan lijn i in de veronderstelling dat de munt naar die lijn zou kunnen lopen. Dat blijkt inderdaad te zijn gebeurd, wat reden is om de lijn dit keer een blauwe kleur te geven. Het vraagteken heb ik nog laten staan omdat het nog onduidelijk is of de euro nog sterker zal worden ten opzichte van de dollar of wat terug zal vallen.
  • De euro heeft nog andere potentiële weerstand bereikt in de vorm van het 161,8% Fibonacci niveau van de voorafgaande correctie $1,428 - $1,402 van begin oktober. Hiermee bedoel ik dat de euro bij de recente stijging gemeten vanaf $1,428 61,8% van de genoemde daling gestegen is. Dit niveau vinden we rond $1,445. Stoot de euro door naar boven dan zou het 200% niveau rond $1,455 het volgende koersdoel voor de korte termijn worden, in welk geval de stijging vanaf $1,428 namelijk even groot zou zijn als de correctie $1,428 - $1,402.
  • Vormt de lijn met het vraagteken evenwel weerstand dan ontstaat het stijgend trendkanaal i-i' en volgt de komende tijd een correctie in de richting van lijn i. De eerste potentiële steunniveaus vinden we dan rond $1,428 en $1,402, respectievelijk de bovenkant en onderkant van de daling uit de eerste twee weken van oktober. Ik neem aan dat de valutamarkt vanavond na het rentebesluit van de FED de keuze zal maken tussen een verdere stijging of een daling met als gevolg de vorming van het blauwe trendkanaal. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen