ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het koersverloop van deze week heeft me verrast. Ik rekende op grond van de slotstand onder het 38,2% Fibonacci niveau van vorige week op een daling naar het 50% niveau rond 391 en niet op een terugkeer boven het 38,2% niveau. Het is een technisch onverwachte ontwikkeling die ik niet kan plaatsen en de beweging past niet bij de stijgende wig die in januari en februari werd gevormd. Die had namelijk normaal gesproken tot een voortzetting van de daling moeten leiden. Nu is het op grond van deze weekgrafiek onduidelijk geworden hoe het vervolg er uit zal zien. Laten we naar de daggrafiek gaan, wellicht geeft die meer duidelijkheid.

  • De candle die vandaag gevormd is heeft een smal lichaam, het is een zogenaamde doji. Opening en slot lagen dicht bij elkaar en de beurs wist dus geen richting te kiezen. Het lichaam valt net als het grootste deel van de candle binnen het lichaam van de candle van gisteren, dat maakt het tot een bearish harami. Dit is een potentieel omkeerpatroon en dat is reden om rekening te houden met een daling. De omkeer dient nog wel bevestigd te worden door middel van een rode candle waarmee de daling start en dat maakt de neerwaartse beweging dus nog niet geheel zeker.

  • Daarom geef ik u voor alle zekerheid nog aan dat er bij een stijging weerstand zou kunnen liggen rond het 61,8% Fibonacci niveau 446,3 waar ik gisteren over schreef, dat niveau kan dan samen met het dalend 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50 daar net boven de stijging eventueel tegenhouden.

  • We bevinden ons in deze tweede daggrafiek, het exemplaar met Bollinger Bands, in het bovenste deel van de banden. De bovenste lijn is weerstand, de middellijn steun, meer kan ik er op dit moment niet uithalen.

  • De uurgrafiek geeft concreet bruikbare informatie in de vorm van de rechthoekige driehoek gevormd door de horizontale stippellijn rond 439,1 en lijn w. Ik ga zolang we ons onder lijn w bevinden uit van een daling naar en onder 439, in eerste instantie naar lijn b' die steun zou kunnen vormen.

  • Ik houd er in het achterhoofd voor alle zekerheid echter rekening mee dat we nog terug zullen keren naar het open gebleven gap tussen 426,7 en 433,1, daarvoor let ik op het koersverloop ten opzichte van lijn b'. Een daling onder die lijn zou het sein voor een terugkeer naar het gap zijn.

  • Mocht de beursgraadmeter kans zien om naar boven door lijn w te breken dan verandert dat, dat zou namelijk het 61,8% niveau rond 446,3 tot richtpunt maken.

  • De kwartiergrafiek geeft ten opzichte van de uurgrafiek geen nadere informatie. De lijnen zijn dezelfde als in de uurgrafiek zodat we maandag na de eerste candle al een eerste inzicht hebben in de beweging ten opzichte van lijn w en de stippellijn rond 439,1.

Resumerend:

Het koersverloop van deze week heeft me verrast, ik rekende op grond van de weekgrafiek van vorige week donderdag niet op het herstel dat we nu hebben gezien. De vraag is wat we nu gaan doen, de weekgrafiek geeft daarin geen inzicht. In de daggrafiek daarentegen is een bearish harami ontstaan en in de uurgrafiek een dalende rechthoekige driehoek, beide zaken suggereren de komst van een daling. Zolang we ons in de uurgrafiek en kwartiergrafiek onder lijn w bevinden veronderstel ik dat er een daling naar en onder 439,1 zal volgen, de lijn waar gisteren en vandaag steun lag. Lijn b' is het eerste doel, zouden we daaronder komen dan keren we terug naar het nog te sluiten gap tussen 426,7 en 433,1. Weten we daarentegen boven lijn w te komen dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau rond 446,3 in de daggrafiek, alwaar ik dan afwacht wat er gebeurt.

En dan nog dit...

Eerder deze week besprak ik de S&P500 al, vanavond is het podium voor de Nasdaq waarvan u hieronder de daggrafiek van 19u vanavond ziet.

  • Er is een top ontstaan rond het dalend 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 en die top heeft me ertoe gebracht om Fibonacci lijnen over de stijging 2155 - 2347 te tekenen. Hieruit blijkt dat er rond 2301, 2274, 2251 en 2229 eventueel steun gevonden zou kunnen worden, daarnaast zou er natuurlijk ook in de buurt van de stippellijn rond 2200 bodemvorming plaats kunnen vinden. De top rond het gemiddelde maakt een voortzetting van de daling mogelijk, maar we kunnen daar met al deze potentiële steunniveaus pas bij een daling onder 2200 zeker van zijn. Dit neemt niet weg dat uit deze grafiek blijkt dat het te vroeg is om al optimistisch te zijn over de stijgingskansen, de markt zal zich daartoe eerst door middel van de vorming van een hogere bodem dienen te bewijzen. -Ad Nooten- 

(geplaatst vrijdag 28 maart 2008, 19.35u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen