ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Omdat het vandaag zowel het einde van de beursweek als de beursmaand is bespreek ik vandaag zowel de maandgrafiek als de weekgrafiek. Zoals u op deze site gewoon bent komt de grafiek met het langste tijdsvenster, de maandgrafiek, het eerst aan bod zodat deze als referentiekader voor de onderliggende grafieken kan dienen.

  • U ziet het stijgend kanaal ge waarbinnen de AEX momenteel naar boven beweegt, de beurs kent dus een stijgende lange termijn trend.

  • We bevinden ons boven het 50% Fibonacci niveau waardoor het 61,8% niveau rond 518 op grond van de achterliggende theorie automatisch het volgende koersdoel geworden is. Dit lange termijn koersdoel blijft van kracht zolang we over een stijgende trend kunnen spreken waarvoor niet alleen het kanaal ge belangrijk is, maar ook het proces van hogere toppen en hogere bodems dat deze grafiek kenmerkt. Dat proces zou feitelijk pas breken bij een daling onder 409, de beurs kan dus nog heel wat hebben voor de lange termijn opwaarts gerichte beweging beëindigd wordt. De maandgrafiek oogt dus op dit moment alleszins positief.

  • Dat geldt zonder meer ook voor de weekgrafiek waarin de AEX-index deze week boven het hoogste punt van het jaar is gekomen dat tot dusverre op 478,4 lag en in april tot stand kwam. De vorming van een nieuwe top vormt een koopsignaal, waarbij wel voorop moet worden gesteld dat de index om dit koopsignaal geldig te houden volgende week eigenlijk boven deze waarde zou moeten blijven.

  • Het tweede belangrijke element in deze grafiek betreft het stijgend kanaal xl' waarbinnen we momenteel in de richting van de bovenzijde bewegen. We kunnen daarvoor echter beter naar de daggrafiek overgaan waarin we het kanaal wat beter zien.

  • U ziet dat we gestaag voortbewegen in de richting van lijn l', hoewel dat de laatste dagen vanwege voortdurend nieuwe tegenvallende macro-economische berichten uit de VS wel moeizaam verloopt. De beurs moet steeds opnieuw slecht nieuws naast zich neerleggen om de stijgende trend vol te houden en het is in de grafiek te zien dat dit niet zonder slag of stoot verloopt. Zowel gisteren als vandaag ontstond er in deze daggrafiek namelijk een inverted hammer, beide dagen moest de beurs dus terugkomen op een aanvankelijke stijging. Een inverted hammer is een potentiële top, maar ook een candle waarbij het belangrijk is om op bevestiging met een rode candle te wachten vooraleer werkelijk van die top uit te gaan. De inverted hammer van gisteren is door de kleine winst van 0,22% niet als top bevestigd en voor die van vandaag zullen we tot maandag moeten wachten voor we weten wat we er aan hebben.

  • In de grafiek met de Bollinger Bands blijft de beursgraadmeter ondertussen tegen de bovenste lijn aan liggen, een mooiere stijgende trend dan deze kan er in deze indicator niet zijn. De trend is sowieso opwaarts gericht zolang de index maar in de bovenste helft van de indicator is, beweegt de graadmeter met de bovenste lijn mee naar boven dan karakteriseert dat een mooie stijgende trend. Vorig jaar heeft de index dat maanden op deze manier vol weten te houden. Dit is natuurlijk geen garantie dat het nu ook weer gaat gebeuren, maar daar is in het verlengde van het huidige beeld in ieder geval wel veel kans op.

  • We zien in de uurgrafiek een fraai patroon van hogere toppen en hogere bodems dat zolang het intact is voor de korte termijn hogere koersen voorspelt. De laatste bodem is die op 482, een eventuele beweging daaronder zou een eind maken aan dit patroon en de voortzetting naar lijn l' voor de korte termijn wat minder zeker maken.

