ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie deed de aandelenbeurzen vandaag wereldwijd omhoog schieten. Op die groei kom ik later terug, laat ik het eerst over de daggrafiek hebben. Daarin heb ik namelijk enige wijzingen aangebracht. De stijging van vandaag maakt van de candle van twee dagen geleden een bodem en dat stelde me in staat om lijn q te tekenen. Aan de bovenkant van het koersverloop van de laatste maanden heb ik ook wat veranderd, daar verving ik namelijk de bovenzijde van de stijgende wig y-y' die de afgelopen tijd in het middelpunt van mijn analyses stond door lijn q'. De lijnen q en q' vormen samen een stijgend kanaal. Dat kanaal acht ik overigens te groot om het als vlag te zien, maar dat terzijde. De AEX-index bevindt zich in een stijgende trend zolang de graadmeter binnen dit patroon blijft.

  • Waar we nog wel mee te maken hebben is lijn y, de onderzijde van de voormalige wig. Deze lijn kan eventueel weerstand vormen, dat deed de lijn namelijk al eerder.

  • Verder is de stippellijn rond 414,2 de komende tijd relevant, de lijn door een voormalige bodem die deze maand ondanks een poging daartoe niet blijvend doorbroken werd. Er kan in de buurt van deze lijn wederom weerstand liggen.

  • Daarnaast is er nog de dalende magenta stippellijn, dat is het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Deze lijn zou de opmars eveneens kunnen blokkeren.

  • Of het nog niet genoeg is vinden we in de buurt van de top rond 417,4 die enkele weken geleden ontstond uiteraard ook nog mogelijke weerstand.

  • Het is dus niet zo dat we op grond van de stijging zonder meer een beweging naar de bovenkant van het kanaal q-q' kunnen verwachten. Daar moet een aantal horden voor worden genomen.

  • De trendrichting in de Bollinger Bands in de daggrafiek is door de winst van vandaag niet gewijzigd. De lijnen bewegen zijwaarts en de trend is dus eveneens zijwaarts. Het richtpunt in deze grafiek is vooralsnog de bovenste lijn van deze indicator.

  • In de uurgrafiek ziet u een afgetekende beweging die ontstond na de bekendmaking van de Amerikaanse groei. De index brak door de stippellijn rond 408,2 en daar zou vanaf nu steun moeten kunnen liggen. Oude weerstand kan namelijk nieuwe steun worden.

  • Weerstand vinden we tussen 414,2 uit de daggrafiek en 414,5 waar op 18 augustus jongstleden een top werd gevormd. Daarboven treffen we lijn y aan, daar weer boven komt de top rond 417,4 aan bod. Morgen let ik uiteraard eerst op de weerstand op 414,2 à 414,5, dat is zolang we naar boven bewegen het eerste richtpunt.

  • Ik kan op basis van de huidige positie niet zeggen of we morgen naar boven of beneden zullen gaan, beide opties staan open. 
  • Dalen we dan plaats ik Fibonacci lijnen. Het is voorbarig om dat op dit moment al te doen. Er kan dan naar ik besprak rond 408,2 steun liggen. Verder kan lijn m uiteraard een eventuele daling opvangen.
  • Stijgen we verder dan richt ik mijn aandacht om te beginnen op de stippellijn rond 414,5, in de buurt waarvan zoals we zagen weerstand zou kunnen liggen. Daar blijkt dan wel of ik over moet schakelen naar lijn y of niet.

Resumerend:

Het groeicijfer van 3,3% dat in de VS bekend werd gemaakt deed de beurs vanmiddag naar boven schieten. De weerstand rond 407,9 à 408,2 waar ik de laatste dagen over schreef werd met gemak uitgenomen en hierdoor ontstond een nieuwe situatie. Het is duidelijk dat de bodem die eergisteren ontstond een blijvertje in de grafiek is en dat wil zeggen dat ik er een lijn door kon tekenen. Aan de bovenzijde van het koersverloop van de laatste tijd heb ik eveneens een nieuwe lijn getekend, zodat een groot kanaal ontstond. Het is mogelijk dat we naar de bovenzijde van dat kanaal gaan, al moet ik zeggen dat het op dit moment allerminst zeker is. Er is weerstand te vinden op 414,2 à 414,5, rond het 50 daags exponentieel gemiddelde dat daar ongeveer mee samen valt, bij de onderkant van de voormalige wig lijn y en rond 417,4. Bij iedere van deze mogelijke weerstanden zullen we moeten kijken of het doorbroken wordt of niet. Feit is wel dat de beweging van vandaag een verbetering betekent van het beeld van de laatste tijd, wat zoals u weet indruist tegen de verwachting die ik de voorgaande dagen uitsprak. Zouden we dalen dan zou de voormalige weerstand rond 408,2 steun kunnen gaan vormen en daarnaast kan ook lijn m in de kwartiergrafiek een eventuele daling opvangen. Op dit moment moet ik dus naar boven kijken, even wennen na mijn verwachting van de voorgaande dagen die helaas, ik zeg het nogmaals, verkeerd was.

En dan nog dit...

De Amerikaanse overheid toverde vanmiddag een konijn uit de hoed, namelijk een scherp toegenomen economische groei. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij en die wil ik, het zal u niet verbazen, met u delen. Wat ik me afvraag is of deze groei blijvend is, dat is gezien het eenmalige karakter van het douceurtje dat de Amerikaanse overheid al haar burgers het afgelopen kwartaal gaf namelijk twijfelachtig. Diezelfde burger krijgt dit kwartaal géén extraatje en zal op eigen kracht zijn of haar steentje aan de economische groei moeten bijdragen. Het is in mijn optiek zelfs de vraag of het vandaag gepresenteerde cijfer wel als groei mag worden gezien. Het is als de winkelier die een te lage omzet heeft, daarop geld leent, dat geld in zijn eigen winkel uitgeeft en vervolgens trots meldt dat zijn omzet is gegroeid. Kijk je naar zijn totale positie dan is hij er echter op achteruit gegaan, hij heeft namelijk zijn schuld en daarmee zijn rentelasten vergroot. Zo is het ook met de Amerikaanse overheid. Deze heeft 90 miljard extra schuld op zich genomen en dat bedrag uitgedeeld aan burgers die dat geld vervolgens in de Amerikaanse economie, lees de eigen winkel, terugbrachten. Dit noemt men dan groei. Zou men de schuldenlast van de Verenigde Staten in het plaatje betrekken dan wordt het een heel ander verhaal. Dat laat men echter maar wijselijk achterwege, het is maar net hoe je het wilt presenteren nietwaar. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 28 aug 2008, 19.40u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen