ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand september is afgelopen en het is aan de hand van de lange rode candle die is ontstaan duidelijk dat het een negatieve beursmaand is geweest. Belangrijk aspect aan de daling is dat deze ons zowel onder het 50% niveau rond 390 als onder het 61,8% Fibonacci niveau rond 350 heeft gebracht. Een daling onder een 61,8% niveau betekent over het algemeen dat we een beweging naar het 100% niveau tegemoet kunnen zien, dat is dus zeker iets waar ik rekening mee houd.

  • Om te beginnen richt ik me echter op het 76,4% niveau rond 300. Daar vinden we namelijk een kleine kans op bodemvorming en het gaat bovendien om een rond getal dat eventueel extra aandacht van de markt kan krijgen. Die grens is vooralsnog dus mijn koersdoel, komen we daar dan wordt vanzelf duidelijk of we een bodem gaan vormen of doorgaan naar 218.

  • Feit is dat we ons in een dalende trend bevinden, dat blijft zo zolang we ons in de daggrafiek onder lijn h bevinden.

  • Onder die lijn h is vandaag wel een potentieel bodempatroon ontstaan, namelijk een piercing line. Voordat we werkelijk van bodemvorming uit kunnen gaan dient deze candle morgen echter wel bevestigd te worden met terreinwinst van de index. Blijft die uit dan heeft het patroon geen waarde.

  • De bodem van vandaag ligt op 310,67, wat slechts 0,67 punt boven het koersdoel 310 is dat ik op grond van de vlag q-q' noemde. Ik beschouw dat koersdoel als bereikt.

  • Mocht de index verder stijgen dan kan niet alleen lijn h weerstand vormen, de stippellijn rond 350 kan dat ook.

  • De AEX-index is door de stijging van vandaag teruggekeerd bij de onderkant van de Bollinger Bands, wat feitelijk een normale beweging is. Een index blijft over het algemeen namelijk niet lang onder de banden. Het slot ligt precies op de onderste lijn, wat een zijwaartse beweging of stijging vanuit deze indicator het meest logisch maakt. Bij een daling zou de AEX er immers weer opnieuw uitvallen. Bij het huidige beursklimaat is echter alles mogelijk, laat me dat erbij zeggen. We hebben te maken met een scherpe dalende trend, zoals ook deze indicator uitwijst en dat maakt de duur van bewegingen naar boven per definitie onvoorspelbaar. Ze kunnen net zo snel eindigen als ze begonnen zijn.

  • Vandaag lag er in ieder geval weerstand rond het 38,2% niveau van de daling 369,4 naar 310,7 waarover ik Fibonacci lijnen getekend heb. Eerst tekende ik lijnen over de daling 385,4 - 310,7, maar het is onzeker of die nog een rol gaan spelen.

  • Zouden we morgen stijgen dan kan er weerstand liggen rond het 50% niveau in deze grafiek dat rond 340 ligt. Iets daaronder, namelijk op 339,2, ligt het niet getekende 38,2% niveau van de daling 385,4 - 310,7 waar ik bij een eventuele stijging zeker ook uit zou kijken voor eventuele topvorming.

  • Daar de mogelijkheid bestaat dat we rond het 38,2% niveau in de uurgrafiek een top houden en gaan dalen heb ik voorlopige -dus grijze- Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek getekend. Deze zijn alleen geldig als we morgen niet boven de laatste top rond 333,4 geraken, want een stijging boven dat niveau zou ons zoals we bij de uurgrafiek zagen ofwel naar 339,2 ofwel naar 340 brengen. Dalen we morgen dan kan er eventueel een bodem ontstaan rond 328, 324,7, 322 of 319,4. Er kan eveneens steun liggen ter hoogte van de dubbele bodem die vanmiddag rond 325,3 ontstond. Zouden we onder al deze grenzen komen dan wil het zeggen dat we met een hervatting van de daling van doen hebben, in eerste instantie naar het laagste punt van vandaag 310,7 en in tweede instantie naar de grens 300 uit de maandgrafiek.

Resumerend:

Deze maand was geen beste maand voor onze aandelenbeurs. We zakten met onze beursbarometer in de maandgrafiek door het 50% en het 61,8% niveau en dat maakt een gang naar het 76,4% niveau rond 300 waarschijnlijk. Daar de kans op steun rond dat niveau niet groot is moeten we er eveneens rekening houden dat we eventueel nog verder afglijden naar 218. Vandaag hebben we echter in de daggrafiek een potentieel bodempatroon gevormd en is er zodoende eerst nog kans op herstel. Zouden we morgen boven 333,4 komen dan gaan we ofwel naar 339,2 ofwel naar 340 in de uurgrafiek. De trend blijft overigens neerwaarts zolang we ons onder lijn h in de daggrafiek bevinden. Zouden we morgen direct dalen, wat mogelijk is vanwege de top die in de uurgrafiek rond het 38,2% niveau is ontstaan, dan vinden we mogelijke steun rond 328, 325,3, 324,7, 322 of 319,4. We kunnen pas in het geval zich een beweging onder die laatste waarde voordoet spreken van een hervatting van de daling, waarbij ik de waardes 310,7 in eerste en 300 in tweede instantie als doel zou kiezen.

En dan nog dit...

De Duitse DAX-index is vandaag gesloten op een niveau waarop het lastig is om het vervolg te bepalen, ik neem u mee naar de maandgrafiek.

  • Op 5873 vinden we het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 2189 - 8152. De slotkoers van vandaag, tevens de laatste koers van de maand september, lag op 5831. Dit wil zeggen dat het niveau formeel doorbroken is, waarop dan een daling naar het 50% niveau rond 5170 zou moeten volgen. Ik ga het vervolg van die daling echter wel zorgvuldig verifiëren. De doorbraak is namelijk niet erg overtuigend, het verschil is immers zoals u in de grafiek ziet niet erg groot. Zou de DAX morgen stijgen tot boven 5873 dan is het niveau niet echt als doorbroken te beschouwen en zouden we dientengevolge bodemvorming bij onze oosterburen kunnen zien. Zolang de DAX echter onder 5873 blijft ga ik uit van een daling naar 5170, met name natuurlijk als dit bevestigd wordt middels een daling onder het laagste punt van de candle van deze maand rond 5658. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 30 sept 2008, 19.25u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen