ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag sloeg bij een deel van de markt de angst toe dat de FED morgen de rente in tegenstelling tot de algemene verwachting eventueel ook niet zou kunnen verlagen. Er is namelijk voldoende reden om de rente ongemoeid te laten, ik schreef daar gisterenavond al over. Verder droeg bedrijfsnieuws van onder andere UBS niet in positieve zin bij aan het sentiment en kwam het Amerikaanse consumentenvertrouwen onder verwachting uit. Deze cocktail zorgde voor een daling met 1% waardoor we teruggekeerd zijn in het gebied waar we vorige week verkeerden. De sprong van gisteren lijkt een vergissing van de markt te zijn geweest.

  • De laatste drie candles vormen een toppatroon met de naam evening star. Hoewel de drie candles voorafgaand aan dit patroon een zijwaarts beeld gaven is de algehele beweging sinds 22 oktober naar boven gericht, reden om dit mogelijke toppatroon serieus te nemen. Het kan gezien dit patroon om een top gaan, maar dan zal de aandelenmarkt dat morgen moeten bevestigen door middel van een daling.

  • Het is verstandig hiervoor ook te wachten op een daling onder de vier candles waarmee we vorige week zijwaarts bewogen, dus onder 542,1. Dat zou namelijk pas een omslag van de situatie geven, een omslag die we nog niet hebben zolang we ons boven 542,1 bevinden.

  • De beweging van vandaag heeft ons ook weer in het onderste deel van de Bollinger Bands in de daggrafiek gebracht. De candle van gisteren lijkt ook hier niet meer dan een vergissing. Morgen ligt mijn aandacht wederom bij de middellijn, zolang we onder die lijn blijven kunnen de banden alsnog naar beneden afbuigen en uitmonden in een dalende trend.

  • De snelle daling van vandaag is gestopt rond het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 542,8 - 551,7, wat een kleine mogelijkheid tot bodemvorming open laat. Hoewel dit niveau normaal gesproken niet van belang is heeft het de laatste maanden bij korte termijn bewegingen toch af en toe een rol gespeeld, wat me genoeg aanleiding geeft om me hier niet door eventuele bodemvorming te laten verrassen.

  • Zou de beursbarometer van onze Amsterdamse beurs echter door het 76,4% niveau zakken dan volgt een beweging naar 542,8 waarmee dan de hele voorgaande stijging teruggedraaid zou worden.

  • Ik heb de kwartiergrafiek in verband met de mogelijke bodem op het 76,4% niveau in de uurgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 551,7 - 544,8. Het zijn echter voorlopige lijnen, wat ik aangegeven heb door ze niet de gebruikelijke magenta kleur te geven, maar ze lichtgrijs te maken. Mochten we morgenochtend direct stijgen dan weten we aan de hand van deze lijnen in ieder geval waar mogelijke weerstandsniveaus liggen, namelijk rond 546,4, 547,4, 548,3 en 549,1.
  • Tussen de laatste twee niveaus vinden we de belangrijke stippellijn rond 548,6 die we gisteren doorbraken, maar die nu bij een eventuele stijging wederom weerstand op zou kunnen leveren.
  • Of die stijging er komt hangt allereerst af van lijn h, breken we door die lijn dan ga ik op voornoemde niveaus letten.
  • Zolang we ons onder lijn h bevinden dienen we echter uit te gaan van een neerwaartse voortzetting. Zodra dat ons onder het laagste punt van vandaag rond 544,8 brengt haal ik onverwijld de lichtgrijze Fibonacci lijnen weg, deze hebben dan namelijk geen functie meer omdat we dan zoals we in de uurgrafiek zagen doorgaan naar 542,8 waar we in deze grafiek een stippellijn vinden.

Resumerend:

Waar gisteren het optimisme nog zegevierde sloeg vandaag door meerdere oorzaken de angst toe en dat resulteerde in een daling van 1%. De sprong naar boven lijkt achteraf niet meer dan een vergissing en het vandaag gevormde patroon in de daggrafiek, een evening star, wijst erop dat er een top gevormd kan zijn. Van een echte verandering in het beeld wil ik echter pas spreken mochten we onder 542,1 komen, de onderkant van de zijwaartse beweging van vorige week. Of we naar 542,1 toe gaan hangt in eerste instantie af van het koersverloop van morgenochtend ten opzichte van het 76,4% niveau in de uurgrafiek. Hoewel het normaal gesproken niet vaak voorkomt zou het steun kunnen vormen en dus het startpunt van een herstelbeweging kunnen zijn. Dit is het geval als we in de kwartiergrafiek door lijn h weten te breken. Mogelijke weerstandsniveaus zijn dan 546,4, 547,4, 548,3, 548,6 en 549,1, waarvan 548,6 als voormalig weerstandsniveau een speciale rol heeft omdat het eventueel opnieuw een barrière op zou kunnen werpen. Blijven we onder lijn h dan dienen we uit te gaan van een neerwaarts vervolg, een vervolg dat ons als het de beursgraadmeter onder 544,8 brengt naar de stippellijn rond 542,8 in de kwartiergrafiek zal leiden.

En dan nog dit...

De Dow Jones heeft gisteren een niveau bereikt dat beslissend is voor het vervolg, ik neem u daarom mee naar de daggrafiek van deze index.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 14198 - 13407 van eerder deze maand. De Dow Jones heeft gisteren het 61,8% niveau van deze daling bereikt en daarmee is een beslismoment aangebroken. Weet de bekendste Amerikaanse beursindex door dit niveau te breken dat rond 13896 ligt dan gaat de deur naar 14198 open. Ontstaat er hier daarentegen een top dan blijft die deur dicht en kan de Dow Jones de daling hervatten. Ik verwacht niet dat de beslissing vandaag al valt, ik kan me namelijk niet voorstellen dat de Amerikaanse beurzen een dag voor het rentebesluit al richting kiezen. Het is wel iets om morgenavond op te letten als FED-voorzitter Bernanke om 19.15u onze tijd aan zet is geweest. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen