ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag was het zowel de laatste beursdag van de maand als van de week. Dit wil zeggen dat ik twee extra grafieken bespreek, namelijk de maandgrafiek en de weekgrafiek. In de maandgrafiek die u hierboven ziet vertegenwoordigt iedere candle een maand koersverloop, wat het tot een prima grafiek maakt om het lange termijn beeld op te beoordelen. Uit de grafiek blijkt dat de AEX-index aan een poging bezig is om tot een bodem te komen. Deze poging vindt plaats in de buurt van het 50% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003 - 2007 rond 390 en de stippellijn door oude bodems uit de jaren 1997 - 2001 rond 378. Het lichaam van de voorlaatste candle staat boven het 50% niveau, wat wil zeggen dat het niet doorbroken is. Dit wil vanuit de Fibonacci theorie zeggen dat de index hier inderdaad een bodem zou kunnen gaan vormen.

  • De AEX-index heeft bij deze poging tot bodemvorming wel 'last' van de stippellijn rond 414,3 die de afgelopen drie weken voortdurend als weerstandslijn heeft gefungeerd. Oude steun blijkt nieuwe weerstand geworden. De kopers zijn zoals u ziet echter erg vasthoudend en proberen deze weerstand al weken te breken. Ik wil niet vooruitlopen op zo'n doorbraak en wil me daarom zolang we bij de stippellijn in de buurt staan in afwachting van de beslissing die de markt aangaande deze lijn neemt neutraal opstellen.

  • Uit de daggrafiek blijkt dat het bij de weerstand niet alleen gaat om de stippellijn door een oude bodem waar we in augustus al tevergeefs probeerden doorheen te breken, maar ook om een mogelijke barrière gevormd door het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Er is hierdoor een gerede kans op topvorming.

  • Zouden we toch verder stijgen dan ligt er nog weerstand van lijn y, de onderkant van de voormalige stijgende wig y-y' waarvan ik de oorspronkelijke bovenkant inmiddels uit de grafiek verwijderd heb. Ook deze lijn kan de beweging naar boven blokkeren.

  • Verder kan er weerstand liggen ter hoogte van de top rond 417,4 van 13 augustus jongstleden.

  • Als lijn y en 417,4 uitgenomen zouden worden kan er behoorlijk wat terreinwinst worden geboekt, de index kan dan namelijk naar lijn q'. Die lijn is de bovenste lijn van het stijgend trendkanaal q-q' waarbinnen de AEX zich momenteel ophoudt.

  • Volgende week is het allereerst van belang of we verder stijgen of niet, dan weten we namelijk of we ons al dan niet op de in de vorige drie punten genoemde potentiële weerstanden kunnen gaan richten.

  • In het beeld van de Bollinger Bands is nog niet veel verandering gekomen. De lijnen stijgen iets en de index heeft dus een lichte tendens naar boven. Overtuigend is het echter nog niet.

  • De eerstvolgende weerstand die de beursgraadmeter hier tegenkomt is de bovenste band die aanstaande maandag met een ruwe schatting rond 418,5 te vinden is.

  • Ga ik af op de uurgrafiek dan zouden we maandag aanstaande naar beneden moeten gaan. De voorlaatste candle heeft zijn voorganger namelijk als het ware opgegeten, waarmee een top is ontstaan.

  • Dalen we maandag inderdaad dan is er mogelijke steun te vinden op ieder van de magenta stippellijnen in de grafiek. Het gaat om de Fibonacci niveaus van de stijging 397,1 - 415,1 op 410,8, 408,2, 406,1 en 404.

  • Gisteren zag u lijn m in de grafiek, deze heb ik vandaag vervangen door lijn s. De punten waar lijn m doorheen loopt liggen naar verhouding te ver achter ons, waardoor de lijn naar verwachting geen rol van betekenis meer zal spelen. Lijn s kan bij een eventuele daling uiteraard wel steun blijken.