  • De genoemde steun op 482 ligt zoals we in de kwartiergrafiek zien tussen 482 waar gisteren het laagste punt lag en de stippellijn rond 482,3 door een vorige top. Het is dit gebied waar ik maandag dus allereerst op let. Komen we eronder dan zouden alle stippellijnen daaronder in principe steun kunnen vormen en daar zal ik de bewegingen dan aan relateren. De eerste potentiële steun ligt dan rond 480,6, maar de belangrijkste is natuurlijk de stippellijn rond 478,4 die bij de weekgrafiek al ter sprake kwam.

  • Stijgen we maandag direct dan ligt de zaak eenvoudig, ik ga er dan vooralsnog van uit dat we de toppen rond 485,2 en 485,8 gaan passeren om naar lijn l' in de daggrafiek en de uurgrafiek te gaan. De Nederlandse hoofdindex van Euronext kan dan op korte termijn naar ongeveer 488.

Resumerend:

Zowel de maandgrafiek als de weekgrafiek laten er geen enkele onduidelijkheid over bestaan, we bevinden ons met de beurs in een lange termijn stijgende trend. Dit blijkt uit het kanaal ge dat we in beide grafieken zien, een kanaal waarbinnen we deze week een nieuw hoogtepunt voor dit jaar noteerden en naar de bovenkant bewegen. Op grond van Fibonacci lijnen is bij behoud van de stijgende trend, waarvoor volstaat dat we boven 409 blijven, een lange termijn doel van 518 te bepalen. Hier hebben we voor de korte termijn echter niets aan, het laat alle ruimte voor zowel opgaande als neergaande bewegingen. Hier komt het kanaal xl' in de daggrafiek van pas, een kanaal waarin we op dit moment eveneens naar de bovenkant aan het bewegen zijn. We zien aan de laatste twee candles in die grafiek dat deze stijging wel moeizaam verloopt, dat komt omdat er nogal wat macro-economisch nieuws op ons af is gekomen dat absoluut geen verdere stijging rechtvaardigt. De beurs probeert dat naast zich neer te leggen, maar dat gaat de beurs naarmate de negatieve cijfers uit de VS zich opstapelen steeds slechter af. Het heeft echter nog niet gezorgd voor een einde aan het proces van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek dat intact blijft zolang we boven 482 zijn. Dit proces is zolang het gehandhaafd blijft de beste garantie voor een voortzetting naar boven, waarbij 488 het eerste doel is. Zouden we onder 482 komen dan ligt rond 478,4 een belangrijk steunniveau, dat is namelijk de weerstand die we deze week doorbroken hebben. Zelfs een daling onder die waarde echter zou nog niet het einde van de beweging naar boven betekenen, lijn x kan ons als onderkant van het stijgend kanaal altijd nog te hulp schieten. Voorlopig ziet het er op de Amsterdamse beurs ondanks alle slechte berichten betreffende de economische groei van de VS dus nog voorspoedig uit.

En dan nog dit...

Hoewel ik de daggrafiek van de Duitse DAX gisteren al besprak doe ik dat vandaag nogmaals, de grafiek is namelijk absoluut de moeite van het bekijken waard.

  • Onze oosterburen deden vandaag een poging om naar boven uit de stijgende wig ll' te breken, een ongewone beweging bij dit patroon omdat een stijgende wig meestal op een daling uitloopt. De poging startte om 10.09u, een tijdstip waarop meerdere Europese beurzen als ware het georchestreerd exact tegelijkertijd door belangrijke weerstanden braken. Uiteindelijk echter is de index niet ver boven lijn l' gesloten en is een inverted hammer ontstaan die op de mogelijkheid van een top wijst. Hoewel de Duitse graadmeter dus ruim boven de wig is geweest kunnen we nog niet stellen dat er een opwaartse uitbraak plaats heeft gevonden. Maandag moet blijken wat de wig nog waard is. -Ad Nooten-

 

Naar boven