  • Ik kan u echter op basis van het koersverloop van vandaag maar weinig zekerheid bieden dat we aanstaande maandag inderdaad naar beneden zullen gaan. De kopers hebben zich vandaag niet alleen financieel sterk, maar ook tactisch vernuftig getoond. Vanmorgen dreigde er in eerste instantie een hoofd en schouders patroon te gaan ontstaan. De linkerschouder en het hoofd waren grotendeels gisteren gevormd, de rechterschouder volgde vanochtend na opening. De schouders en het hoofd zijn in de kwartiergrafiek hierboven met boogjes erboven aangegeven. Het is een potentieel toppatroon. Het werd echter niet afgemaakt, want de index werd rond 410,3, waar de neklijn van het patroon had moeten komen te liggen, opgevangen door kopers en naar boven gestuurd. Dit was tactisch erg sterk en tegelijkertijd ook illustratief voor de manier waarop de Amsterdamse markt de laatste tijd weet te stijgen. De afgelopen weken bleek al dat vlaggen en wiggen die op een daling wezen onbetrouwbaar geworden waren, op dergelijke formaties volgden stijgingen die niet pasten bij het patroon. Dit verschijnsel heeft zich vandaag uitgebreid naar het hoofd en schouders patroon dat nu ook dit lot heeft ondergaan. Er zijn kopers actief die reageren op patronen die aangeven dat er een daling op komst is, zij zorgen bij dergelijke patronen onmiddellijk voor een stijging en bestrijden zo het 'gevaar'. De stijging heeft dus niets te maken met waardering van de onderliggende aandelen of met normale belangstelling voor de index, maar berust op strategisch handelen.
  • Dat strategisch handelen zie je ook terug bij de twee candles waar ik een blauwe pijl onder plaatste, kopers deden een stapje extra om de AEX de weerstand ter hoogte van de bovenkant van de voorgaande candles uit te laten nemen. De hammer boven de groene pijl past in dit beeld, kopers reageerden direct op een daling. Dat wilden zij niet over hun kant laten gaan.
  • Dat er vanmiddag uiteindelijk een top ontstond werd veroorzaakt door een daling op de Amerikaanse beurzen. De index volgde die daling, zij het maar in beperkte mate. Aanstaande maandag zijn de Amerikaanse beurzen echter gesloten vanwege Labor Day, is er dus geen invloed uit de VS en het volume zal lager zijn. Gaan de kopers in die dunne markt dan op dezelfde tactisch sterke manier te werk als vandaag dan moet het voor hen geen probleem zijn om een daling te voorkomen. Ik laat dus alle opties open.
  • Bij de uurgrafiek besprak ik de mogelijke Fibonacci steunniveaus, die lijnen heb ik overgenomen in deze kwartiergrafiek. Behalve deze lijnen en lijn s is er hier nog een ander mogelijk steunniveau, dat is de stippellijn rond 410,3.

Resumerend:

Na vandaag geloof ik zeker niet meer dat de stijging waar we de laatste tijd mee te maken hebben een natuurlijke oorzaak heeft. Ik had daar de afgelopen tijd door het ongewone koersverloop rond vlaggen en wiggen al mijn twijfels over. Nu we hetzelfde verschijnsel vandaag ook bij het hoofd en schouders patroon hebben gezien ben ik ervan overtuigd dat de opwaartse beweging waarbinnen we ons bevinden te danken is aan een zorgvuldig uitgestippelde tactiek. Dit wil zeggen dat ik alle opties open moeten houden, ook al zou ik op grond van de top in de uurgrafiek en het bereiken van een weerstandslijn uit moeten gaan van een daling. Ik voel me daardoor genoodzaakt twee mogelijke scenario's te schetsen, die van een daling en die van een stijging. Dalen we aanstaande maandag dan kan er achtereenvolgens steun liggen rond 410,8, bij lijn s, rond 410,3 of bij de magenta stippellijnen op 408,2, 406,1 en 404. Een daling tot onder 404 zou ons terug doen keren naar lijn q. Stijgen we en neemt de AEX-index 415,1 uit dan gaat de graadmeter naar lijn y of naar weerstand rond 417,4. Zouden die doorbroken worden dan resulteert dat in een beweging naar lijn q', de bovenkant van het kanaal q-q'.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik mijn licht laten schijnen over de Engelse FTSE100 index, dit vanwege het feit dat deze graadmeter een belangrijke lijn heeft bereikt. 

  • De lijn in kwestie is lijn u'. Dat is de bovenkant van de stijgende wig u-u' waarbinnen de FTSE100 vandaag terug is gekeerd. Het is een technisch ongewone beweging, die echter wel past in het beeld dat ik bij de AEX-index al schetste. Patronen die een daling aangeven, zoals deze wig, zijn per definitie onbruikbaar geworden.
  • Waar alles volgende week nu om draait is om de vraag of de index kans zal zien om naar boven door lijn u' te breken. Is dat het geval dan volgt een verder herstel naar het 50% Fibonacci niveau rond 5725 of hoger. Het dalingsgevaar is dan voorlopig bezworen. Blijft de Engelse beursgraadmeter onder lijn u' dan volgt een beweging in de richting van lijn u en blijft het gevaar voor een daling aanwezig. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 29 aug 2008, 20.10u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen